Skocz do zawartości
IGNORED

Klej/wypełniacz do gumowych kulek

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś jest w stanie mi pomóc?

W ramach tzw. "projectu" w szkole mój syn musi skleić ze sobą w formie gumowe kulki. Coś tam budują, nie wiem, co. Od maleńkich, jak ziarnka piasku po większe, powiedzmy maksymalnie 6-7mm średnicy.

Chodzi o to, by te kulki wymieszać z jakąś szybko stygnącą masą, pozostawić w formie, potem wyjąć z formy już sklejone.

Warunki: masa/klej musi być:

- przezroczysta

- elastyczna

- nie wydzielać toksycznych oparów

- nie przywierać do metalu, spajać tylko gumę

Z góry dzięki za pomoc!

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

https://www.audiostereo.pl/topic/87255-klejwype%C5%82niacz-do-gumowych-kulek/

Ja często używałem kleje epoksydowe, szybkoschnące

ale z metalem też się łączy i skleja, nie wiem czy w tym przypadku sie sprawdzą

używałem też kiedyś BOSTIK C do klejenia wykładzin i elementów gumowych

i DIAGUM klej zastepujący wulkanizację i pozwalający na naprawę i wypełnienie elementów gumowych

By nie przywarło do metalu - domyślam się, że chodzi o formę - można ten metal pokryć pastą do butów za pośrednictwem szmatki, a gdy wyschnie wypolerować.

Dokładnie o coś takiego jak Diagum FL mi chodziło - taka "guma w płynie".

Bardzo dziękuję za pomoc, teraz muszę się rozejrzeć gdzie to kupić w IRL.

Dzięki też za radę z pokrywaniem formy pastą do butów - sprytny trick!

Ale psiakość właśnie sprawdziłem: u polaskiego importera ten klej kosztuje... 1600 złotych za kilogram!

Na stronie producenta 2x taniej (do przewidzenia, Niemcy to widać dużo biedniejszy kraj niż Polska) ale to i tak szokująca troszkę cena.

Trochę drogo jak na pracę ZPT. :)

Nie ma czegoś tańszego?

Trochę drogo, w marketach możesz nabyć kleje do naprawy wyrobów z gumy a jak cchesz tani wypelniacz to kup przezroczysty silikon w tubie. Tanio. Wada wolno schnie. Kiedyś z nigo odlewałem w formach podkładki antywibracyjne pod cedeka.

Trochę drogo, w marketach możesz nabyć kleje do naprawy wyrobów z gumy a jak cchesz tani wypelniacz to kup przezroczysty silikon w tubie. Tanio. Wada wolno schnie. Kiedyś z nigo odlewałem w formach podkładki antywibracyjne pod cedeka.

O,proszę, do czego to się może przydać! Ciekawe co na to Adam Słodowy? :)

I działały te podkładki?

To zależy dla kogo... jeśli drgania upośledzające funkcję cedeka szły z zewnątrz, to OK, izolujące kolce mogą pomóc, na drgania wewnętrzne (napęd, trafo) pomagają pochłaniacze drgań zaś kolce mogą wręcz pogorszyć sprawę.

il Dottore

ciekawy jestem jak postepy w ZPT

tylko żeby nie było złosliwych kometarzy u mnie cedek jest ustawiony między dwiema pólkami

od dołu ma cieżkie kolce, stoi na grubej dosce ustawionej na podobnych kolcach

od góry dociśnięty jest przez sprężyny

cały układ jest robiony na słuch bez wiedzy fachowej i pomiarów ale brzmi znacznie lepiej niż postawiony na samej pólce

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.