Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka MM z wyraźną średnicą

13gusia

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję rady przy wyborze wkładki do mojego Rotela RP 1500. Mój zestaw (w O mnie) zyskałby na poprawie średnicy - stąd pomysł na takową wkładkę. Jako że będzie to moja pierwsza zakupiona wkładka, nie chcę przeznaczyć na nią więcej niż 350zł. Mój pre to Yaqin MS-11B. Czekam na Wasze opinie.

Ta już jest bardziej w kierunku lepszego dołu.Poszukaj starszych VM8-3 ,AT13Ea,, AT12Sa, AT 51 choć ona za lekka,do ramienia oryginalnego więc -nie.AT 105/110/ to z tego przedziału cenowego.Seria 120>160 ma więcej basu,w porównaniu do pierwszych wymienionych.

Potrzebuję rady przy wyborze wkładki do mojego Rotela RP 1500. Mój zestaw (w O mnie) zyskałby na poprawie średnicy - stąd pomysł na takową wkładkę. Jako że będzie to moja pierwsza zakupiona wkładka, nie chcę przeznaczyć na nią więcej niż 350zł. Mój pre to Yaqin MS-11B. Czekam na Wasze opinie.

Jakbyś miał okazję posłuchać albo kupić w dobrej cenie Shura V15 II lub III te akurat znam nie wiem jak inne z serii V15. Ale te są godne polecenia. Do lampowego przedwzmacniacza w sam raz.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Jakbyś miał okazję posłuchać albo kupić w dobrej cenie Shura V15 II lub III te akurat znam nie wiem jak inne z serii V15. Ale te są godne polecenia. Do lampowego przedwzmacniacza w sam raz.

Tak to typy same w sobie , pięknie grające , ale nie wiem czy kolega kupi w kwocie jaką dysponuje .Na E-yu min 100$

+wysyłka.Chętnych sporo- bo "modne" .

OT: też ostatnio odpaliłem w Lenco podpiętym do Ahajowej Nudy.Basu jednak więcej niż z AT, choć to też zależne od tłoczenia LP.

O ile jestem zorientowany, to mój Yaqinek jest wyjątkowo tranzystorkiem ;) Zapomniałem dodać, że chodzi mi o nową wkładkę dostępną bez problemu w Polsce.

Moim skromnym zdaniem w tych pieniądzach to Ortofon 2M Red lub za cenę prawie dwa razy wyższą w stosunku do Reda 2M Blue. AT w tych pieniądzach grają jednak z dosyć mocno zaznaczoną górą, na chyba że dzień dobry przy AT120 wymienisz od razu igłę najlepiej na Shibatę ale to już wydatek podnoszący cenę wkładki o jakieś 75-100%.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Nie podejrzewam by ortRED grał środkiem,jak życzy sobie autor tematu.Raczej gra całością.Bas też jest zaznaczony,może w mniejszych proporcjach niż np.Shure,Ew jak szuka środka to może coś z Goldringa,kl średniej

2100-2300b

to może coś z Goldringa,kl średniej

2100-2300b

Tylko że to od 500zł w górę... Naprawdę nie ma nic wartego uwagi w przedziale do 350zł, co poprawiło by mi średnicę? A jak grają Rega Bias2, Goldring Elektra, czy Grado Black? Może któraś z nich?

Tylko że to od 500zł w górę... Naprawdę nie ma nic wartego uwagi w przedziale do 350zł, co poprawiło by mi średnicę? A jak grają Rega Bias2, Goldring Elektra, czy Grado Black? Może któraś z nich?

Za 300 zł jest do kupienia Ortofon "Alpha" (nowy). To jest współczesny odpowiednik lubianego Ortofona 510 MK II, niestety obecnie już nie produkowanego. Pięknie "wychodzą" na nim instrumenty grające w paśmie średnim, np. gitara akustyczna, harfa, klawesyn. Ramię gramofonowe do Ortofona "Alpha" powinno być nie cięższe niż średniej masy (kilka - kilkanaście gramów, tak myślę do 10-12 g max.).

Goldringi 2200-2400 grają z rozbudowanymi skrajami pasma, co dodaje dźwiękowi jędrności i blasku. "Podkręca" to trochę brzmienie gorzej nagranych płyt, ale jak się trafi na longplaya gdzie realizator nagrania wzmocnił górę i dół pasma, to jest już ociupinkę za dużo szczęścia.

Pozdro,

Yul

to może coś z Goldringa,kl średniej

2100-2300b

A czy te wkładki byłyby ok do ramienia w moim Rotelu? Zdaje się, że jest ono dość ciężkie... Nie znam się, a nie chcę wyrzucić kasy w błoto.

1160_image_1.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.