Skocz do zawartości
IGNORED

nuForce czy Nostromo

patyk1234

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Poszukuję DACa tudzież karty dźwiękowej do mojego laptopa. Na początek może opiszę co mam: kolumny Magnat Monitor 220 i do tego wzmacniacz Onkyo A-9155. Komentarzy w stylu zmień wzmacniacz/kolumny nie chcę, już wystarczająco zostałem pojechany w sklepie kupując kable jak to ten wzmacniacz nie pasuje do tych kolumn. Mam co mam, przez najbliższy czas zmian nie będzie.

Wzmacniacz standardowo podpięty do komputera. W komputerze jak wiadomo, karta nie najwyższej jakości i tutaj mam do Was pytanie. Jak mogę polepszyć dzwięk. Na oku mam 3 możliwości:

1. karta Creative Sound Blaster X-Fi

2. DAC uNostromo HeadAmp/3

3. NuForce uDAC v2

Zaznaczam, że żadnym audiofilem nie jestem, jest to mój pierwszy sprzęt audio. Wcześniej używałem zwykłych głośników komp. Chcę coś co da mi przyzwoitą jakość dźwięku, tak na początek. Z czasem może ucho się wyrobi. Napiszcie proszę czy w ogóle jest sens zabawy w te budżetowe DACe, czy lepiej za te pieniądze (czy też trochę większe) kupić odtwarzacz CD, który i tak zresztą planuje dokupić.

Muzyka to jazz i elektronika (ambient, drone, minimal).

https://www.audiostereo.pl/topic/87642-nuforce-czy-nostromo/
  • Redaktorzy

Więcej niż przyzwoitą jakość dźwięku zapewni najmniejszy Hegel HD2, którego potrójną reckę znajdziesz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Nostromo II miałem przed Audinstem, NuForce'a słuchałem i recenzowałem (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Jeśli nie zależy Ci na wyjściu słuchawkowym polecam odsłuch.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Więcej niż przyzwoitą jakość dźwięku zapewni najmniejszy Hegel HD2....

... A który kosztuje dokładnie tyle, co 3 rozważane klocki razem wzięte. Zaiste, rada wyśmienita w założonym budżecie :). Coś mi wygląda na to że teraz na topie szumu medialnego jest Hegel. I będzie się pojawiać w co drugim wątku. Nie ważne czy z sensem dla wątku, czy nie, byle o nim wspomnieć, resztę zrobi boot Google indeksujący fora dyskusyjne. Niebawem trzeba będzie się bać otwierać drzwi od lodówki, żeby Hegel z niej nie wyskoczył :-))) ech...

A wracając do pytania głównego, to w założonym budżecie wiele nie nafikasz, ja stawiałbym na uDACa albo Audinsta. Alternatywą są niskonakładowe chińskie przetworniki z USB. ale tam to już co kto lubi.

PS

Fr@ntz wybacz mój zgryźliwy ton, ale sam musisz przyznać, że nieco niefortunnie wygląda Hegel w tej dyskusji. Toż to naprawdę nie ta półka cenowa.

Dzięki za odpowiedzi, ten Audinst wygląda ciekawie.

Myślę, że mógłbym rozważyć coś droższego, pytanie tylko czy do tego sprzętu który mam, nie będzie to przerost formy nad treścią. No ale jeśli jednak mogłoby to dać efekt powiedzmy podobny do tego jaki uzyskam z odtwarzacza CD to może wartoby byłoby się zastanowić.

• Redaktorzy

Dzięki za odpowiedzi, ten Audinst wygląda ciekawie.

Myślę, że mógłbym rozważyć coś droższego, pytanie tylko czy do tego sprzętu który mam, nie będzie to przerost formy nad treścią. No ale jeśli jednak mogłoby to dać efekt powiedzmy podobny do tego jaki uzyskam z odtwarzacza CD to może wartoby byłoby się zastanowić.

Recenzja Audinsta też "zalega" na naszym forum -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

A co z E-mu 0204?

NuForce uDAC v2 - ESS SABRE 24bit/96kHz

E-MU 0204 - AK4396 (117dB) 24-bit/192 kHz

Audinst HUD-mx1 DAC USB - Wolfson WM8740 (117dB) 24bit/96kHz - własne zasilanie

Różnice to zastosowane przetworniki w których pewnie kryje się serce danego urządzenia, a który lepszy? Dodatkowo tylko w opisie Audinst znajdują się informacje o użytych kondensatorach oraz OPAMPach. Nie mogę znaleźć informacji na temat zasilania E-mu 0204 czy ma własne czy ciągnie z komputera?

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Z tym Sabre w Nuforce to bym się tak nie rozpędzał. To jest zręcznie niedopowiedzenie marketingowe i świetna sugestia, do tego owiana woalem tajemniczości. Podobnie jak w HDP, też są tajemnicze sugestie co do Sabre. A tam na 100% nie ma takiego przetwornika. W każdym razie nie ma tam żadnej kości, która by chociaż trochę przypominała kształtem jakikolwiek przetwornik Sabre i wedle jego danych katalogowych. Sprawdzone osobiści i naocznie. Obecność interfejsu wejściowego od AKMa sugeruje, że i kość przetwornika może pochodzić od tej firmy.

A tak poza tym, żeby to było takie proste kostka=określony dźwięk. Tak fajnie to nie ma, liczy się jeszcze kupa innych czynników. Ogromne znaczenie mają na ten przykład, sekcja analogowa DACa jak i jego zasilanie, że o zegarze nie wspomnę...

Nie mogę znaleźć informacji na temat zasilania E-mu 0204 czy ma własne czy ciągnie z komputera?

0204 usb (tak jak 0202 usb) ma zasilanie z USB. Dopiero 0404 usb ma zewnętrzny zasilacz.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Popatrz na to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

patrz na to :)

asynchroniczny usb maluch

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Coś mi wygląda na to że teraz na topie szumu medialnego jest Hegel. I będzie się pojawiać w co drugim wątku. Nie ważne czy z sensem dla wątku, czy nie, byle o nim wspomnieć, resztę zrobi boot Google indeksujący fora dyskusyjne. Niebawem trzeba będzie się bać otwierać drzwi od lodówki, żeby Hegel z niej nie wyskoczył :-)))

Faktycznie - jeśli ten Hegel jest tak dobry dźwiękowo jak marketingowo to królestwo DAC ma nowego monarchę! :)

Bezapelacyjnie!

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

patrz na to :)

asynchroniczny usb maluch

Ukryta Zawartość

Pisałem w innym wątku o tym, na audiomagic.pl jest do kupienia upgrade uDAC v2, czyli właśnie asynchroniczne USB w cenie 420zł i dodatkowo dostajemy przedni i tylny panel ze szczotkowanego aluminium, więc jak na moje wychodzi taniej, jakieś 950zł (za uDAC + upgrade) z przesyłką, więc te 300zł (w przeliczeniu) kosztuje chyba pozłacany panel... W końcu specjalna edycja... ;)

Ukryta Zawartość

A Havana ostatnio często w sprzedaży na Head-Fi :)).

Tak, ludzie rzucają się teraz masowo na MHDT Stockholm :), mnie starcza 16/44.1 ale nie każdemu musi.

Niespokojne duchy na tym Head-Fi, wymieniają sprzęt częściej niż ostrza w maszynce do golenia. :)

Ja już wyrosłem z pogoni za nowościami za wszelką cenę. System buduję spokojnie, krok po kroku, wiem, czego chcę. Na pewno bardziej potrzebuję teraz lepszych kolumn niż obsługi gęstych formatów.

Swoją drogą luknę tam sobie na dział ogłoszeń - może jakiś egzemplarz Havany z Bendixem wyczaję?

A z tego co widzę, to wątek o Havanie na Head-Fi przerodził się w dyskusję "jak przerobić Havanę?".

Niedługo będę posiadaczem jedynej nie grzebanej... :P

Ludziska wkładają jakieś Vi-Cap'y, Mundorfy, transformatory R-Core i zaklinają się, że teraz dopiero to gra :), jeden fanatyk zamierza wpakować Havanę do 2 oddzielnych pudełek, fizycznie izolując sekcję analogową i cyfrową, osobne zasilanie itp.

Ale IMO po takim grzebaniu to już nie jest oryginalna Havana.

Ja poczekam, aż MHDT wypuści nowy NOS-DAC, taki "fabryczny tuning", kierując się sugestiami kolesi z Head-Fi. Tylko ile to będzie kosztować? Ktoś podawał że tylko komplet nowych kondensatorów to ok. 2000$(!!!). Ma to sens? IMO siła Havany polega na tym, jak ona gra w fabrycznej konfiguracji ZA SWOJĄ CENĘ. Jak zechcę hajenda to sobie kupię, a nie zrobię, bo jakbym umiał robić hajendy to byłbym milionerem. :)

W Hi-Res nie wchodzę na razie, zresztą opinie o Stockholmie nie idą w stronę, która mnie interesuje. Ja nie chcę więcej wysokich niż mam.

Z Hi-Res jest jak z Blu-Ray 3D - żeby się cieszyć filmem 3D, potrzeba przystosowanego telewizora. Ja takiego "telewizora" do Hi-Res (czyli kolumn) nie posiadam. Nie sądzę, bym na obecym sprzęcie docenił (i na ślepo rozpoznał) różnicę.

Dlatego - wybaczcie - śmieszą mnie opinie ludzi, którzy dysponują marnym wzmacniaczem i jeszcze gorszymi kolumnami, a twierdzą, że 16/44.1 im "nie wystarcza". Kochani! Jesteście jak gość, co chce oglądać filmy 3D na ekranie swojego Rubina. Tak się nie da - po prostu.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.