Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Marantza!

wojtekkosio

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie!

Potrzebuje porady!Jestem poczatkujacym audiofilem i potrzebuje pomocy w doborze kolumn.Posiadam Marantza pm5004 i cd5004.Chcialbym kupic kolumny podlogowe do 2 tys.zlotych .Moje pomieszczenie do sluchania muzyki posiada 15mkw.Moze ktos ma doswiadczenie z 5004!!Nie chce wiecej kupowac w "ciemno",a mozliwosci odsluchu i porownania mam niewielkie!

https://www.audiostereo.pl/topic/87484-kolumny-do-marantza/

Napisz koniecznie jaką muzykę słuchasz, jakie masz preferencje brzmieniowe

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pytając się na forum jakie polecają kolumny i tak kupisz w ciemno. Każdy ma swój gust i upodobania. Tylko samodzielne odsłuchy gwarantują zadowolenie z zakupów.

Q21, co to za pytanie jakiej muzyki słuchasz? I tak polecicie mu to co macie akurat na stanie i wysoką marżę.

Jeżeli kolumny grają dobrze tylko przy odpowiedniej muzyce, to znaczy że są to źle zaprojektowane kolumny.

Do 2000, jest spory wybór kolumn. Poszukaj Monitor Audio, Boston Acoustics powinny dobrze zagrać z tym wzmacniaczem. Jednak przed zakupem koniecznie posłuchaj ich osobiście.

Ja mam podobny problem - Marantz PM7004. Czy Monitor Audio GX200 nadają się do tego wzmacniacza? Marantz przy 8 Ohmach ma 70 Watów a zalecana moc wzmacniacza przez Monitor Audio to 100 - 150 W. Pytanie co dobrać podobnej klasy jeżeli te się nie nadają?

Chcialbym kupic kolumny podlogowe do 2 tys.zlotych .Moje pomieszczenie do sluchania muzyki posiada 15mkw.

Może dużo lepszym rozwiązaniem w tym metrażu byłyby używane podstawkowe? Uważam, że zabrzmią dużo ciekawiej niż podłogowce.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Bez przesady z tymi podstawkami. Teraz małe kolumny mają generalnie nie gorszy bas niż podłogówki, a czasem chyba nawet przesadzony, by udowodnić, że można. Takie odniosłem wrażenie słuchając Monitor Audio RX2

Ja miałem Marantza model wyższego - pm6003, grał dokładnie w takim metrażu, jak Wojtka z podłogowymi Audio Academy Phoebe III i basu nie było za dużo. Chyba że pytający słucha muzy, gdzie większość dźwięku to bas. ;)

Raczej Wojtku odpowiedz sobie najpierw, czy chcesz koniecznie nowe, czy w grę wchodzą używane. (Wspomniane przeze mnie Phoebe wykraczają poza twój budżet).

Pytanie o muzykę jest zasadne. Co innego lubią tygryski, które słuchają zakręconej elektroniki, co innego tygryski od akustycznego jazzu w stylu Bena Webstera.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Monitor Audio GX200 teoretycznie zgrają się z Twoim PM 7004, jednak lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie do tych kolumn wzmacniacza o wyższej wydajności prądowej oraz o innej charakterystyce brzmienia.

W tej cenie masz bardzo dużo świetnych kolumn, które może się okazać że zaoferują kilka klas lepsze brzmienie.

Zdecydowanie poświęć czas na odsłuchy na które zapraszam

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Bez przesady z tymi podstawkami. Teraz małe kolumny mają generalnie nie gorszy bas niż podłogówki, a czasem chyba nawet przesadzony, by udowodnić, że można. Takie odniosłem wrażenie słuchając Monitor Audio RX2

Ja miałem Marantza model wyższego - pm6003, grał dokładnie w takim metrażu, jak Wojtka z podłogowymi Audio Academy Phoebe III i basu nie było za dużo. Chyba że pytający słucha muzy, gdzie większość dźwięku to bas. ;)

Raczej Wojtku odpowiedz sobie najpierw, czy chcesz koniecznie nowe, czy w grę wchodzą używane. (Wspomniane przeze mnie Phoebe wykraczają poza twój budżet).

Pytanie o muzykę jest zasadne. Co innego lubią tygryski, które słuchają zakręconej elektroniki, co innego tygryski od akustycznego jazzu w stylu Bena Webstera.

Moga byc uzywane i nowe,tylko zeby dowaly optymalny dzwiek1 Zdaje sobie tez sprawe ,ze tych kolumn moze byc wiecej jak ....dziesiad.Myslalem o Tannoyach m1 albo f3.

Witaj,

jeśli trochę dynamiczniej, więcej basu to zdecydowanie proponuję TONSIL PULSE. Niestety przekraczają budżet, jednak naprawdę warto te kilka stówek dołożyć. W przypadku monitorków natomiast zwróciłbym uwagę na DALI Lektor 3.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą

Witaj,

jeśli trochę dynamiczniej, więcej basu to zdecydowanie proponuję TONSIL PULSE. Niestety przekraczają budżet, jednak naprawdę warto te kilka stówek dołożyć. W przypadku monitorków natomiast zwróciłbym uwagę na DALI Lektor 3.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nic lepszego nie znajdziesz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli kolumny grają dobrze tylko przy odpowiedniej muzyce, to znaczy że są to źle zaprojektowane kolumny.

Panie Karolu trochę mija się Pan z prawdą. Jeśli dane kolumny grałaby tak samo dobrze przy każdym gatunku muzyki oznaczałoby to, że mamy kolumny idealne, grające w 100% naturalnie a jak wiadomo takie kolumny nie występują w kwocie do 2 tysięcy złotych... Moim zdaniem więc muzyka ma znaczenie, gdyż kolumny za 2 tysiące i nawet dużo więcej mają tendencję do koloryzowania poszczególnych rejestrów i nic się na to nie poradzi. Jaka cena taki produkt.

Powracając do tematu, przychylałbym się do tego co piszą koledzy, a mianowicie kolumn podstawkowych. Biorąc pod uwagę elektronikę jaką dysponujesz zerknij sobie np. na kolumny Dali Ikon 1 mk2. Myślę, że grają zdecydowanie ciekawiej niż Lektory... Pamiętaj tylko, że to wszystko to opinie i mimo wszystko powinieneś sam ocenić dźwięk podczas odsłuchu.

Pozdrawiam :)

Monitor Audio GX200 teoretycznie zgrają się z Twoim PM 7004, jednak lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie do tych kolumn wzmacniacza o wyższej wydajności prądowej oraz o innej charakterystyce brzmienia.

W tej cenie masz bardzo dużo świetnych kolumn, które może się okazać że zaoferują kilka klas lepsze brzmienie.

Zdecydowanie poświęć czas na odsłuchy na które zapraszam

Proszę o podanie nazw kolumn w tej cenie o paśmie 55-60 kHz i dolnym trzydzieści kilka. Będę wdzięczny.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Cyferkomaniak :) A co jak te częstotliwości podają źle? Może lepiej zrezygnować z ultradźwięków dla kolumn, które mają mniej wypasione parametry na tabliczce, a to co robią robią dobrze?

Cyferkomaniak :) A co jak te częstotliwości podają źle? Może lepiej zrezygnować z ultradźwięków dla kolumn, które mają mniej wypasione parametry na tabliczce, a to co robią robią dobrze?

Wypasiony kojarzy mi się z pasieniem krów a ja jestem z miasta i piszę posty jak człowiek z miasta.

Co do meritum to porównywałem testy niektórych kolumn i co jest ,,dziwne'' to, że w bardzo wysokich częstotliwościach zgadzały się z danymi producentów.

Pytanie tylko jakie kolumny w cenie GX200 z podobnymi parametrami?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Żle- czyli nieprawidłowo- tak, że uszy puchną, jest taka strategia u niektórych producentów by zaszpanować skrajami pasma i podniecić tych co czytają cyferki, a bez słuchania kupują. "Ale ma pasmo przenoszenia, to musi świetnie grać" - TAK? :) Otóż nie musi drogi panie z miasta :)

Poza tym producenci naciągają na potęgę, także ci utytułowani, szczególnie gdy podają wartości 4 Ohm, okazuje się, że potrafią zejść do 2 i jest mały problemik z ukochanym wzmacniaczem.

Żle- czyli nieprawidłowo- tak, że uszy puchną, jest taka strategia u niektórych producentów by zaszpanować skrajami pasma i podniecić tych co czytają cyferki, a bez słuchania kupują. "Ale ma pasmo przenoszenia, to musi świetnie grać" - TAK? :) Otóż nie musi drogi panie z miasta :)

Poza tym producenci naciągają na potęgę, także ci utytułowani, szczególnie gdy podają wartości 4 Ohm, okazuje się, że potrafią zejść do 2 i jest mały problemik z ukochanym wzmacniaczem.

Otóż gdyby kolumny o których ewentualnie myślę miały 4 Ohmy to bym się tak nie zastanawiał. Mój wmacniacz ma 100 Watów przy 4 Ohmach.

Problem jest taki, że konkretnych kolumn firm które podają takie parametry o których pisałem powyżej nie można odsłuchać - przynajmniej w Warszawie. Ja słucham muzyki klasycznej i to raczej cicho.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.