Skocz do zawartości
IGNORED

FLAC jaki codek jest do tego formatu?

bart-azazel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam furumowiczow.

Mam odtwarzacz popcorn c200.

W ustawieniach audio jest kilka opcji, chcial bym na stale ustawic tak, zeby tylko dla plikow Flac bylo passthrugh, tzn zeby odtwarzca nie konwertowal mi dzwieku z tego formatu, tylko przekazywal dalej w niezmienionej formie do mojego Rdaca-a. powody wiadome.

Reszte ustawien chce wlaczyc na przetwarzanie, bo ogladane filmy maja dzwiek w roznych formatach i kodekach.

O ile filmy latwo sprawdzic jaki kodek co obsluguje, to flacki chodza przy jednej i 2giej opcji.

mozliwosci sa takie:

PCM

AAC

WMA pro

DTS

Dolby Digital

jedno z tych konwertuje Flac-ki

reszte chce ustawic na downmix.

powiedzcie ktore to pliss ;]

https://www.audiostereo.pl/topic/87534-flac-jaki-codek-jest-do-tego-formatu/

nie pytam o to ktory jest stratny.

pytam ktory z wyzej podanych odpowiada za obsluge Flac-ów.

Na logikę PCM - to bezstratny, niekompresowany i najbardziej podstawowy format (używany przez WAVE czyli pośrednio CD)

mozliwosci sa takie:

PCM

AAC

WMA pro

DTS

Dolby Digital

jedno z tych konwertuje Flac-ki

Raczej żadne z nich. Prawdopodobnie FLAC sprzętowo jest dekodowany do PCM.

Wracając do tematu. Szukasz chyba nie tam gdzie trzeba. Powinieneś mieć coś takiego jak ustawienie dla SPDIF dwa tryby RAW i PCM. Jeśli, jak pisałem C200 zajmuje się Flacami sprzętowo, to powinno pójść w trybie RAW (tryb surowych danych), prawdopodobnie nie będziesz wtedy słyszał mp3 itp. Jeśli flaców też wtedy nie usłyszysz to musi chodzić na PCM i basta, co jednak wcale nie musi oznaczać jakichkolwiek zmian w sygnale.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.