Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze DAC/Karta Dźwiękowa

Shao

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zmieniłem komputer na laptopa i nie wiem co teraz do niego kupić. Budżet to max 300zł. Wcześniej w stacjonarce miałem prodigy hd2 (tą pierwszą wersję) i byłem zadowolony. Co myślicie o tym creative:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - mam możliwość kupna tej karty po tańszej cenie. Tak, słyszałem opinie o creativach ale ten ma podobno dobry dac. Co byście polecili w tej cenie. Dzięki za sugestie system:

Yamaha R-300

Tonsil Zg30c

Procab Ref800 + LS15

edit: czy ten Audiotrak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zagra lepiej od tego SB (pewnie ma lepsze bebechy ale ja jestem zwolennikiem wyjścia rca...)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Widzę jeszcze coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) słuchał ktoś?

Ukryta Zawartość

chyba cię pogięło :]

Chyba raczej Ciebie pogięło. Miałem kiedyś ten zabytkowy chłam w domu i dobra, współczesna integra zagra lepiej. Wyniki RMAA też będzie mieć lepsze.

Ok więc stoję teraz przed wyborem tych oto daców:

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

Gdyby E10 miało wyjście rca brałbym bez zastanowienia. Obie puszki mają wolfsona. Pytanie - czy warto dokładać 150zł do E10?

edit: ehh nie zwróciłem uwagi że w Fiio D3 przez usb jest tylko zasilanie. Czyli laptopa musiałbym połączyć kablem optyczny / jack 3.5mm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To już bym wolał :

Ukryta Zawartość

Przeglądając to i inne fora można wyczytać że to największy crap z możliwych daców w tej cenie :] Patrząc na przetwornik pewnie to prawda.

Ukryta Zawartość

Przeglądając to i inne fora można wyczytać że to największy crap z możliwych daców w tej cenie :] Patrząc na przetwornik pewnie to prawda.

Podaj linki do tych opinii :]

ps.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - widzisz ten "kiepski DAC"?

DAC to AK4396VF - to jest crap?

15860708.jpg

Ukryta Zawartość

Ta zewnętrzna karta za 300 zł ma dynamikę/SNR niemal 105 dB (w najgorszym wypadku ... całkiem możliwe że słabym punktem jest ADC tej karty użyty do tego pomiaru, a w rzeczywistości ma ona kilka dB więcej na wyjściu) ... to jest crap?

Ukryta Zawartość

... i nie sugerowałbym się pomiarami wykonanymi przez de#$la David Mitchelson (Mishima) a'ka lolek noobowy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opinie na temat tej karty najwyraźniej są podzielone - jedni piszą że "HD to tylko napis w przypadku tej karty" czy tam gdzie podałeś linka - Tabelka na 3 stronie recenzji mówi dokładnie o "jakości tej karty" - ale jak mówisz nie sugerować się pomiarami noobów - spoko. Jak mówisz że ten przetwornik nie jest crapem w tej cenie to czy jest on lepszy od Wolfsona WM8740 pakowanego w fiio i WM8776 w dr dac nano?

Opinie na temat tej karty najwyraźniej są podzielone - jedni piszą że "HD to tylko napis w przypadku tej karty" czy tam gdzie podałeś linka - Tabelka na 3 stronie recenzji mówi dokładnie o "jakości tej karty" - ale jak mówisz nie sugerować się pomiarami noobów - spoko. Jak mówisz że ten przetwornik nie jest crapem w tej cenie to czy jest on lepszy od Wolfsona WM8740 pakowanego w fiio i WM8776 w dr dac nano?

Ten Wolfson WM8740 wydaje się DAC tej samej klasy.

Co mi się nie podoba w fiio - praktycznie ma tylko wyjście słuchawkowe ... nie wiem jak tam z przesłuchami w porównaniu do odseparowanych RCA w X-Fi ... tak czy inaczej X-Fi ma RCA, cyfrowy regulator głośności (będzie trzymał idealny balans) i jest to produkt firmy która jutro nie zniknie (sterowniki - fundamentalna sprawa dla DAC nie potrafiących pracować jako samodzielny DAC, czyli bez podpięcia do USB) ... a ten fiio to taki krzak o którym usłyszałem wczoraj.

DR DAC nano nie ma regulatora głośności - prymitywny DAC z ograniczonymi możliwościami ... np. jeśli kiedyś chciałbyś słuchać na słuchawkach lub podłączyć aktywne monitory, to głośności nie będziesz mógł wygodnie regulować.

Wydaje mi się, że z tej grupy ciekawy jest Fiio e7 jako DAC USB, ale tylko przez wyjście liniowe, bo wbudowany wzmacniacz słuchawkowy jest raczej kiepski. Dobrym pomysłem jest to, że działa na baterię i w trakcie pracy jako DAC nie musi być zasilany z USB, natomiast wielką wadą jest brak wejścia S/PDIF.

ja wlasnie szukam daca x wzmacniaczem sluchawkowym,wyjsciami rca.60% muzyka, 30% filmy ,10% gry -i pytanie czy robic daca czy kupic gotowca

cena maks 500zl

za 500 bedzie ci ciezko daca zrobic, wiem co mówie wlasnie koncze swojego.

Z podejsciem w miare (na tyle na ile pozwala kieszen) bez kompromisów na zlozenie sensownego daca wydasz dwa, trzy razy tyle, jak nie lepiej ( i to jeszcze czesto bez obudowy, która jest najtrudniejszym i tez kosztownym elementem calej zabawy)

Owszem diy da ci najlepszy sotsunek jakosc/cena, jednak chyba nie za te cene ...

Przekornie sie wyrazilem, przepraszam, jednak mysle ze sens tego co chcialem powiedziec jest jasny.

Jesli ogranicza cie kwota jaka mozesz przeznaczyc na dac'/wzm sl to zainteresuj sie gotowymi produktami chocby z chin audio-gd, maverick, jest tego tona, wystarczy zajrzec na chociazby head-fi.org.

Serdecznie pozdrawiam.

Kupiłem Audiotraka Dr Dac Nano (a już miałem klikać na Fiio D3 i podłączyć optykiem) - skoro z Prodigy HD2 byłem zadowolony to i z tego może będę:D Dam sprawozdanie za jakieś 3 dni.

sprzet na dniach bedzie inny(diora ws504b +magnat vector ((tylko wlasnie nie moge w gogle nigdzie ich zlukac bo wydaje mi sie ze pisze z tylu vector albo vector 2,maja br z przodu))

ja wlasnie szukam daca x wzmacniaczem sluchawkowym,wyjsciami rca.60% muzyka, 30% filmy ,10% gry -i pytanie czy robic daca czy kupic gotowca

cena maks 500zl

Właśnie sprzedaję Audinsta HUD-mx1. Cena Kup Teraz wynosiła 449pln, może się zainteresujesz? W swojej cenie uznawany jest za jeden z najlepszych wyborów.

i tak strasznie mnie meczy "X-Fi HD - USB" nie wiem czemu ale zakochalem sie w niej..:) ps:raczej do 400zl nic ciekawszego chyba nie znajde co bedzie wspierac od czasu efekty w grach oraz filmy i bedzie dobre na sluchawki i stereo z wzmaka

• 2 tygodnie później...

Po dłuższym odsłuchu FiiO D3 muszę powiedzieć że albo to wprowadza dużo bałaganu do audio (sądząc po przetworniku nie sądzę) albo moje tonsile czas wymienić. Wszystko gra dobrze do momentu podkręcenia watów do 30. Po prostu nie idzie tego słuchać jest mnóstwo piachu. (Podłączyłem optykiem na jplay 24/96 bit perfect).

Heh więc problemem był głośnik wysokotonowy w jednym z głośników. Najwyraźniej się przypalił i zaczął nieźle syczeć :D Polecam Fiio D3 - za te pieniądze nie znajdziecie nic lepszego! (do 300 zł).

Heh więc problemem był głośnik wysokotonowy w jednym z głośników. Najwyraźniej się przypalił i zaczął nieźle syczeć :D Polecam Fiio D3 - za te pieniądze nie znajdziecie nic lepszego! (do 300 zł).

Ooo ciekawostka, tym bardziej ze kosztuje mniej niz 150 zl :))) Z jakimi innymi DAc'ami porownywales D3 i na jakim zestawie?

Ooo ciekawostka, tym bardziej ze kosztuje mniej niz 150 zl :))) Z jakimi innymi DAc'ami porownywales D3 i na jakim zestawie?

Początkowo planowałem wykupić na mp3store za kaucją jednak nie oddałem :) Polecam tematy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Każdy kto słuchał e10 powiedział że FiiO D3 gra lepiej ponieważ żaden z nich nie miał audiofilskiej jakości kabla jack rca. O takiego bardzo ciężko. To gówienko ma świetnego Daca Wolfsona na kilku tematach na stronach które podałem wcześniej stwiedzili że Nuforce udac2 i Audinst grają mniej naturalnie od niego. Polecam jeśli nie jesteś zdecydowany - wykupić za kaucją i sprawdzić samemu. Jedyny minus tego urządzenia to że zasilany jest z zasilacza i nie gra z usb. Ale czy to oby na pewno minus :D Od siebie dodam że nie słyszałem nic co miałoby lepszą górę od D3. Gra jak z winyla, jest trochę cofnięta do tyłu a zarazem bardzo wyraźna. Miałem Audiotraka Prodigy Hd2 gdzie bawiłem się opampami, Dr Dac Nano i grało to gorzej od D3. Za tą cenę po prostu nie da się tego nie polecić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedyny minus tego urządzenia to że zasilany jest z zasilacza i nie gra z usb.

Ale mozna tez zasilac z usb z komputera? Dzieki za linki. coraz bardziej mnie ciekawi ten DAC przy takiej cenie to jakis fenomen :)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.