Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz + CD - budżet 6k PLN

rkarczewski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem dość świeżym użytkownikiem tego forum, więc proszę mi wybaczyć możliwe laickie podejście do tematu.

Przychodzę z prośbą o poradę dobrania wzmacniacza i odtwarzacza CD. Posiadam aktualnie w swoim zestawie Audio Agile w wersji Joker (wzmak + CD) podpiętego do kolumn Mission model 753 (bez F, czyli NIE w wersji Freedom). Pomieszczenie w którym to stoi to 28 m2 (wys 2,6m). Muzyka, która najczęściej wita w napędzie to rock progresywny począwszy od końcówki lat 60, skończywszy na czasach aktualnych, przy czym takie ustrojstwa jak Dead Can Dance, czy Massive Attack równie często są odgrywane.

Chcę zmienić wzmaka i CD, kolumny raczej powinny zostać, bo nie mam do nich większych zastrzeżeń, zresztą zmieniając je mógłbym się nie zmieścić w budżecie.

Moim zdaniem Audio Agile Joker pomimo sporej analityczności, dokładności nie daje tym kolumnom powietrza, czuję tak jakby Missiony się dusiły, możliwe, że wzmak jest zbyt mało wydajny prądowo, nie czuję oderwania dźwięku od kolumn, również prawdopodobnie przez to, scena nie jest budowana tak jak powinna.

Na razie nie mam swoich typów.

Czego oczekuję od dźwięku to: przestrzeń, bardzo dobra stereofonia, równowaga tonalna, bas trzymany za mordę, kontrolowany (nie rozlazły).

Prosiłbym o propozycje.

https://www.audiostereo.pl/topic/87486-wzmacniacz-cd-bud%C5%BCet-6k-pln/

Może coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Z używanych Rotel 1070 Cd Rotel 991.

Nowe,Xindak Muse Cd,wzmacniacz XA-6800-SE,koniecznie z dopiskiem SE,drewniane front panele,wzmacniacz kilka-naście pierwszych wat oddaje w klasie A,zbijesz cenę do 6000zł.

Witaj,

zdecydowanie proponuję posłuchać komplet Audiolab 8200 A + 8200 CD oraz Heed Audio Obelisk Si z odtwarzaczem np. Pioneer PD-D6MK2-K. W przypadku trochę wyższego budżetu proponuję system dzielony QUAD Elite.

Zapraszam na odsłuchy

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

moja propozycja...jeśli sprzęt ma być nowy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub inny wzmak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie sprzęt 2hand. Komplet Roksan Caspian. Lub kombinacja wzmcniacz droższy i tymczasowo tańszy CD.

Musical Fidelity A308 lub A300. Solidny fundament wokół którego można zbudować naprawdę dobry system.

Miałem podobny problem.

Z tym, ze ja słucha jazzu, klasyki i spokojnego rocka, a moje pomieszczenie ma tylko 15m2.

Trochę klocków w tej cenie posłuchałem.

Z nowych do rocka proponuję:

1. Nad c356 + Nad c545 (lub drożej C565)

2. Music Hall a 25.2 + cd35.2

3. Rotel RA06 + RCD06

Ja ich nie kupiłem, bo słucham innych klimatów, ale do rocka moim zdaniem są naprawdę w porządku.

Tego Audiolaba 8200 nie słuchałem, ale z tego, co zauważyłem, to chwali go tylko dystrybutor i pismaki.

Było takie zbiorowe zamówienie forumowiczów (11 osób kupiło) i teraz ma to tylko ze 3 osoby, reszta szybko odsprzedała.

Ale może też posłuchaj, może Ci się spodoba (tylko, że teraz katalogowo ten zestaw to koszt 7998pln).

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Sprzęt jak najbardziej może być używany.

Jeden z użytkowników napisał, że powinienem zacząć od zmiany kolumn. Hmm, Mission 753 mi osobiście pasują, ciekawi mnie tylko, czy jak na przykład zdecydowałbym się na zestaw Yamahy S2000, to czy kolumny już czasami nie będą "wąskim gardłem". Jeśli tak, to w co powinienem atakować. Vienna Acoustics Grand Mozart?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.