Skocz do zawartości
IGNORED

Logitech z-5500 i amplituner- plan jest ale potrzebna pomoc

marcinh76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od kilku lat posiadam dwa zestawy creative s 750 i logitechy z 5500 podpięte wspólnie pod kartę Ausus Xonar za pomocą trzech "rozdwajaczay" jacka. Teraz zamierzam coś pokombinować i... właśnie- Już kupiłem kolumny Mission m71, obserwuje kilka używanych amplitunerów i mam plan...:)) Satelity boczne zamierzam wywalić na rzecz monitorów podłączonych do kina , centralny creativa podpiąć do amplitunera i w ogóle wywalić suba od gigawoks a centralny i sub od logitechów podpiąć rozdwajaczem " jacka" do karty dzwiękowej (razem z amplitunerem )..... Przyznam się że jestem trochę "zielony" dlatego mam pytanie: Czy satelity tylne podpiąć również do amplitunera czy zostawić w zestawie logitecha i czy w ogóle można podpiąć satelitkę od s750 czy z5500 do wzmacniacza o mocy ok 80-100W A może dwie satelity centralne (creative i logitech) podpiąć wspólnie do jednego wyjścia amplitunera ..?? Wtedy również mógłbym wywalić zestaw od logitecha a ewentualnie kiedyś dokupić jakiś aktywny subwoofer. Z góry dziękuję za podpowiedzi....

Nie prościej sprzedać wszystko i kupić coś od nowa. Taki pomysł to tylko grozi dziurami w pasmach i generalnie można spalić sobie kolumny. Czytaj, nie ma to sensu.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Nie prościej sprzedać wszystko i kupić coś od nowa. Taki pomysł to tylko grozi dziurami w pasmach i generalnie można spalić sobie kolumny. Czytaj, nie ma to sensu.

Nie prościej, bo mam małe mieszkanie w bloku i już problem z instalacją do ściany monitorów nie chcę zagracać jeszcze ściany dużymi kolumnami centralnym i tyłami....Poza tym sub od logitecha gra całkiem nieźle a sprzedając te zestawy dostanę grosze....aczkolwiek nie wykluczam, że w przyszłości jednak tak zrobię jak proponujesz ale na chwilę obecną jednak chciałbym zrobić tak jak pisałem.... Dlaczego piszesz, że można spalić satelity..? Mają po 70w rms, 8 ohma...?

Po pierwsze, takie zestawy jak Z-5500 są stworzone by grać razem i każda ingerencja w podmianę któregokolwiek z elementów oznacza problem z spójnością dźwięku(na 100% pojawią się dziury w paśmie), oraz z problem z napędzaniem. Sub Z5500 gra jak gra, nadaję się do filmów i gier, do muzyki nie za bardzo. W cenie Z-5500 masz masę zestawów które są lepsze brzmieniowo, gdy je tylko podłączysz pod jakiś używany Ampli 5.1.

Mówisz że masz mały pokój(takie pierwsze lepsze znalezione na szybko na allegro):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

E... to trochę "zamienił stryjek siekierkę na kijek" Czy kolega słyszał kiedyś gigaworksy czy logitechy podłączone do dobrej karty dźwiękowej analogowo..? Niesądze żeby któryś z podanych zestawów grał lepiej..??? Ale nie ważne, kolega mnie nie zrozumiał... mam w planie wydać na to minimalną ilość pieniążków i szczerze już mi się udało zrobić tak żeby być zadowolony (a o to ponoć w tej zabawie chodzi)...Mianowicie nabyłem wzmacniacz Denona MPA 535r razem z monitorami i kablami za kwotę 400zł i... w końcu usłyszałem gitary...:)) Wywaliłem creativy a zostawiłem logitechy bo mają lepszego suba i centralny gdzie nie przeszkadza niepełne pasmo-wokale brzmią świetnie. I tylne satelitki też grają od "zetki"... Jak słucham stereo to wiadomo denon, do kina włączam tylko przycisk na panelu logitechów...Nie jedno kino za większe pieniądze by się zawstydziło...Ale pewnie kto nie usłyszy nie uwierzy...pozd..

a nie lepiej zistawic tego logitecha do kina domowego a do muzy zlozyc jakies stereo. kino domowe to slaby pomysl jesli masz cieszyc sie muzyka.

W małym pokoju mieć i KD i Stereo, nie wiem czy to nie za dużo. Najlepiej było by mu właśnie złożyć w miarę uniwersalny zestaw.

W małym pokoju mieć i KD i Stereo, nie wiem czy to nie za dużo. Najlepiej było by mu właśnie złożyć w miarę uniwersalny zestaw.

Odpisywałem wcześniej ale coś mój post się nie pokazał...może coś nie tak nacisnąłem....? Pierwsze pytanie do Dawida -mianowicie czy kolega słuchał kiedyś na "zetki" na dobrej karcie muzycznej podłączonej do komputera analogowo..? Bo te zestawy co podałeś .. nie wydaje mi się żeby były w stanie zagrać lepiej...Zresztą było wałkowane nie raz - nie ma możliwości zbudowania kina opartego na plastikach i satelitkach, które by konkurowało z Z-5500 i przy okazji nie było dwa i pół razy droższe a ja nie mam zamiaru wydawać na to jakiejś większej gotówki...Tak czy inaczej mój plan uległ jednak modernizacji, gdyż kupiłem wzmacniacz Denona plus monitorki plus kable za 400 stówki i ... w końcu usłyszałem gitary..:)) Wywaliłem creativa, bo logitech ma lepszego suba, centralny i tyły również z "zetki", boki wzmacniacz.... Czyli jak słucham muzy to Denon, do 5.1 wystarczy tylko nacisnąć "power" panelu Z- 5500..... Centralny Logitecha mimo niepełnego pasma spisuje się rewelacyjnie. Mam wrażenie, że zamiast prostokątnego plastiku na ścianie widnieje głowa Bona czy Ediego Vedera ....A tylne satelity...? Hm to tylko "tył" -zajmuje mało miejsca na ścianie i to ich zaleta... Tak to chyba zostawię -jestem zadowolony (a o to chyba w tej zabawie chodzi.:))

Tak słuchałem i taki np. Harman Kordon Soundsticks gra już lepiej nie mówiąc o Bose Companion 3 czy 5 bo to zupełnie inna liga. ;)

Mnie takie kombinacje nie satysfakcjonują, bo dźwięk się po prostu nie klei. Jednak każdy idzie swoją drogą, uczy się na własnych błędach. Generalnie nie jestem miłośnikiem grania muzyki z PC.

ja sluchalem bose i daje rade rzeczywiscie. ale do muzy to wciaz nie jest to. syczy i zadnej glebi.ale przeciez nie jest to stworzone do dlugiego sluchania. zdecydowanie brakuje tam ladnej srednicy a to przeciez podstawa pasma przekazu.

Uuu to nie wiem czy słuchałeś, bo tam właśnie średnicy jest najwięcej. Miałem podłączone BC3 do PS3 przez dłuższy czas.

Uuu to nie wiem czy słuchałeś, bo tam właśnie średnicy jest najwięcej. Miałem podłączone BC3 do PS3 przez dłuższy czas.

sluchalem u znajomego, jakis starszy model, darl sie nieprzecietnie...

moze i jest tej srednicy duzo, ale jest nieprzyjemna, mowie tutaj o wysokiej srednicy, lub niskich wysokich, kwestia nazewnictwa i podzialu w 3way.

bdw nawet nie wiem jak sa zrobione te zestawy, bo to male pyrcie przeciez satelitki zabezpieczone kratka metalowa, nic nie widac na zwenatrz.

czy tam jest sredniowosokotonowy, czy srednie i wysokie.

dzwiek mi sie nie spodobal.

moze jakies nowe zestawy teraz graja inaczej, chociaz biorac pod uwage trendy do plastikowych wyrobow to chyba nic nie idzie w dobra strone.

wiem jedno, stereo do muzyki a kino domowe do kina ;]

tutaj uniwersalnosc sie nie sprawdza.

a powiem inaczej, na dobrym stereo i dzwiek w filmach hd robi sie bardzo przestrzenny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.