Skocz do zawartości
IGNORED

Prosta sprawa, lecz nie do konca.

BanditFPC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Mialem w pokoju wymiane okien, wiec niestety wszystko z pokoju wparowalo. Po powrocie z blasku slonca okazalo sie ze ofiara to moj amplituner i cd, to znaczy rewelacja do zdejmowania odciskow palcow. Czym sie tego pozbyc, by nie uszkodzic i nie zostaly smugi ? Kolega mi napisal wez wodki, wiec kazalem mu sie lepiej jej napic i popukac w czolo. :)

Co Panstwo polecacie ?

ps.Ten temat to nie fun, dla scislosci. :)

Dziekuje

https://www.audiostereo.pl/topic/8789-prosta-sprawa-lecz-nie-do-konca/

Ja rowniez polecam spirytus, wyczyscilem nim moj stary tunerek oraz amplituner, zarowno szklo jak i pleksi, nie zostawia smug, szybko paruje, i nie rozpuszcza tak odrazu napisow jak np: benzyna czy inne ustrojstwa. Ale proponuje sprobowac na jakims malo widocznym fragmencie, bo roznie to bywa z napisami, mozna je rozposcic.

Inną opcją jest alkohol izopropylowy, który jest bezpieczniejszy od etylowego i metylowego. Trudniej wchodzi w reakcję, a czyści wyśmienicie. Albo tak jak jozwa pisze benzyna ekstrakcyjna ... tylko ten zapach... fuj!

Pzdr.

A ja potwierdzam, to co napisal lolo - alkohol izopropylowy! Sprawdza sie znakomcie. Nic nie rozpuszcza, swietnie czysci i odtluszcza (idealny do odtluszczania powierzchni przed lutowaniem). Jest calkowicie bezpieczny dla zdrowia (stosuje sie go do dezynfekcji skory przy zabiegach hirurgicznych)

ralph... :)))) nie trzyj tak długo bo się zapali :))) ... to tylko żarty, ale etylowy lub metylowy rzeczywiście mogą potencjalnie rozpuszczać niektóre napisy i nie tylko, ale nie izopropylowy. Właśnie z tego powodu roztwór izopropylu jest podstawowym środkiem służącym do czyszczenia płyt winylowych.

Pzdr.

Czując się mocno zachęcony przez Ralpha, BanditaFPC i Darkula postanowiłem przeprowadzić EKSPERYMENT.

Do eksperymentu wziąłem:

- Cztery urządzenia audio/rtv firm: JVC, Quad, Sony i Yamaha.

- Spirytus spożywczy produkcji polskiej.

- Kłębki waty kosmetycznej.

Przy użyciu waty nasączonej spirytusem dokładnie wyczyściłem obudowy wszystkich czterech urządzeń z uwzględnieniem powierzchni: metalowych, plastikowych, pokrytych napisami, powierzchni przycisków i okienek. Tarłem dosyc mocno (przyznam szczerze: zaczynając od JVC). Wynik eksperymentu można podsumować:

- Sprzęt został wyczyszczony. Z dokładnością do dawnych zadrapań wszystko wygląda jak nowe.

- W żadnym miejscu nie wystąpiły odbarwienia farby ani zmycia/starcia napisów.

- Na sprzęcie nie pozostał żaden osad.

Wniosek: spirytus nadaje się do czyszczenia obudów takich urządzeń.

Następnie, aby sprawdzić rzekomą obecność cukru odparowałem w szklanej parowniczce 50 cm^3 spirytusu. Śmierdziało jak w gorzelni... Na dnie parowniczki obecności cukru (ani żadnego innego osadu!) nie stwierdziłem. Pogłoski o obecnosci cukru w spirytusie można więc uznać za nieprawdziwe.

I to by było na tyle, pozdrawiam moich szacownych oponentów i do leczenia po niniejszym moralnym laniu polecam spirytus stosowany wewnętrznie i zewnętrznie.

Pamietajcie tylko zeby niepocierac optyki...!!Jest tam napylona [kilka Anksztremow]specjalna warstwa....

Widac ja golym okiem pod katem... koloru fioletowego.....gdy szlak ja trafi to optyka zrobi pa,pa,pa...

Taka do lewatywy ma nieco zbyt szeroki wylot. Z domorosłych sposobów bardziej polecam gruszkę mniejszego formatu, do czyszczenia nosa dla niemowląt. I powietrzem! (Mydłem! dobijemy go mydłem!)

Ururam Tururam pierwszy wpis dotyczył czyszczenia obudowy ,czołówki i jak sądzę szyby wyświetlacza. Optyka wyszła potem a mój wpis tego nie dotyczy. Odnośnie wody z ludwikiem to bym się tak nie bał mycia bardzo lekko zwilżoną ściereczką bo to nie kąpiel. Odnośnie paneli przednich - czołówek producenci takie właśnie czyszczenie zalecają. Płyny do mycia szyb zawierają bardzo często amoniak a ten powoduje matowienie plexy. Spirytus w dobie coraz większej tandety jest niezbyt pewny a i powoduje poprzez nadmierne wysuszenie elektryzowanie. Odnośnie optyki lasera gratuluje podejścia a co powiesz na coraz szersze zastosowanie soczewek żelowych?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.