Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner z poprawnym stereo

bumbum35

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Planuje kupic amplituner kina domowego z w miare poprawnym stereo. Do tej pory mam HK av130 i jestem zadowolony, jednk mam zamiar kupic gramofon a HK nie ma wejscia phono. Na allegro mozna dostac w podobnej cenie co av130 denona avr-1803 lub sony STR-DB780QS. Który z tych dwóch dorówna mojemu H/K?

Nie chce tylko zeby grał tak tragicznie jak np. yamaha RXV-347 którą miałem kiedys.

https://www.audiostereo.pl/topic/87810-amplituner-z-poprawnym-stereo/

347 nic takiego nie było,pewnie 357 miałes na mysli.avr130 hk to najnizszy model jaki zrobili,szału nie ma,tamte pewnie też podobne,do tego niskie kiepskie modele.Poszukaj czegoś z 3803,3805 Denon a róznica będzie znaczna.Lub HK 5000,5500.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a moze cos takiego? AVR-2106 to wyzszy model niz avr-1803 a cena podobna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

model avr3801 nie ma DTS-ES Matrix 6.1, DTS Neo: 6, czy to tylko te róznice między avr3802 i czy sa az tak istotne? AVR3801 mozna naprawde w przystenej cenie dostac. A coś z onkyo ,marantz,pioneer czy te klocki też juz w stereo spadły na psy czy mają jakis dobry model który gra w stereo?

mam 3802 i do "dziwnych zastosowań" (tu kontrowersyjne, to już nie mówię) 3803.

jest bardzo ok, 14xx grały FATALNIE, więc pewnie z 18xx podobnie

2806 lub 07 (nie pamiętam) gra prawie identyko jak 3802

testowane na zmianę ;)

03 ma strefy fajniej, tryb "pure direct" (nic nie daje;) ), gorszego pilota,

i od groma wejść cyfrowych (więcej niż 02), oraz przetworniki 192kHz (a nie 96kHz).

2807 (lub 6, nie pamiętam) tez chyba ma 192kHz

znalazłem pioneera z THX Pioneer VSX-908RDS, w podobnej cenie,czy ktos ma jakies doswiadczenia słuchowe z tym modelem?

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a moze cos takiego? AVR-2106 to wyzszy model niz avr-1803 a cena podobna.

2106 mam i jestem zadowolony, oczywiście stereo za dobre nie jest (porównując do dobrych wzmacniaczy), ale ma bardzo dobrą sekcję pre-out, w razie czego podłączysz dodatkowy wzmacniacz, tanią używkę za grosze

Ukryta Zawartość

Ponoć 2106 w stereo sporo zyskuje w trybie bi-amping dla frontowych kolumn (oczywiście wtedy można korzystać tylko z systemu 5.1).

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

znalazłem pioneera z THX Pioneer VSX-908RDS, w podobnej cenie,czy ktos ma jakies doswiadczenia słuchowe z tym modelem?

Tego pionka użytkowałem parę lat temu (jakoś tak chyba od 2001 do 2005roku), miałem go w złotym kolorze + do tego DVD 717.

Na tamte czasy to był całkiem zacny sprzęt. Jedyna jego wada, to przy wykorzystaniu prawie na max. jego mocy (z zestawem Jamo THX Two) potrafił się czasem wyłączyć (zadziałały zabezpieczenia).

Ale po przesiadce na Denona AVC-A11XV (w 2006 roku) usłyszałem ile straciłem do tej pory w muzyce i w filmach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Tego pionka użytkowałem parę lat temu (jakoś tak chyba od 2001 do 2005roku), miałem go w złotym kolorze + do tego DVD 717.

Na tamte czasy to był całkiem zacny sprzęt. Jedyna jego wada, to przy wykorzystaniu prawie na max. jego mocy (z zestawem Jamo THX Two) potrafił się czasem wyłączyć (zadziałały zabezpieczenia).

Ale po przesiadce na Denona AVC-A11XV (w 2006 roku) usłyszałem ile straciłem do tej pory w muzyce i w filmach.

Ukryta Zawartość

:-)

Ukryta Zawartość

Z tego co wiem pioneery nie skierowały kolumn 4 ohm. Mam jamo 606 ale nie pamiętam ile mają ohm. Hmm? Ciekawe teraz co wybrać, zabiłeś mi ćwieka. Demon jest nowszy chyba no a pioneer thx

Ja postawiłbym na Denona...

I pamiętaj, że w tamtym okresie były inne specyfikacje i normy THX na domowy sprzęt.

Ukryta Zawartość

Uważam, że tu warto się potargować.

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Dzieki wszystkim za rady kupiłem tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 800pln,treaz czekanie na przesyłkę. Dam napewno znać jak gra.

Ukryta Zawartość

jeszcze mam pytanie odnosnie instrukcji obsługi bo wersji PL raczej nie zdobędę. czy model avr-3803 ma te same menu i ustawienia bo od tego modelu mam instrukcję PL? Czy aby poustawiać wszystko w amplitunerze to trzeba wyświetlić OSD na ekranie telewizora? Cos o tym czytałem na opiniach w audiostereo ale cos mi się nie chce wierzyc.

dzięki wielkie

Jak masz instrukcję od 3803 to na pweno Ci się przyda. Różnice między tym co kupiłeś są niewielkie. Wyświetlenie menu na ekranie będzie bardzo pomocne.

A możliwości wyświetlenia OSD na ekranie ten model ma całkiem spore, bo po S-Video, component, i normalny Video (pojedyńczy chinch).

No to super,właśnie przeglądam instrukcje i raczej wsio jest takie same. Ustawien jest mnóstwo ,az boje się ze sobie nie poradze jak na to patrzę.Bez polskiej instrukcji sprzęt dla mnie bezuzyteczny bo nie ustawiłbym kompletniwe nic. HK był prosty w obsłudze,mozna było wszystko bez instrukcji poustawiac i bez menu ekranowego a tutaj chyba nie podłączajac pod TV nic ustawic nie idzie?

Jak powiadają starzy hydraulicy: nie bądź rura i nie pękaj. Na pewno dasz radę z ustawieniami :)

Amplituner przyszedł niestety z uszkodzonym pilotem. Pilot nie działa wogóle. No ale podłaczyłem iii...????

Dźwiek duuuzo gorszy od HK av130. Duzo mniej basów, dźwięk płaski jakis,soprany syczace. Zawsze słucham bez regulatorów barw dźwięku tutaj sie nie da słuchac tak. Jestem zawiedziony. Dobrze by było gdyby sprzedawca w zwiazku z uszkodzonym pilotem zgodził się na zwrot sprzętu.

Amplituner przyszedł niestety z uszkodzonym pilotem. Pilot nie działa wogóle. No ale podłaczyłem iii...????

Dźwiek duuuzo gorszy od HK av130. Duzo mniej basów, dźwięk płaski jakis,soprany syczace. Zawsze słucham bez regulatorów barw dźwięku tutaj sie nie da słuchac tak. Jestem zawiedziony. Dobrze by było gdyby sprzedawca w zwiazku z uszkodzonym pilotem zgodził się na zwrot sprzętu.

Niestety stare przyzwyczajenia do podbitego maksymalnie dźwięku długo trzeba przezwyciężać. No ale chyba większość musi przejść pewien etap aby docenić to co dobre. Co do syczącej góry to faktycznie przy źle dobranych kolumnach może się to tak objawiać. Ja słuchałem go przez rok z Wharfedale Diamond 9.5 i nic nie syczało.

Mam jamo 606 . Mam jeszcze cicha nadzieję ze jak w ustawieniach wyłączę subwoofer top całe niskie pasmo pójdzie na fronty bo sub jest włączony na pewno.

U mnie 3802 grał długi czas z AudioAcademy Hyperion

Grało to raczej ciepło, mięsiście i raczej dźwiękiem wyrównanym pewnie też za sprawą kolumn.

Upewnij się że wszystko masz dobrze poustawiane

Nie pamiętam dokładnie ale 3802 ma tryby np: stereo i wtedy gają fronty i sub, i direct gdzie grają same fronty. Może tutaj gubisz bas

Jamo masz nowe, czy wygrzane? Masz komplet 5.1 czy tylko fronty?

Na razie się wstrzymam do czasu jak będę miał pilota. przepalone jest jakieś ustrojstwo zaraz za dodatnim stykiem baterii. Jakiś rezystor lub dioda. Ale gość ma mi go naprawić lub wysłać nowy bo ma taki. Gdybym wiedział co top jest to sam bym wymienił.

Ta górę idzie przeżyć, przyzwyczaić się ale dół jest obcięty całkowicie. Mam nadzieję ze to przez włączony sub w ustawieniach. Dobrze by było żeby dla każdego wejścia można było ustawić czy chce grać z subwooferem czy nie. Np. z cd wolałbym bez suba a filmy żeby z subem. Środek pisma jest ładny, czytelny. Funkcji direct chyba w nim nie ma, jest w modelu ave-3803 pod nazwą pure direct, tutaj tylko można wyłączyc regulatory barwy.

Znalazłem ta wspomnianą funkcję direct i faktyczne wyłącza suba.Dźwiek o niebo lepszy.Brakowało dźwięków tak do 80hz a teraz jest ok. Mam instrukcje od 3803 wiec jest tam troche inaczej,tutaj musze metoda prób i błędów.

2.jpgPilota wziąłem pod lupe i niestety widac ze został potraktowany wydzieliną z baterii. odesłałem gosciowi co mi go sprzedał ale watpie ze go zrobi a nie wie na 100% czy ma drugiego takiego. Narazie szukam w necie gdzie by tu kupic taki.

Generalnie w przypadku zakupu używanego amplitunera warto zawsze przeprowadzić kompletny ("twardy") reset (jak to zrobić jest czasami napisane w instrukcji obsługi, przeważnie też można znaleźć informacje na ten temat w necie) i na nowo wszystko skonfigurować.

Oczywiście w Twoim przypadku poczekałbym raczej do momentu, gdy będziesz już miał sprawnego pilota ;)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.