Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość wyjścia SPDiF coaxial w Sound Blaster Audigy Model SB0570- Co to jest warte.

Manluk

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio poeksperymentowałem i podłączyłem wyjście spdif tej karty do starego magnetofonu cyfrowego wyższej klasy, który pełnił funkcję przetwornika (pracuje na 44,1 i 48 kHz). Sound Blaster nawet jak ma na wejściu i wyjściu ustawione 44,1 kHz to i tak wewnętrznie konwertuje na 48 kHz, co degraduje dźwięk. Chcąc to ominąć, jako odtwarzacza programowego flac’ów użyłem Foobar 2000 ustawiając „Tone/sweep sample rate” na 48 kHz. Rozumiem, że program konwertuje 44,1 kHz na 48 kHz. Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić. W „Device control” karty dźwiękowej „SPDiF output sampling rate” ustawiłem na 48 kHz i taki sygnał podałem na przetwornik analogowo-cyfrowy magnetofonu. Gra to na pewno lepiej od mojego old skool’owego Nakamichi OMS 5II E.

Może ktoś porównywał SB, z takimi ustawieniami, z innymi kartami muzycznymi- co warte jest wyjście SPDiF tej karty muzycznej? Może jakiś link internetowy, jakoś nic nie mogłem znaleźć oprócz stwierdzeń, że jest do chrzanu bo nie można uzyskać bit perfekt.

Tylko mogę napisać że prawidłowo wszystko ustawiłeś. I faktycznie teraz upsamplingiem zajmuje się foobar, robiąc do dużo dokładniej niż dziadowski algorytm karty (dzięki czemu masz wielokrotnie mniejsze zniekształcenia. Pamiętaj że niektóre karty creative mają domyślnie aktywne efekty chorus i reverb, które trzeba wyłączyć (aż w dwóch miejscach) ... bo inaczej dźwięk jest dosyć ... kiepski.

Co do jakości samego wyjścia ... nie wiem jaki ma tam jitter.

No a z tego co ja wiem to nic takiego nie zmieniłeś. W DSP jest konwerter pphs który możesz dodać do lewej kolumny i wybrać 48 KHz. Choć lepszym wyborem będzie SOX. Wtedy jest zmiana częstotliwości próbkowania :).

Pozdrawiam Arczi

Foobar 2000 ustawiając „Tone/sweep sample rate” na 48 kHz.

W mojej wersji foobar 2000 v1.1.7 nazywa się to Resampler (PPHS)

Oczywiście oprócz samego programu dodałem do niego wtyczki. Używam najnowszej wersji programu. Dźwięk z tej karty po analogu to rzeczywiście kaszana, nie mogłem tego słuchać. Domyślne 44,1 kHz znacznie lepiej, ale nie to, na 48 kHz najlepiej. Wszelkie efekty oczywiście powyłączałem i wszelakie "potencjometry" ustawiłem na 100 %. W programie wszedłem w " Files-Preferences-Advances-Decoding-Sample- Tone/sweep sample rate- Ustawiłem na 48 kHz. Arczi czy mógłbyś podeprzeć swoje słowa linkami, bo to trochę bez sensu, że program tak polecany przez wszystkich pozwala na ustawienie 48 kHz, a tak na prawdę nie robi tego. Nie rozumiem ?

W preferencjach wchodzisz na Playback->DSP manager i z kolumny Avaiable DSPs dodajesz do kolumny Active DSP moduł Resampler (PPHS). Następnie konfigurujesz go na 48 Khz (przycisk configure selected)

Manluk to nie, że program nic nie robi. Ale to Ty zmieniłeś zupełnie coś innego, co nie ma z resamplingiem nic wspólnego. Poczytaj po co, to tam jest. Poza tym jest tam bardzo ładny komunikat:

" Changing any of these settings will most likely resut in degraded performance or compatibility issues, or both. Change them at your own risk"

Więc jak się nie znamy to nie ruszamy. Są wtyczki w dsp tak jak ja Ci napisałem i Kyle. Co do resamplera lepszy jest SOX.

Pozdrawiam Arczi

Dzięki :). Oczywiście wypróbuję SOX.

Aby się nie rozmyło główne pytanie tego tematu powtórzę je: Co jest warte wyjście SPDiF w Sound Blaster Audigy ?

Oczywiście mógłbym kupić lepszą kartę- wtedy pytanie byłoby bezprzedmiotowe dla mnie, ale nie raz już tak miałem, że to co miało być znacznie lepsze nie było warte swojej ceny. No i dobrze mieć punkt odniesienia, jakiej poprawy dźwięku mógłbym oczekiwać.

Resampler (PPHS) - nie polecam.

Pogarsza i do tego obciąża procek bezsensownie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Resampler (PPHS) - nie polecam.

Pogarsza i do tego obciąża procek bezsensownie.

... i tak końcowy efekt lepszy niż puszczenie 44,1 Khz na surowo przez DSP wielu kart Creative ;)

Ale faktycznie nie jest to najlepszy resampler (ale wbudowany w foobar). Kiedyś był taki Secret Rabbit Code - jednak już nie działa z nowymi wersjami foobar :/

Z ciekawości muszę spróbować tego SOX - znacie jeszcze jakieś inne, lepsze od standardowego PPHS z foobar?

• 2 tygodnie później...

Czyżbyście wszyscy korzystali z kart Creativa, bo z tego co mi wiadomo to problem wymuszonego resamplingu dotyczy ich w szczególności? Nie łatwiej kupić "normalną" kartę dźwiękową?

No łatwo, ale ta już jest i pytanie co jest warta, nurtuje. Nie znalazłem w necie opinii/porównań jej wyjścia spdif.

Jeśli patrzeć na nią przez pryzmat praktyczny to można słuchać z niej muzyki.

Jeśli jako źródło to jest bezsensu. Nie pozwala uzyskać bit perfect więc dla mnie odpada.

Wypadało by sprawić sobie, coś co nie ingeruje w strumień audio. Potem można sobie dywagować nad wyższością kabli cyfrowych itd.

No łatwo, ale ta już jest i pytanie co jest warta, nurtuje.

Jeżeli karta nie jest w stanie wypuścić strumienia bit-perfect, i nic tej cechy nie uzasadnia, to nic nie jest warta. Nie zawracaj sobie nią głowy.

Z natury jestem człowiekiem wątpiącym, jednak moja pierwsza myśl, co do której byłem przekonany, była identyczna- nic nie warte. Nawet nie zaświtało mi przez pół roku, aby podłączyć DAC magnetofonu do SB, aż to zrobiłem. To co przez analog SB było nieznośne (swego czasu, parę lat temu, w porównaniu do zespolonych z płytą główną układów audio, było OK) okazało się przez wyjście spdif nieporównywalnie lepsze. Dlatego dalej zadaję pytanie z ciekawości, może ktoś zrobił jakieś porównanie:

Co jest warte wyjście SPDiF w Sound Blaster Audigy w połączeniu z Foobar2000?

Dziękuję za nią bardzo. Jeżeli ktoś robił porównanie do innych kart, to proszę o uzupełnienie odpowiedzi, na pytanie jak powyżej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.