Skocz do zawartości
IGNORED

Co zamiast Goldringa 2400?

yeutez

Rekomendowane odpowiedzi

Do tej pory grałem na Goldringu 2400, ale to, co stało się z cenami tych wkładek woła o pomstę do nieba - więc stoję przed dylematem: co kupić w zamian? Myślałem oczywiście o Goldringu 1042, który póki co jest faworytem. Może ktoś z Was ma doświadczenie, jakie jeszcze wkładki dobrze "zgrają się" z lekkim ramieniem Pro-jecta?

Z płyt LP słucham głównie rocka i jazzu. Budżet jaki przewiduję na wkładkę to okolice 1300-1400zł.

https://www.audiostereo.pl/topic/87641-co-zamiast-goldringa-2400/

Do tej pory grałem na Goldringu 2400, ale to, co stało się z cenami tych wkładek woła o pomstę do nieba - więc stoję przed dylematem: co kupić w zamian? Myślałem oczywiście o Goldringu 1042, który póki co jest faworytem. Może ktoś z Was ma doświadczenie, jakie jeszcze wkładki dobrze "zgrają się" z lekkim ramieniem Pro-jecta?

Z płyt LP słucham głównie rocka i jazzu. Budżet jaki przewiduję na wkładkę to okolice 1300-1400zł.

Ortofon 2M BLACK godnie zastąpi Goldringa, ale po małej zwyżce budżetu.

Pozdro,

Yul

yeutez

wielkiego wyboru nie masz zostaje ci Goldring 1042 albo Ortofon ewentualnie jakś wkładka vintage.

Ja przez pewien czas narzekałem na AT 440 po wymianie preampa z Grahama Slee Era Gold V i zmontowaniu Ahajowej Nudy system zagrał rewelacyjnie. Tak się zastanawiam czy pierwszym krokiem w twoim wypadku nie powinna być wymiana preampu

Tak się zastanawiam czy pierwszym krokiem w twoim wypadku nie powinna być wymiana preampu

Sporo w tym racji, jednak wkładka ma teraz pierwszeństwo - bez niej żaden preamp nie zagra ;)

Yul, myślisz, że jest sens inwestować w Ortofona 2m black z tak budżetowym sprzętem, jaki posiadam? (jest na stronie o mnie w moim profilu)

Po pierwsze uważam, że ten gramofon jest wystarczający do każdej wkładki MM, szczególnie w wersji 5.1 z ulepszonym ramieniem 9cc. Po drugie uważam, że pre gramofonowe decyduje w jakiś pewnie 50% o tym jak brzmi analog, zatem czeka Cię w przyszłości na pewno wymiana tego pre. Mam też tego Goldringa 2400 zamontowanego do ramienia 9cc (ale w innym gramofonie) i co ważne, podłączonego do zupełnie innego, regulowanego przedwzmacniacza, i widzę (a właściwie słyszę), że nieprędko tę wkładkę zmienię. Zmienię jak ją zużyję. Podejrzewam, że za pomocą Cambridge'a "konsumujesz" połowę tego co może ona zagrać.

Podsumowując, najrozsądniej byłoby kupić jednocześnie nową, wartościową wkładkę i lepsze pre.

Pozdro,

Yul

Hmm, chyba więc najrozsądniej będzie wymienić w Goldringu samą igłę na nową - można ją dostać za 1000 PLN - i rozglądać się raczej za nowym pre.

Macie jakieś propozycje, czym zastąpić Cambridge'a, by wydobyć z mojego Goldringa "jak najwięcej"?

O "Nudzie" czytałem na forum pozytywne opinie, więc chętnie bym ją wypróbował. Ale... po pierwsze - zamówienia zostały już dawno temu pozamykane, a po drugie - nie potrafiłbym go samodzielnie poskładać. Przeszkody raczej nie do przeskoczenia.

A z gotowych konstrukcji co byłoby godnego polecenia jako następca Cambridge'a?

W przedziale cenowym powiedzmy do 2000 zł. Zależy mi na czymś, co przebije jakością dźwięku CA640, ale reszta mojego toru analogowego to żaden hi-end, więc nie chciałbym kupić pre, pod który będę wymieniał kolejne elementy toru na lepsze, by wydobyć jego pełne brzmienie... :)

O "Nudzie" czytałem na forum pozytywne opinie, więc chętnie bym ją wypróbował. Ale... po pierwsze - zamówienia zostały już dawno temu pozamykane, a po drugie - nie potrafiłbym go samodzielnie poskładać. Przeszkody raczej nie do przeskoczenia.

ja prawdopodobnie bede mial do sprzedania nude z poprzedniej edycji (MM i MC) w obudowie z modushopu) w tej chwili uruchamiam wersje dual mono

pozdrawiam

t.

tak gwoli sprostowania, poprzednia edycja pre forumowego nie nazywała się NUDĄ :) więc tu jest mała nie ścisłość

nuda = nowa wersja dual mono :)

a wlasnie przepraszam za pomylke :) chodzi o poprzednia wersje pre ahaji.

• 2 tygodnie później...

Ano bo za lekkie jest. Podobnie z sme3009 też nie zagra jeno dźwięk wyda.

A między tymi ramionami mimo, że zbliżone masami to jest ... rów mariański.

Pomyśl, czy nie warto składać na coś co będzie miało normalne ramię, z normalnym odłączanym headshellem, w wadze około 12-14g m e . To ma wtedy możliwości: zarówno dla MM jak i dla MC.

Tak, to wydasz kasę tylko.

Ale oczywiście to Twoja kasa i możesz z nią robić co zechcesz. ;-)

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ano bo za lekkie jest. Podobnie z sme3009 też nie zagra jeno dźwięk wyda.

A między tymi ramionami mimo, że zbliżone masami to jest ... rów mariański.

Pomyśl, czy nie warto składać na coś co będzie miało normalne ramię, z normalnym odłączanym headshellem, w wadze około 12-14g m e . To ma wtedy możliwości: zarówno dla MM jak i dla MC.

Tak, to wydasz kasę tylko.

Ale oczywiście to Twoja kasa i możesz z nią robić co zechcesz. ;-)

rozumiem, dzięki za pomoc.

rozumiem, dzięki za pomoc.

Niech się kolega ahaja zastanawia dalej, z Ty kup Ortofona Salsę lub Sambę, a będziesz zadowolony. To rzetelne, mało kapryśne wkładki. Rozwiązanie sprawdzone przez niektórych forumowiczów. Do tego ramienia nie pasują tylko wyjątkowo ciężkie i sztywne krowy, np. Denon Dl-103.

Pozdro,

Yul

...coś co będzie miało normalne ramię, z normalnym odłączanym headshellem, w wadze około 12-14g m e ...

Tak przy okazji nasunęło się mi trochę off-topowe pytanie: jaką masę mają polskie ramiona R2 (G601A, Fonomaster), R3 (Daniel) albo R9 (Adam, G8010 i pochodne)? Czy ktoś może wie lub już pomierzył?

Gość Wireless

(Konto usunięte)

W przedziale cenowym powiedzmy do 2000 zł. Zależy mi na czymś, co przebije jakością dźwięku CA640, ale reszta mojego toru analogowego to żaden hi-end, więc nie chciałbym kupić pre, pod który będę wymieniał kolejne elementy toru na lepsze, by wydobyć jego pełne brzmienie... :)

Jak do 2kpln to rozejrzyj sie za Lehmannem Black Cube. Latwo pobije CA - mozna albo szukac S/H (wtedy wyjdzie jeszcze taniej), albo w sklepach internetowych w DE (np. phonophono.de)

Panowie, Goldring UC-R dodawany do Transratora. Która to jest dokładnie wkładka w nomenklaturze Goldringa (jest to seria 1000) bo nigdzie nie mogę znaleźć?

Jeśli skrót UC-R oznacza Ucello Reference, to jest to Goldring 1042.

Pozdro,

Yul

Tak Yulek ma rację tego UCeeRa dokładali też do Dark Stara i pisali że selekcjonowana wersja 1042.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.