Skocz do zawartości
IGNORED

NAD S500 vs Vincent CD S3

Hubi

Rekomendowane odpowiedzi

Od tygodnia mam Baltlaba, który gra z niegodnym go NAD-em C541. Przeglądałem wpisy w wyszukiwarce i wiem, że koledzy testowali połączenie Baltlaba z NAD S500 na spotkaniu w Gdyni. Mam możliwość zakupu używanych w/w CD w tej samej cenie bez możliwości rzetelnego odsłuchu. Potrzebuję uczciwych wypowiedzi na temat połączenia Baltlaba z NAD S500 lub Vickiem CD S3. Całość będzie grała z VA Bachami, które mają dużo basu, piękną średnicę i lekko wycofane, choć szczegółowe wysokie tony. Słucham głównie jazzu, wokali i klasyki.

P.S. Pozdrawiam Arka,Harviego,kazika i wszystkich netowych forumowiczów. Długie milczenie było spowodowane zmianą pracy,mieszkania,potomkiem i rozprawą sądową.

https://www.audiostereo.pl/topic/8800-nad-s500-vs-vincent-cd-s3/

Znam tylko NADA S500 bo go miałem, a Baltlaba tylko z odsłuchu choć nie z S500.Wydaje mi się,że powinno być dobrze, to chyba najlepsze CD za 3000zł (używane) i raczej nie ma słabych stron.

a tak to teraz wygląda:

[obrazekLUKASZ-130299_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Totalna bzdura !!!! Panowie byłem u Harviego ,u niego wszystko będzie grało lekko za ostro i szeleszcząco. Źle wytłumiony pokój, a właściwie w ogóle nie wytłumiony - gołe ściany, i taki Baltlab w takich warunkach ma prawo lekko wyostrzać i nie tylko on.....? Przecież zestaw Harviego złożony z samego NADA też ma tę tendencję - ja to wyraźnie słyszałem, a znam to zjawisko bo u innego znajomego w 34 praktycznie pustych metrach jest podobny efekt mimo dużo droższej elektroniki, a jeszcze dodam ,że ten sam zestaw w innym pokoju grał doskonale ??!!!

I jeszcze jedno, kupując w ciemno zawsze będzie jakieś ryzyko. Mam jeszcze jedno spostrzeżenie, dwa dni temu podłączaliśmy srebrnego NADA Harviego do mojego systemu i też lekko wyostrzyło, także wzmak gra troszkę ostrzej, ale było to po MACU, który jest ciepły lekko ciemny. Ja właśnie dałem plamę ,kupiłem doskonałe kolumny Ushery CP-6311(po odsłuchach) i zestawiłem ciepłe z ciepłym MACIEM 6850 i jest za słodko, ale ta barwa,plastyczność.............i teraz mam kłopot.

Ho ho... nie ma bzdur tylko są różne gusta, ale też nie trafione strzały - jedno jest pewne - mając taki wzmak i takie kolumny powinieneś sprzęt testować w domu. Są tez inne firmy obok NADa.

Mialem okazje sluchac Baltlaba w polaczeniu z Vincentami S2 i S3. S2 zagral dosc cieplym basem, moze nienajlepiej kontrolowanym, ale ok. Dobra przestrzen i szczegolowosc w tonach srednich i nieco za malo szczegolowa gora. Jak na te klase odtwarzacza to i tak niezle. Po podlaczeniu S3 pojawilo sie duzo wiecej szczegolow w gornym pasmie. Bas duzo szybszy i dokladniejszy niz w S2 ale skromniejszy. Bardzo dobra scena i przestrzen. Zagral bardziej analitycznie i sucho, bez ciepelka charakterystycznego dla S2. No i na koniec podlaczylem Jolide JD100. Dopiero teraz Baltlab pokazal na co go stac. Pojawil sie dobrze kontrolowany niski bas; gora bardzo szczegolowa, ale nie tak ostra jak w S3; niesamowita wrecz przestrzen i scena. To bylo to, tylko cena 6000 zl. Musisz pamietac, ze aby Baltlab zagral dobrym basem (nie chodzi mi tu bynajmniej o potezne basisko) to musi on byc na zrodle. Baltlab nic z siebie nie dodaje i chwala mu za to.

Dodam tylko, ze sluchalem tego w polaczeniu z AA Hyperion, ktore graja dosc cieplo.

>gutekbull:

To chyba rzeczywiscie jest kwestia pomieszczenia - stad moj wpis w innym watku o "ostrosci" NADa S500 z Amplifikatorem i Eterami Fibra.

W mniejszym pomieszczeniu (16-17m2) troszke, ale tylko troszke bardziej wytlumionym ten sam wzmak i kolumny zabrzmialy inaczej. Chetnie po powrocie usmiechne sie do Harviego i poslucham jego CD u mnie.

Jesli mnie pamiec nie myli to Baltlab z NADem (czy tez NAD z Baltlabem) nie zagraly ostro u Harviego.

dzięki kazik! To faktycznie wreszcie nowe mieszkanie. Po 4 latach bojów udało się wreszcie zamieszkać, choć nie w tym mieszkaniu, za które początkowo zapłaciłem ;-) Za to mam pokój 18m2 w doskonałych proporcjach! A żona ma drugi pokój i ja mam święty spokój.

P.S. może kupię zgrzewkę piwa, ściągniemy Arka i pogrzejemy pokój Baltlabem, bo mury świeże i muszą schnąć ;-))?

co do naszej wizyty u Harviego to dla mnie nic nie zagralo na tyle ostro, by bylo nieznosnie, ale faktycznie Amplifikator w innych pomieszczeniach gdy go sluchalem, to samo Baltlab, graja lagodniej. co do cd s500 to tutaj nie mialbym zadnych obaw, to wydaje sie byc swietne, wywazone i muzykalne zrodlo.

Jest tez na Allegro (moze to ten sam???)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zegarmistrz => gusta gustami, ale jest coś takiego jak poprawny, czy prawidłowy dźwięk on może mieć różny charakter, ale jeśli będzie walił basem lub zgrzytał górą to nie będzie kwestia gustu. Ja tylko stanąłem w obronie CD NADA bo na pewno nie wyostrza, a słuchałem w pokoju Harviego, tylna i obie boczne ściany kompletnie gołe ...................? Jutro będzie tam odsłuch bodajże firmy Anima Audio (jakoś tak-chyba nie przekręciłem) i wyjdzie na to ,że MAC wyostrza :-)) Nadal uważam,że w cenie ok. 3000zł NAD jest najlepszym CD na rynku. profes=> a za 6000zł. to bym spróbował Arcama FMJ 23T - wożą to nowe ze Słowacji ,tam jest taniej u nas chyba 9 600zł to najwyższy model Arcama.

Hubi ja bym bez sluchania nie wydal 3000 zl na zakup sprzetu.

Moze masz mozliwosc wypozyczenia tego CD do domu z jakiegos sklepu. Aukcja na Allegro konczy sie za 3 dni a wiec mozesz w tym czasie sobie go przesluchac.

Hubi ponoć startsza wersja,która miałem przez dwa lata była lepsza-robiona w Danii, a teraz chyba jest produkowany w USA i ma gorsza opinię i gorsze recenzje, ale przyznam się tego nowego NADA nie słuchałem.

Sa inne firmy niz NAD. S500 ma dosc przecietne opinie w stosunku do ceny. Jezeli tyle gadania o ostrym dzwieku to moze cos z lagodniej grajacych. Lua lub Audio Analogue. Ciemniejszym dzwiekiem graja tez CDP ze Skandynawii - Primare, Densen, moze Rotel 991?

pzdrw

soso

wiem, że są inne sprzęty, ale nowy S500i kosztuje bagatela 7000 PLN. Za 2900 to cholernie kusząca oferta. Słuchał ktoś nowego S500i? Stary S500 miał rewelacyjne recenzje, a Baltlaba można apgrejdować do wersji z pilotem i XLR za 900 zł (rozmawiałem z konstruktorem - premiera nowego Baltlaba w czerwcu). jakym to podłączył na XLR-ach, to matko boska....

Soso=> oczywiście,że są inne, ale patrz jak brzmiał temat. Primare,miałem wzmaka 30.1 bardzo dobry dla dojrzałego audiofila (ale to zabrzmiało) , ale CD20 ma znajomy i poddał go 2 lub 3 tuningom ,bez komentarz a (teraz gra dobrze)

Jarząbek kiedyś do znajomego powiedziałem, że nie mogę patrzyć na szufladę w NADzie w końcu klocek za 6000zł ,a szuflada tak wyjeżdża jak by chciała odpaść to wiesz co mi powiedział ...? To nie patrz. :-))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.