Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM 8003 problem z równomiernym wysterowaniem kanałów.

kek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od pewnego czasu jestem posiadaczem wzmacniacza Marantz PM 8003, ogólnie jestem bardziej niż zadowolony z brzmienie tego klocka. Tylko jedna, rzecz nie daje mi spokoju.

Podczas cichego słuchania muzyki jeden z kanałów ( w tym przypadku prawy), gra zauważalnie głośniej od drugiego. Po „podkręcaniu” potencjometru, oba kanały grają równo. Ale nie można tego nazwać cichym wieczornym graniem.

Zastanawiam się czy ten marantz „tak ma”, czy może powinienem wysłać go do naprawy?

Sam Marantz chwali się precyzyjnym potencjometrem zastosowanym we wzmacniaczu ( Blue Velvet Alpsa) ale przy cichym odsłuchu daleko jemu do precyzyjnego wysterowania obydwu kanałów.

Z góry dziękuję za opinie.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Z naprawy pewnie nici,wymiana wchodzi w grę,tylko za ile? no i niewiadomo jaki trafi pod rękę serwisantowi,może działać jak wymieniony:))

Tak się teraz robi,nie gra równo? powiedzą,mieści się w normie!

Zyzio,pisaliśmy w tym samym czasie,ale myśli?:))

Dlatego lepsza jest cyfrowa regulacja głośności. Balans wtedy jest idealny. Było o tym wiele razy. Ale to oczywiście wg audiofilów jest to be, bo stosowane jest powszechnie w amplitunerach kina domowego.

Cyfrowa regulacja jest jednym ze znaczących postępów w audio.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Można stosować też drabinkę rezystorową jak np. Primare...równowaga jest wzorcowa....

Inne rozwiązania to:

- rezystor analogowy sterowany cyfrowo (tak jak w KRK ERGO) - jest to też cyfrowy regulator, a "analogowy rezystor" jest scaloną kosteczką - trzyma to balans idealnie.

- AAVA ( Accuphase )

Osobiście przy zakupie wzmacniacza szukałbym modelu z cyfrową regulacją głośności: wyższe modele Cambridge Audio (740 840A), Harman Kardon (980 , 990), Accuphase (chyba wszystkie nowe mają - minus taki że trochę drogie (: )

... lub ww. Primare

Dziękuję wszystkim ze wpisy.

Pobiegałem wczoraj po salonach audio audio udało mi się „posłuchac” innych egzemplarzy Maratnta Pm 8003. Niestety okazuje się ze ten typ tak ma. Każdy z egzemplarzy odsłuchiwanych wczoraj posiada ten sam problem (nawe nastepca 8003 sygnowany imieniem guru Marantza nie wyzbył się tego problemu!!!) Nic innego tylko lipne są te potencjometry.

Josquin

Dzięki za radę! Czasem rozwiązanie, które jest najprostsze nie tak ławo dostrzec.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam wszystkich!

Ciekawe. Stary Piancraft - a mam dwa - nie ma takiego problemu. A tyle się mówi, że w takim tanim sprzęcie części na pewno nie są dobrej jakości.

Jest tam takie pokrętło jak balance, wystarczy obrócić nieco....

Josquin

Dzięki za radę! Czasem rozwiązanie, które jest najprostsze nie tak ławo dostrzec.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam wszystkich!

Szkoda tylko że przy regulacji głośności trzeba się posługiwać dwoma regulatorami x-P (po ściszeniu trzeba korygować balans ... po podgłośnieniu to samo) - jak dla mnie EPIC FAIL

Ciekawe. Stary Piancraft - a mam dwa - nie ma takiego problemu. A tyle się mówi, że w takim tanim sprzęcie części na pewno nie są dobrej jakości.

Siur jesteś, że nie ma tam cyfrowego potencjometu?

Szkoda tylko że przy regulacji głośności trzeba się posługiwać dwoma regulatorami x-P (po ściszeniu trzeba korygować balans ... po podgłośnieniu to samo) - jak dla mnie EPIC FAIL

Siur jesteś, że nie ma tam cyfrowego potencjometu?

Nie ma. Jest zwykły potencjometr z silniczkiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.