Skocz do zawartości
IGNORED

Ampli 2hdmi out + głośniki

frytek1986

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem na etapie kupna kina do niewielkiego pomieszenia (salonu). Pokój jest 5,4x3,4m ale projekcja będzie na dłuższej ścianie czyli w zasadzie część do nagłośnienia to jakieś 3x3metry. Jako, że remont wypłukał kieszenie doszczętnie budżet jest dość ograniczony. Szukam amplitunera z 2wyjściami hdmi out i kolumn do niego. Audiofilem nie jestem, w większości będę na tym oglądam filmy, stereo sporadycznie.

Moim typem jest Yamaha rx-v771 Jest może coś innego w porównywalnej cenie? Kosztuje 2,7k w necie z tego co widzę, ew gdzie mogę kupić taniej? Piszczenie czasem, że lepsze Onkyo 709 ale tutaj już cena jest dla mnie za duża.

Do tego zestawu jakie głośniki proponujecie? Chciałbym, żeby były możliwie tanie, ale "dawały radę". Pomieszczenie nie jest duże, a ja chciałbym wydać pieniądze rozsądnie. Na Monitor Audio czy inne w tej cenie na pewno mnie nie stać (albo inaczej - nie wykorzystam ich więc lepiej wydać te pieniądze chcćby na lepszy projektor).

https://www.audiostereo.pl/topic/87699-ampli-2hdmi-out-g%C5%82o%C5%9Bniki/

Witaj,

Jeżeli szukasz dobrego brzmienia w dobrej cenie, to Yamaha jest dobrym wyborem. Ewentualnie możesz rozejrzeć się za Onkyo 808, który rownież ma dwa wyjścia HDMI i cena jego powinna być na akceptowanym poziomie. Wybór kolumn to trudniejsza sprawa. Wszystko zależy od tego czego oczekujesz?

Witaj,

Jeżeli szukasz dobrego brzmienia w dobrej cenie, to Yamaha jest dobrym wyborem. Ewentualnie możesz rozejrzeć się za Onkyo 808, który rownież ma dwa wyjścia HDMI i cena jego powinna być na akceptowanym poziomie. Wybór kolumn to trudniejsza sprawa. Wszystko zależy od tego czego oczekujesz?

Onkyo 808 to starszy model, jaka jest różnica między nimi? Czy nie będzie mi brakowało jakieś nowości, która jest w Yamaszce? Cieżko znaleźć bezpoeśrednie porównanie z tego co widzę. No i różnica 500zł.. Ale jeżeli byłoby warto to bym się zastanowił.

767 odrzuciłem już jakoś właśnie dlatego, że to starszy model i kilka rzeczy brak (np. usb). Cena 771 jest akceptowalna więc nie chciałem starszego modelu.

Kolumny.. Chciałbym, żeby całość wyszła przede wszystkim ekonomicznie. Interesuje mnie docelowo 5.1, na początek może być 5.0. Myśle, że w filmach czy grach nie usłysze dużej różnicy do droższych głośników, a muzykę słucham na sporadycznie, a jeżeli już to klasyczny rock. Jest jeszcze jeden aspekt. Głośniki muszą być.. ładne. Żona już ubolewa przez dłuższy czas, że w ogóle w salonie będą. Obiecałem, że nie będą szpecić za bardzo;) Dobrze by było jakby tylne były zgrabne. Ale też bez przesadny z rozmiarem, (mam już do nich podstawki ścienne Vogelsa więc coś na nich stanąć musi).

808 i 771 są technologicznie porównywalne. Dla mnie osobiście lepiej pod względem brzmienia wypada Onkyo, jednak Yamaszce też niczego nie brakuje. Po prostu są to dwa inne charaktery brzmienia. Nie chcę Cię tu namawiać do jednego konkretnego modelu. Z obu powinieneś być zadowolony.

Z tego co podałeś, kilka propozycji kolumn można by było zaproponować. Tylko co to znaczy ekonomicznie? Czy 2 tys za komplet 5.0 to jest ekonomicznie? Czy jakieś szczególne upodobania kolorystyczne wchodzą w grę? Czy kolumny będziesz miał dosunięte blisko ściany, w rogu? Czy raczej dosyć swobodnie?

2tys to maksimum w tym wypadku, myślałem, żeby się zmieścić z 2tys z 5.1. Głośniki będą stać blisko ściany za nimi (salon dość mały). Na boki z jednej strony swobodnie, z drugiej metr do rogu. Ogólnie do nagośnienia kwadrat 3,4mx3,4m (cąły pokój 5,4x3,4 ale Tv i projektor są na dłuższej ścianie).

Tylko czy ja usłyszę tą rożnicę? Szczególnie jeżeli kolumny będą też z półki ekonomicznej? Zastanawiam się czy w moim przypadku nie lepiej kupić świeższe urządzenie ale z niższej półki? Ktoś potrafi wymienić różnice między tymi urządzeniami?

Jak masz możliwość kup Yamahe. Kolega ma niższy model i jest bardzo zadowolony. W bezpośrednim odsłuchu między Yamaha a Onkyo ten drugi wypada lepiej nawet na budżetowych kolumnach.

Mam starszą (767) Yamahę ijest bardzo OK, wybrałem z powodu 2 HDMI (TV + projektor).

Mam też baaardzo małe głośniki sub sat 5.1 - Boston Acustic soundware xs 5,1 (poczytaj o nich trochę) dla mnie mają tą zaletą, że ich nie widać

w ogóle. Do kina są fajne, muzyki na tym nie słucham :)

Jeśli chodzi o zakupy to PM.

Mam starszą (767) Yamahę ijest bardzo OK, wybrałem z powodu 2 HDMI (TV + projektor).

Mam też baaardzo małe głośniki sub sat 5.1 - Boston Acustic soundware xs 5,1 (poczytaj o nich trochę) dla mnie mają tą zaletą, że ich nie widać

w ogóle. Do kina są fajne, muzyki na tym nie słucham :)

Jeśli chodzi o zakupy to PM.

Tylko u mnie nie będzie "drugiego" zestawu do muzyki.. a jednak od czasu do czasu lubię posłuchać muzyki przez duże M. Na tą Yamahę chyba się już zdecdydowałem (jednak cena konkurencji jest za wysoka..), zastanwiam się teraz nad kolumnami. Myślę o Wharfedale Diamond 10.5 lub 10.6.. jak myślicie, dobry zestaw?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.