Skocz do zawartości
IGNORED

KEF Q30 - Q3 Q10-Q1 itd

Dany123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich krótkie pytanko czy jest różnica miedzy kolumnami oznaczonymi Q10 Q30 Q50 Q70 Q90 a Q1 Q3 Q5 Q7 Q9. Nie pytam jaka tylko czy jest. Czy to to samo tylko na inne rynki zbytu.

Pozdrawiam Daniel

Jest.

Z tego co wiem oprocz zera w nazwie maja one takze inne/nowsze glosniki, wiec i dzwiekowo beda inne. A czy lepsze ?, niekoniecznie nowe = lepsze. Mam stara Q1 i ze swoim 16 cm glosnikiem, jak dla mnie gra dobrze, nawet najnizsze tony sa dobrze slyszalne, choc na pewno nie maja najwyzszych tonow za duzo, za to srednie sa wybitne,

Witam wszystkich krótkie pytanko czy jest różnica miedzy kolumnami oznaczonymi Q10 Q30 Q50 Q70 Q90 a Q1 Q3 Q5 Q7 Q9. Nie pytam jaka tylko czy jest. Czy to to samo tylko na inne rynki zbytu.

Pozdrawiam Daniel

Seria Q10-Q90 jest starsza (1993), seria Q1-Q9 dużo nowsza (ok. 2001). W międzyczasie była seria Q35 (1997). Serie XQ i iQ pochodza z XXI w. i były już produkowane w Chinach.

Tu jest link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tego co wiem oprocz zera w nazwie maja one takze inne/nowsze glosniki, wiec i dzwiekowo beda inne. A czy lepsze ?, niekoniecznie nowe = lepsze. Mam stara Q1 i ze swoim 16 cm glosnikiem, jak dla mnie gra dobrze, nawet najnizsze tony sa dobrze slyszalne, choc na pewno nie maja najwyzszych tonow za duzo, za to srednie sa wybitne,

W pewnym sensie brzmieniowo prezentowały jeden typ kolumn.

Nieco inną szkołę brzmienia prezentuje najnowsza seria T (Q100 Q300 itd. ). Grają bardziej liniowo, podobno...

Kilka recenzji + plus lamerski design zniechęciły mnie do zainteresowania się bliżej tymi kolumnami (posiadam KEF iQ30, jak wyżej wspomniano stosunkowo nową serię, produkowaną już w Chinach :). Nie jest to dźwięk liniowy; fakt, ale grają pięknie zwłaszcza średnicą i wysokimi tonami. Niskie wzmocniłem subem.

Pozdrawiam Daniel

Jeśli w jednej serii oznaczenia rosną np. Q10 Q30 Q 50 to wynika z wielkości głośnika i kolumny (od małego monitorka z 14 cm głośnikiem do dużej podłogówki z kilkoma 18 cm przetwornikami).

Ok popełniłem błąd chodziło mi o IQ30 a IQ3 itd czyli ponawiam pytanko to samo tylko seria IQ

Witam wszystkich krótkie pytanko czy jest różnica miedzy kolumnami oznaczonymi Q10 Q30 Q50 Q70 Q90 a Q1 Q3 Q5 Q7 Q9

Bo oczywiście widać różnicę gołym okiem w samej budowie jeśli chodzi o serię Q

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.