Skocz do zawartości
IGNORED

Cd o ciepłym brzmieniu z tzw.mięsem

ZbojMadej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po zmianie wzmacniacza z Marantza PM 68 na Roksana Caspiana Mk 1 mój system gra zbyt jasno, obecnie jako źródło gra Marantz PMD 302 (CD-63), w systemie są też dość jasne kolumny DIY DaCappo na Vifach m18wh i pl27 made by McGyvera. Przy poprzednim połączeniu wszystko było oka, teraz tak jak napisałem jest za ostro i dzwięk zaczyna mnie męczyć. W związku z powyższym szukam nowego źródła. Budżet za nowe cd to 3,5 k, za używkę chciałbym zapłacić do 2 k. Jeśli chodzi o nowe źródła to zastanawiam się nad audiolabem 8200 i creek evo 2. Jako używkę to po wertowaniu formum biore pod uwagę: creeka evo 1, cec 3300, MF 3 i thule spirit. Jeśli chodzi o cec i thule boję się w szczególności o przyszły serwis. Być może macie jakieś inne typy cd, którymi moge się zainteresować. Chyba, że zmienić kolumny .....

Jako cd biorę również pod uwagę Rotela 991 i exposure 2010, ale na temat tego ostaniego nie mogę nić sensowanego znaleźć.

Po co zmieniałeś jak było ok? Ale stało się więc trzeba coś zaradzić. Exposure 2010 na Twoim miejscu bym odrzucił, słuchałem go nie tak dawno. Tylko nie rozumiem jednego. Na PW pisałeś mi, że to CD też "bardzo analityczne źródło". Skoro wiedziałeś, że takie jest to nie trzeba było brać również analitycznego Caspiana. Ja bym spróbował Audiolaba 8000CD, jest nawet na Allegro wystawione w dobrej cenie i świetnym stanie.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Denon dcd 655 685 755 1450 + lampizacja rozwiaze problem nie mowiac juz o oszczedzonych pieniadzach

pozdrawiam

Z tego co wnioskuję po wiadomości pisanej do mnie to kolega ZbojMadej ma właśnie tego Marantza po lampizacji u McGyvera.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

A Roksan Caspian do kompletu?

kup PS1. za kilka złotych można ustrzelić na allegro. Pierwsza wersja oczywiście. Poczytaj na necie. Analityczny nie jest, ale resztę ma i to z nawiązką :)

Heh Marantza nadal mam, ale nie o to chodzi, Caspian jest lepszy pod każdym względem, w obecnym zesatwieniu świetnie brzmi rnb czy też pianoworks craiga armostronga, ale nie to czego słucham najczęściej, więc nie zamierzam powracać do starego wzmacniacza, generalnie na początku chciałem zamienić cd, ale tak jakoś wyszło. Widziałem tego audiolaba 8000, ale mało jest infomacji na temat tego jak gra, o wymianie kolumn też myślałem, np na paradigm. Generalnie czeka mnie pewnie pełna modyfikacja systemu, no ale być może wystarczy tylko jeden element:) Takie życie. Ciągle czekam na jakieś sugestie. Myślałem też o Dacu, w tym wypadku rDAc Arcama i V-Dac MF.

Z tego co wnioskuję po wiadomości pisanej do mnie to kolega ZbojMadej ma właśnie tego Marantza po lampizacji u McGyvera.

Mój Cd nie był lampizowany, a co do proponowanego ostanio Vincenta to w grę wchodzą tylko używaki, jeśli uda się znaleźc w tej cenie. Szukam rónież cd caspiana ale obecnie nie ma w cenie, która by mi odpowiadła. Panowie, a jesli chodzi o kolumny czego szukać: ESA, Dynaudio, czytałem że Paradigm mają też ściętą górę, czyli jakby coś dla mnie. Co do zamiany amp to wziąłem Caspiana właśnie dlatego, że ma opinię ciepłego wzmacniacza. Jeśli chodzi o odsłuchy to w grę wchodzi jedynie salon RMS.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

RCD-991AE to znakomite źródło. Ciepłe ale analityczne jednocześnie. Ma znakomity DAC PCM 63. W dobrym systemie scena rozciąga się wszerz i wgłąb. Szczerze polecam.

możesz wziąć pod uwagę cd naima...np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

obawiam się, że po zmianie marantza cd 63 - zawsze będziesz miał mniej mięsa i ciepełka - ten typ tak ma

a w postaci cd 63 KIS to jest posunięte do granic :) - wiem bo mam - i nie zmieniam

to co słyszałem w innych systemach - jest bardziej analityczne szybkie szczegółowe dokładniejsze

ale też suchsze odchudzone sterylne...

mam też prościutkiego DACa z lampą - gra z mięskiem i muzykalnie - choć inaczej niż cd 63 kis

ale to diy i raczej niepowtarzalny - bo śmieciowy - i drugiego takiego nie ma na świecie :)...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

To ten?

http://www.dcaudio.pl/marantz.htm

i ten?

http://cdmods.prv.pl/index.php?show=tuning_marantzcd63ki

Wniosek nasuwa się taki, że aby dostarczyć z tego zamulca sensowny ( przyjemne ciepełko ) dźwięk coć w torze musi być nienaturalnie jak na dzisiejsze warunki ostre.

Witam

Budżet za nowe cd to 3,5 k, za używkę chciałbym zapłacić do 2 k. Jeśli chodzi o nowe źródła to zastanawiam się nad audiolabem 8200 i creek evo 2. Jako używkę to po wertowaniu formum biore pod uwagę: creeka evo 1, cec 3300, MF 3 i thule spirit. Jeśli chodzi o cec i thule boję się w szczególności o przyszły serwis. Być może macie jakieś inne typy cd, którymi moge się zainteresować. Chyba, że zmienić kolumny .....

Jako cd biorę również pod uwagę Rotela 991 i exposure 2010, ale na temat tego ostaniego nie mogę nić sensowanego znaleźć.

Dwie ostatnie propozycje raczej odrzuć, zwlaszcza exposure, bo rotel to akurat zacny cedek, tyle że niekoniecznie takiego brzmienia szukasz. Poszedłbym w używki. Najbardziej powinien tu podpasować Roksan Caspian do kompletu. Ewentualnie MF A3, A3.2, Meridian 506.20, Linn Mimik, Rega Planet (najlepiej w pierwszej wersji). Najlepiej z tego grona gra Meridian (imho z dużą przewagą nad pozostałymi), a najlepszy stosunek ceny do jakości to Rega Planet (jeden z najbardziej 'analogowo' brzmiących cedeków ever).

Pozdrawiam

Zresztą barwę można sobie nieco regulować wymieniając lampy.

Właśnie dlatego poleciłem Miniwatty. Te lampy otwierają brzmienie tego odtwarzacza, dodają mu szybkości na basie, pozostawiając jednoczęśnie soczystą i gęstą średnicę, dzięki której można go uznać jako ciepło grający odtwarzacz.

Osobiście (w porównaniu do tego Vicka) Naima nie określałbym mianem ciepłego odtwarzacza...choć słuchałem wyłącznie CD5XS.

Słuchając rozumu....

obawiam się, że po zmianie marantza cd 63 - zawsze będziesz miał mniej mięsa i ciepełka - ten typ tak ma

a w postaci cd 63 KIS to jest posunięte do granic :) - wiem bo mam - i nie zmieniam

to co słyszałem w innych systemach - jest bardziej analityczne szybkie szczegółowe dokładniejsze

ale też suchsze odchudzone sterylne...

mam też prościutkiego DACa z lampą - gra z mięskiem i muzykalnie - choć inaczej niż cd 63 kis

ale to diy i raczej niepowtarzalny - bo śmieciowy - i drugiego takiego nie ma na świecie :)...

Mój cd PMd 302(CD63) tego nie ma więc dziwą mnie wpisy na forum, że marantz cd 63 jest ciepłym źródłem, jest bardzo szczegółowy, ale nie czaruje dzwiękiem, takie mam wrażenia. Jak doładnie gra można sparwdzić po włączeniu source direct (jeśli amp ma taka opcję) albo podpinając słuchawki do wyjścia słuchawkowego. Z Pm 68 grał fajnie, czasmi basu było aż za dużo i tzreba było pobawić się gałkami, za to caspian nad wszystkim panuje świetnie, przy bardzo szybkich stopach (perkusja) słuchać dokładnie punktowanie, ale dzwiękowi brakuje wyrazu. Dzieki wszystkim za podpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Oj nie wiem z tego co czytałem to nie o takie brzemienie mi chodzi, a brałem pod uwage również naima.

Ukryta Zawartość

Dwie ostatnie propozycje raczej odrzuć, zwlaszcza exposure, bo rotel to akurat zacny cedek, tyle że niekoniecznie takiego brzmienia szukasz. Poszedłbym w używki. Najbardziej powinien tu podpasować Roksan Caspian do kompletu. Ewentualnie MF A3, A3.2, Meridian 506.20, Linn Mimik, Rega Planet (najlepiej w pierwszej wersji). Najlepiej z tego grona gra Meridian (imho z dużą przewagą nad pozostałymi), a najlepszy stosunek ceny do jakości to Rega Planet (jeden z najbardziej 'analogowo' brzmiących cedeków ever).

Pozdrawiam

MF 3.2 ciepły i mięsisty ?!!!!!! BUhahhahaha !!!! Do jasnego zestawu unikaj MF A 3.2 !!!!!!! MIałem go, wczesniej grałem na naimie cd 3 i jak kupiłem tego MF to przestałem na jakiś czas słuchać muzyki.

jezeli ten caspian jest nowy to poczekaj troche, daj mu pograć

MF 3.2 ciepły i mięsisty ?!!!!!! BUhahhahaha !!!! Do jasnego zestawu unikaj MF A 3.2 !!!!!!! MIałem go, wczesniej grałem na naimie cd 3 i jak kupiłem tego MF to przestałem na jakiś czas słuchać muzyki.

jezeli ten caspian jest nowy to poczekaj troche, daj mu pograć

Caspian to używka, więc nie tędy droga:)

Również polecałbym Rotela RCD-991AE.

CEC TL-5100Z (ale broń boże nie TL-51Z mkII - zupełny negatyw brzmieniowy) mógłby się sprawdzić (ale tylko pod warunkiem możliwości wejścia w posiadanie zapasowego lasera(u)? :))

Naim: DAC/TP XPS (+ CA CXC) + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B 

Śmiej się śmiej, podobno śmiech to zdrowie;) Ale nie krzycz tak, bo to już chyba niekoniecznie...

Też miałem CD MF A3.2 i to przez kilka lat i jakoś nie przestałem słuchać muzyki. Na pewno nie jest mniej 'mięsisty' od poprzednika (A3CD), choć rzeczywiście ma większą przejrzystość (i w sumie prawie wszystko lepsze), ale nie ma to nic wspólnego z rozjaśnieniem czy popadaniem w ostrość (A3CD brzmi bardzo przyjemnie, ale kosztem lekkiego 'kocyka').

W porównaniu z CD Roksan Caspian (może ten też gra jasno, co?) MF A3.2 brzmi faktycznie ciut bardziej 'kwadratowo' i 'cyfrowo', ale naprawdę tylko ciut ciut... W sumie obydwa te cedeki to podobna szkoła dźwięku, na przeciwnym biegunie od np. Arcama FMJ CD23. Ciekawe co byś powiedział o tym ostatnim sprzęcie (skądinąd zacnym, choć to nie 'mój' dźwięk)? Że krew z uszu?

Pozdrawiam

Szukam rónież cd caspiana ale obecnie nie ma w cenie, która by mi odpowiadła

A jaka to cena? Bo namierzyłem dwa, tylko te egzemplarze, o których mówię nie są nigdzie wystawione. Pocztą pantoflową się o nich dowiedziałem. Jeśli ja się nie zdecyduję to mogę sprzedawcom polecić Ciebie, że szukasz wtedy niech się licytują w dół z ceną, żeby Cię zachęcić.

Ukryta Zawartość

Drogo, wczoraj ten sam model w idealnym stanie poszedł za 1900zł i zainteresowania żadnego nie było, jeden licytujący.

Ukryta Zawartość

mialem 991 ale nie AE z tym Caspianem i bylo bardzo fajnie, duzo szczegolow i nie meczylo, moze nieco nudno i dla mnie zbyt rowno ale na pewno po audiofilsku.

Caspian cd gra wg mnie zwawiej, szerzej (glebia gorsza)ale z wiekszym kopem.

Mysle ze celem powinny byc jakies kolumny a nie cd.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.