Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz nr 1 wg. AudioTon AVT2729 - mało basu

tauri

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

jakiś czas temu zakupiłem złożony przedwzmacniacz oparty o projekt AVT2729.

Przedwzmacniacz działa bardzo dobrze z małym wyjątkiem, otóż jest zbyt mało basu, sama częstotliwość wydaje mi się bardzo dobra bas jest niski i miękki ale jest stanowczo zbyt słaby.

Od kilku dni przeszukuję internet szukając rozwiązania problemu lecz nie udało mi się znaleźć recepty.

Kondensatory wyjściowe po jednym na kanał (C8 i C8A) mają po 2,2uF i chyba spełniają swoją rolę gdyż bas jest niski i miękki.

Czytałem, że wymiana kondensatorów C1 i C2 na większe może poprawić sytuację ale do końca nie mam pewności więc wolę tego nie robić bez konsultacji z Wami.

W oryginalnym projekcie kondensatory C2 i C3 posiadają wartość C2 = 100uF, a C3 = 220 uF

u mnie natomiast C2 = 220 uF, a C3 = 47uF

Proszę powiedzieć czy inne parametry wymienionych przeze mnie kondensatorów (C2, C3) mogą mieć wpływ na głośność (moc) niskich częstotliwości? Lub jaka może być tego przyczyna, może trzeba zwiększyć pojemność innego kondensatora.

Schemat pewnie wszystkim jest bardzo dobrze znany ale na wszelki wypadek przypomnę link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo proszę o pomoc.

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich,

jakiś czas temu zakupiłem złożony przedwzmacniacz oparty o projekt AVT2729.

Przedwzmacniacz działa bardzo dobrze z małym wyjątkiem, otóż jest zbyt mało basu, sama częstotliwość wydaje mi się bardzo dobra bas jest niski i miękki ale jest stanowczo zbyt słaby.

Od kilku dni przeszukuję internet szukając rozwiązania problemu lecz nie udało mi się znaleźć recepty.

Kondensatory wyjściowe po jednym na kanał (C8 i C8A) mają po 2,2uF i chyba spełniają swoją rolę gdyż bas jest niski i miękki.

Czytałem, że wymiana kondensatorów C1 i C2 na większe może poprawić sytuację ale do końca nie mam pewności więc wolę tego nie robić bez konsultacji z Wami.

W oryginalnym projekcie kondensatory C2 i C3 posiadają wartość C2 = 100uF, a C3 = 220 uF

u mnie natomiast C2 = 220 uF, a C3 = 47uF

Proszę powiedzieć czy inne parametry wymienionych przeze mnie kondensatorów (C2, C3) mogą mieć wpływ na głośność (moc) niskich częstotliwości? Lub jaka może być tego przyczyna, może trzeba zwiększyć pojemność innego kondensatora.

Schemat pewnie wszystkim jest bardzo dobrze znany ale na wszelki wypadek przypomnę link

Ukryta Zawartość

Bardzo proszę o pomoc.

Kondy C2 i C3 są w układzie zasilania i nie wpływają bezpośrednio na pasmo przenoszenia. To o czym piszesz może być efektem niedopasowania impednacyjnego układu. Układ ze wspólną katodą charakteryzuję się stosunkowo dużą impedancją wyjściową przez co wymaga wzmacniacza o dużej impedancji wejściowej. Czasem i 100kR jest mało. Jeśl pre jest używany z wzmacniaczem lampowym powinno być ok, jeśli jest to tranzystor może być problem o którym piszę. Można policzyć ten układ, ale w pierwszej kolejności bardzo istotne jest żeby wiedzieć jaką impednację wejściowa ma wzmacniacz..

Dość częsta sztuczką jest wykorzystanie wtórnika katodowego na wyjściu aby impedancja wyjściowa była możliwe mała ale to wymaga przebudowania układu..

Ukryta Zawartość

To o czym piszesz może być efektem niedopasowania impednacyjnego układu. Układ ze wspólną katodą charakteryzuję się stosunkowo dużą impedancją wyjściową przez co wymaga wzmacniacza o dużej impedancji wejściowej. Czasem i 100kR jest mało. Jeśl pre jest używany z wzmacniaczem lampowym powinno być ok, jeśli jest to tranzystor może być problem o którym piszę. Można policzyć ten układ, ale w pierwszej kolejności bardzo istotne jest żeby wiedzieć jaką impednację wejściowa ma wzmacniacz..

Przedwzmacniacz stosuję do końcówki Denon POA-2200 która posiada następujące impedancje wejściowe:

Wejście normal: Preamp (RCA, 1V/25 kOhm)

Wejście CD: Direct CD (RCA, 1,3 V/30 kOhm)

Jaką impedancje wyjściową powinien mieć przedwzmacniacz aby dobrze współpracował z moją końcówką. Jest jakaś graniczna impedancja przy której brzmienie będzie jeszcze dobre?

Jaką impedancje wyjściową powinien mieć przedwzmacniacz aby dobrze współpracował z moją końcówką. Jest jakaś graniczna impedancja przy której brzmienie będzie jeszcze dobre?

Z symulacji wynika ze układ ma ok 5,3kR Zout a w przypadku dołożenia konda w katode ok 2,3kR. ponieważ w układzie lampy działają równolegle wyliczenia należy podzielić na 2. (proszę o weryfikację bardziej doświadczonych kolegów). Czyli mamy 2,7kR vs 25kR mam wrażenie ze jest to absolutne minimum lub nawet za mało..W necie spotkałem opinie ze stosunek powinien być jak 1:50 a nawet 1:100.

Ale mogły to być audiofilskie zabobony ;-)). Spróbuj na próbę dołożyć konda minim 125 uF w każdą z katod (4 szt) i zobacz jaki będzie miało to wpływ..

Ukryta Zawartość

post-14895-0-02499700-1321178267_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.