Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór kolumn Dali vs Mission Vs heco vs Tannoy

Mav3k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników forum.

Mam zamiar zakupić kolumny i waham się pomiędzy Dali Concept 6 i Mission M34i. Interesuje mnie które z tych kolumn forumowicze polecają oraz które lepiej wypadają w zestawieniu cena/jakość. Wiem że to różny przedział cenowy ale posiadam środki na droższy wariant. Mój pokój to około 18m2. Słucham każdego rodzaju muzyki. Kino to będzie mi służyło w 60% do słuchania muzyki i40% oglądania filmów.

Chciałbym również dowiedzieć się czy amplituner YAMAHA RX-V471 da rade pociągnąć te kolumny.

Dodam również że w przyszłości planuje rozbudować to kino domowe.

Pozdrawiam

Mav3k

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Miałem Mission m34i i nikomu ich nie polecam. U mnie nie sprawdziły się w żadnej konfiguracji. Poza tym mają wylot bass reflex-u z tyłu - co zawsze utrudnia ustawienie. Kup od razu dobrze brzmiący, niedrogi i niemarkowy kompletny zestaw 5.1: http://polpak.com.pl/produkt/1788/ZESTAW_KINA_DOMOWEGO_5.1_TAGA_HARMONY_TAV-606v.2+TSW-90. Do tego amplitunera będzie w sam raz.

Również ze swojego doświadczenia nie polecam kolumn Mission m34i, moim zdaniem w tym zestawieniu Dali będą zdecydowanie ciekawsze. Natomiast w przypadku tych duńskich kolumn polecałbym Ci bardziej poszukać Denona AVR 1611 lub 1911 (z poprzedniej serii) niż którąś z Yamaszek. Cenowo wyjdzie podobnie a dźwiękowo myślę, że dużo lepiej. Fajną rzeczą w Conceptach 6 jest przedni BR, co pozwala łatwiej je wkomponować w pomieszczenie.

Jako posiadacz m34i ( mam je od nowosci ponad trzy lata ) po krotce postaram sie zrobić krótką charakterystyke. Oczywiście w czasie gdy je posiadam nadal szukałem idealnego dzwięku i przesłuchiwałem różne inne kolumny na różnych wzmacniaczach, wiec mysle bedzie to opinia dosc obiektywna.

Jeżeli szukasz kolumn, które Cie powalą dzwiękiem na kolana przy pierwszym kontakcie z nimi to na pewno te kolumny tego nie zrobią.

Nie są jak to mówią "efekciarskie" i przy krotkim pobieznym odsluchu moga przepasc w stosunku do konkurenjcji..

Bywaly chwile ze mialem inne kolumny podlaczlem i bylo takie wow ale super graja!! po chwili oczarowanie mijało i tu zyskuja m34 bo ich mozna sluchac długo i nie ma zmeczenia, sa dosc cieple czego nie moglem o nich powiedziec na poczatku, ale tez nie lubia zlej jakosci nagran, przy dobrych tylko zyskuja i to duzo.

Kolumny maja dosc wyrownane pasmo, bas nie schodzi najnizej jak na tej wielkosci skrzynki ale jest za to szybki i punktowy.

Srednica jest naturalna, ale ta wyzsza srednica jakby lekko wycofana (a moze po prostu nie podbita jak w innnych konstrukcjach) przez co nie ma takiej bezposredniosci dzwieku jak np w Cantonach serii GLE ktore mnie urzekły na poczatku a po chwili meczyly bo byly dosc natarczywe...

Gora pasma poczatkowo wydaje sie ze jest podbita ale to przez jej charakter, jest dosc malo subtelna, raczej bywa szorstka, troche sucha co uwazam w tych kolumnach praktycznie za jedyna wade, gdyby wysokotonowy byl dzwieczniejszy bardziej przyjemny dalbym im super ocene.

Najwieksza zaleta kolumn to wedlug mnie to ze dzwiek jest bardzo spojny, jakby gral jeden glosnik.. Do tego dosc duza efektywnosc, graja dosc glosno przy nieduzym odkreceniu galki.

Jezeli chodzi o wykonanie - sprawdz konkurencje z tego pulapu cenowego i znajdz rownie solidne skrzynki - ciezko czasem w drozszych konstrukcjach...

front 2,5 cm, calosc sporo wazy jeszcze jest komora na balst ze zwiru co wykorzystalem, w srodku poprzeczne wzmocnienia.

Z basem nie ma problemu, 45 cm od sciany i niec nie buczy itp.

Dali sluchalem - bardzo przyjemne kolumny, fajny wydaje sie bas, bardziej sprezysty, gory wiecej ale tez inna jest ta gora, bardziej wyrafinowana mozna by powiedziec, wykonanie gorsze..

MIalo byc krotko wyszlo dlugo. Aha jest to opinia usredniona bo kolumny sluchalem poza amplitunerem ktory posiadam rowniez na innych wzmacniaczach.

Mam nadzieje ze choc troche ulatwilem

Dziękuje wszystkim za pomoc postaram się zakupić aplituner Denona AVR 1611 z kolumnami Dali Concept 6 i mam nadzieje że będę zadowolony.

Jestem również otwarty na inne kolumny w tym przedziale cenowym które ładnie zagrają w kinie domowym może ktoś coś jeszcze doradzi.

Pozdrawiam

Mav3k

Zastanawiam się jeszcze nad kolumnami Tannoy Mercury V4 z aplitunerem Denona AVR 1611 i chciałbym znać waszą opinie jak taki zestaw wygląda przy Denona AVR 1611 z kolumnami Dali Concept 6.

Pozdrawiam

Mav3k

Zastanawiam się jeszcze nad kolumnami Tannoy Mercury V4 z aplitunerem Denona AVR 1611 i chciałbym znać waszą opinie jak taki zestaw wygląda przy Denona AVR 1611 z kolumnami Dali Concept 6.

Pozdrawiam

Mav3k

To ja proponuje przed zakupem Dali Conept 6 odłuchać Heco Metas xt 501, Paradigm Monitor 7 v.7, Klipsch RF-52 II, STX FX-300, MA BX5, bo budżet zbliżony, a różnica znaczna. Po tym jak ceny Dali wskoczyły na obecny pułap to są one wg mnie zupełnym nieporozumieniem. Wg mnie gdyby kosztowały 1500 zł/para to może było by to adekwatne do dźwięku jaki oferują. Jeśli chodzi o Denona Avr-1611 to podobnie jak z Dali odsłuch przed zakupem, bo w tym pułapie cenowym również można lepiej wybrać.

Jak wyglądają STX FX-300 w porównianiu z Tannoy Mercury V4. Pytam gdyż nie mogę ich odsłuchać bo do Józefowa mam daleko a nigdzie bliżej nie potrafię ich namierzyć.

Ostatnio myślałem nad zakupem kina domowego lecz po dłuższym zastanowieniu zdecydowałem się na zestaw stereo i tutaj rodzi się pewne pytanie jaki sprzęt wybrać.

Chciałbym wybierając się na odsłuchy wiedzieć czego chce posłuchać i tutaj moja prośba o doradzenie kilku zestawów do 3500zł

Pokój około 18-20m2, słucham w zależności od nastroju każdego rodzaju muzyki.

Osobiście myślałem nad wzmacniaczem NAD C326BEE lub NAD C316BEE

Kolumny TANNOY MERCURY V4 lub Paradigm Monitor 7 v.7 lub Paradigm Monitor 7 v.6.

Co sądzicie o takim połączeniu czy będzie to dobrze grać ?

Jestem otwarty również na inne propozycje w takim budżecie ewentualnie lekko wyższym.

Pozdrawiam

Mav3k

Paradigm Monitor 7 v.6.
Słuchałeś tych Paradigm? Pierwsze wrażenie może być super ... ale na dłuższą metę kolumn z tak podbitym basem i sopranami bym nie chciał.

Popieram, miałem Monitory. Podbity bas to "małe jasne", gorzej, że prawie nieczytelny, a co do sopranów - u mnie produkowały więcej, niż było w nagraniu. To może atrakcyjne, ale na dłuższą metę tylko do hard-rocka i gatunków podobnych. AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

To ja dodam od siebie, że basu to ja tam nie uraczyłem wcale, a słuchałem ich właśnie w zestawieniu z NADem. Góra była tak niemiłosiernie natarczywa, że po 15 minutach odsłuchu miałem już ich serdecznie dość. Gdy zaraz po nich usłyszałem ich nowszą wersię czyli monitor 7 v.7 od razu było milej. Szkoda tylko że różnica w cenie też jest spora bo blisko 700zł. Kolumny zagrały dużo bardziej zrównoważonym dźwiękiem,a basu było w sam raz. W koncu zacząłem słyszeć stopy na perkusji. Nie wiem właśnie jak to się dzieje, że wiele osób podkreśla że w monitorach 7 v.6 jest sporo basu. Dali Concept 6 miały go chyba więcej, a jak wiadomo one nie słyną po względem dobrego przetwarzania niskich dźwięków. Te Tannoy V4 wydają się być najbardziej uniwersalną kolumną, ale oczywiście radze wcześniej posłuchać.

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Miałem kiedyś NAD C315BEE z Tannoy M2 i moim zdaniem grało to wręcz rewelacyjnie, w tym zakresie cenowym oczywiście. Niestety później podkusiło mnie szukać czegoś lepszego i sprzedałem zestaw, czego dzisiaj żałuję, ale warunki finansowe nie pozwalały pozostawić sprzętu... Późniejsza droga do obecnego zestawu była dość długa...

Obecne Tannoy'e to już nie to samo, ale też powinno grać bardzo dobrze.

Pozdrawiam

Słuchałeś tych Paradigm? Pierwsze wrażenie może być super ... ale na dłuższą metę kolumn z tak podbitym basem i sopranami bym nie chciał.

kurcze słuchałem jedenastek i jak dla mnie basu było za mało mówię oczywiście o tym wyższym który w rocku jest niezbędny, niski owszem był tak że gitara basowa czasem grała głośniej od perkusji, brrr

i jak dla mnie basu było za mało
Wielu spodziewa się z Paradigmów basu jak z subwoofera a tu niestety zonk. Jest ostro a w dodatku z takimi wzmacniaczami jak NAD czy Rotel bywa często sucho i nieprzyjemnie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

to prawda, one są beznadziejne pod względem doboru wzmacniacza, mało co dobrze z nimi gra

NAD akurat jest najlepszy do Paradigm v5/v6 ale tylko STARE modele a nie te nowe gnioty

stare czyli typu 3080, 3060, 3240PE, 3140, 3130... one grają ciepłą średnicą i łagodną górą, oraz lekko poluzowanym, mocnym basem - to wyrównuje charakterystykę Paradigmów, można wtedy posłuchać z przyjemnością rocka, metalu i nie tylko

Byłem dziś na odsłuchu i przyznam że tannoy całkiem mi się spodobały. Zastanawiam się tylko nad wzmacniaczem czy zakupić Nada 326 czy dołożyć i kupić NAD C356BEE.

Tylko czy przy tych kolumnach jest sens wykładać większą kase i czy będzie odpowiedni efekt.

Byłem dziś na odsłuchu i przyznam że tannoy całkiem mi się spodobały. Zastanawiam się tylko nad wzmacniaczem czy zakupić Nada 326 czy dołożyć i kupić NAD C356BEE.

Tylko czy przy tych kolumnach jest sens wykładać większą kase i czy będzie odpowiedni efekt.

Czy porównywałeś te Tannoy V4 z Metasami xt 501?

praktycznie załapiesz się na nasze Roth Audio Oli 50, na których prezentowaliśmy kino domowe na Audioshow - wielu osobom bardzo się podobało

fajnie gra z Yamahą, jako jedyne mają wstęgową wysokotonówkę

http://rothaudio.rafko.pl/p.php?towar=7551,kolumny-stereo-roth-audio-oli-50-oli50-2szt

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

• 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.