Skocz do zawartości
IGNORED

Allegrowy wzmacniacz lampowy za 300zł?

szczupak90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam natknąłem się na interesującą aukcję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gość liczy sobie za ten wzmacniacz 300zł, bądź licytację, więc nawet taniej. Czy ktoś może spotkał się już z takim cudem? Jestem ciekawy czy te 2 x 3W napędzi jakieś monitorki. Ewentualnie podpiął bym je pod ten zestaw DIY:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Nie będę na tym robił imprezy, ma ładnie grać, do takiego stopnia głośności abym mógł komfortowo rozmawiać. Niestety nie jestem w pokoju sam.

Jak myślicie, czy taki budżetowy zestaw się sprawdzi do Oldfielda, Floydów i Vangelisa? Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety dopóki sam tego nie posłuchasz to nikt nie będzie wiedział jak będzie ci grał ten zestaw - takie są uroki sprzętu DIY.

Racja, racja. Czy możecie chociaż powiedzieć, czy 3 waty z lampy wystarczą na rozpędzenie kolumn o efektywności 86 dB? Jak już mówiłem, imprez robić nie będę.

Racja, racja. Czy możecie chociaż powiedzieć, czy 3 waty z lampy wystarczą na rozpędzenie kolumn o efektywności 86 dB? Jak już mówiłem, imprez robić nie będę.

Ja bym odpuscił. Mozna naprawde dorwac o wiele lepsze konstrukcje DIY. Obudowa z plastyku mnie nie przekonuje... Swego czasu wzmacniaczem na ECL82 (2W) napedzalem szerokopasmowki (projekt CT-193) i grało to bardzo sympatycznie ;)

300zł ? desperat jakiś, spróbuj sam coś złożyć, zobaczysz ile ci wyjdzie

do 86dB to tak sobie, nieco krótko

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

300zł ? desperat jakiś, spróbuj sam coś złożyć, zobaczysz ile ci wyjdzie

do 86dB to tak sobie, nieco krótko

Dzięki za odpowiedzi. Desperat, tzn.? Chce bardzo tanio, czy bardzo drogo? Ogólnie lampowce tak jak oglądam wychodzą bardzo drogo do scalaków, więc 300zł nie wydawało mi się dużo. Wzmacniacz raczej odpuszczam. Interesują mnie nadal kolumny, czy za 200zł jestem w stanie znaleźć coś lepszego? Raczej nie.

Gość traxman

(Konto usunięte)

Za 200PLN da się zrobić wzmacniacz samodzielnie, ale trzeba się sporo nachodzić po elektrosmieciach ,aby zdobyć elementy. Patrząc po konstrukcji z aukcji 300PLN to koszt samych elementów kupionych na allegro.

Z praktyki to 3W z EL95SE niezbyt wyjdzie, raczej 1,8-2.2W, ale nie ma to najmniejszego znaczenia, kolumny 86db napędzi przy niewielkim poziomie głośności, całkowicie wystarczającym do codziennego słuchania.

EL95 to niezbyt popularna u nas lampa, sporo kosztuje jak na osiągi (średnio 30PLN x2), znacznie lepiej z dostępnością było w byłej NRD (tam zresztą RFT trzepał ją w sporych ilościach).

Z maluszków lampowych poszukaj PCL86SE, tania, łatwodostępna, osiągi praktycznie jednakowe.

Za 200PLN da się zrobić wzmacniacz

bez obudowy, na trafach z radia bolero

IMHO na taką pierdziawkę szkoda i czasu i cyny

dobry projekt na EL84 z obudową i lepszymi rafami nie ma prawa wyjść poniżej tysiaka

więc lepiej kupić chinola, sensowne diy nigdy nie będzie tanie

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Mój wujek chce mi zrobić wzmacniacz, ale zwykły, nie lampowy. Policzył jakieś 300zł na części przy jego obudowie i transformatorze. Do tego robocizna i 600zł nie moje. Za tą cenę mam dwa dobre, sprawdzone NADy. Więc w DIY wzmacniacza się chyba bawić nie będę.

Miało kosztować w komplecie maks 500zł, oczywiście cena się pewnie zamknie w cenie ok 1000zł, żeby mieć coś sensownego. Tak to już jest w audio. Zastanawiam się czy taki zestaw 2.0 do komputera za 400 - 500 także by się nie sprawdził. Teraz mam jakieś stare geniusy drewniane za 130zł i też sobie dają radę przy cichym słuchaniu.

Gość traxman

(Konto usunięte)

Wyświetl postUżytkownik traxman dnia 18.10.2011 - 14:00 napisał

Za 200PLN da się zrobić wzmacniacz

bez obudowy, na trafach z radia bolero

IMHO na taką pierdziawkę szkoda i czasu i cyny

dobry projekt na EL84 z obudową i lepszymi rafami nie ma prawa wyjść poniżej tysiaka

więc lepiej kupić chinola, sensowne diy nigdy nie będzie tanie

No ale o takiej popierdziawce dyskutujemy... raczej niech nikt nie liczy na HiEnd za 200-300PLN,

ale to będzie Nasza DIY popierdziawka, a nie chińska (zresztą będzie grała identycznie , cudów nie ma).

Chińska to też ze 5 stówek, jak nic, a za 5 stówek to już nieco inne możliwości.

Pozostaje także możliwość zakupu jakiegoś radyjka w dobrym stanie, gratis będą przyzwoite głośniki - jak się dobrze porozglądać to można coś znaleźć, a przy okazji jak ktoś gustuje to nawet ładny mebelek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.