Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM6003 czy Nad c326 do Paradigm studio 10v5 ? Czy to dobry wybur?

szymek20

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ja chciałbym się spytać czy wzmacniacz Marantz pm6003 byłby godny polecenia do głośników Paradigm studio 10v5 ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy ktoś wie jak gra owy marantz pm6003 ,bo słyszałem że nie uwypukla wysokich tonów i nie gra za ostro (tego oczekuję) i ma dobrą średnicę (tego także bym oczekiwał) ,ale jak u niego z dynamiką? Czy niskie tony nie "ciągną się" .

Czytałem także sporo pozytywnych opini na temat nada c326 bo jest on moim kolejnym faworytem

od wzmacniacza wymagał bym:

-przedewszystkim żeby grał jak najbardziej dynamicznie nie wymagam niskiego i ciągnącego się basu, ale także żeby oferował jak najżywsze wokale - a czytałem że owy nad c326 takowe posiada- (ogólnie żeby dobrze współgrał brzmieniowo z tymi głośnikami)

-żeby był bezawaryjny

-muzyka jakiej słucham to: rock, vocal/uplifting trance i country. (raczej w formatach wav i flac -rzadziej w mp3)

-moc ok 50w przy 8ohm na kanał

-jako źródło dźwięku narazie służy mi komputer z kartą Audiotrak prodigy 7.1 hifi (ale w przyszłośći planuję do kompletu dokupić jakiś odtwarzacz)

-pokój ma 14,8m kw i wys 2,4m

Więc proszę o porade który najbardziej warto by było zakupić?:

-Marantz pm6003

-denon pma-700ae

-yamaha a-s500 (słuchałem ją z innymi paradigmami (Paradigm Mini Monitor V.6) i wg mnie gra trochę za ostro)

-nad 326

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?

• Moderatorzy

wybór taki sobie, bo raczej ww piecyki nie wydobędą z głośników wszystkiego.

kup lepszy piecyk lub zejdź na niższą linię Paradigma

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Ale z tych wzmacniaczy które wymieniłem to który byłby najbardziej odpowiedni do tych głośników? Wiem że nie są on za mocne , ale na nic lepszego mnie nie stać, i nie chcę używanego (boję sie o awaryjność)

?

Jak jesteś z okolic Katowic to u mnie PM6003 leży od miesiąca w kartonie Ci go wypożyczę na jakiś czas za kaucją i sam zdecydujesz

oj nie- katowice to bardzo daleko - ja jestem z okolic Poznania ,jeszcze bliżej Gniezna...

A czy można wiedzieć dlaczego owy marantz "leży w kartonie" - czy jego brzmienie ci sie nie spodobało? Jak on gra? dość dynamicznie czy raczej spokojnie i ciepło?

?

Ale z tych wzmacniaczy które wymieniłem to który byłby najbardziej odpowiedni do tych głośników? Wiem że nie są on za mocne , ale na nic lepszego mnie nie stać, i nie chcę używanego (boję sie o awaryjność)

Bo z używanych to myślałem nad:

onkyo a8850

marantz pm-80 mkII

marantz pm 7000

ale , jak mówiłem boję się ich kupować z uwagi na to że mogą się zepsuć, albo mogą z nimi być jakieś inne problemy...no i brak gwarancji...

?

Biorąc pod uwagę Twoje wymagania oraz kolumny, zdecydowanie zwróć uwagę na wzmacniacze NAD.

Proponuję jednak zdecydowanie odsłuchy,

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

jesli nowy to NAD jesli uzywki to Onkyo 8850 ktore wymieniles mialem Marantza pm 80 nie zrobil na mnie wogole wrazenia 7000nie sluchalem ale przeczuwam ze powinno byc lepiej niz w 80

Czy ktoś wie jak gra owy marantz pm6003 ,bo słyszałem że nie uwypukla wysokich tonów i nie gra za ostro (tego oczekuję) i ma dobrą średnicę (tego także bym oczekiwał) ,ale jak u niego z dynamiką? Czy niskie tony nie "ciągną się" .

Czytałem także sporo pozytywnych opini na temat nada c326 bo jest on moim kolejnym faworytem

Miałem PM6003, moją opinię możesz przeczytać na audiostereo. Mogę potwierdzić twoje pogłoski, że nie uwypukla wysokich i ma dobrą średnicę, nad będzie od niego jednak bardziej dynamiczny. PM6003 na początku grał u mnie z Paradigmami Mini Monitor, czyli klasa niżej niż twoje, ale przypuszczam, że charakter brzmienia podobny. Wzmak dobrze maskował jasność tych kolumn (czy w ogóle granie skrajami pasma). Natomiast odsłuchiwałem nada c326 chyba z paradigm 7v.6 i mi się niezbyt podobało. W moim odczuciu miałem wycofanie gdzieś w środku pasma, bo chyba wzmak i kolumny podkreślały zbliżone zakresy pasma. Tyle moich uwag.

Aha, nad przy odsłuchu miał jeden kanał cichszy, co też mnie zniechęciło. Zresztą na forach ten problem czasem się pojawia co do nadów, nawet w recenzjach.

Koledzy wyżej wspominają, że do tych kolumn przydałby się lepszy wzmak i poniekąd się przychylam, ale jak już chcesz się trzymać budżetu to może marantz i denon.

Powodzenia w poszukiwaniach.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Po przeżyciach mojego kumpla ze sprzętem i próbą jego naprawy na gwarancji - w zasadzie to sytuacja dotyczy raczej dystrybutora i jego podejścia do klienta - widać, że gwarancja to tylko świstek papieru. Za wymianę terminala głośnikowego zażyczyli sobie grubo ponad stówę. Laser zaczął wariować - zażyczyli sobie trzy stówy ( wszystko w czasie trwania gwarancji która jak się okazało wg serwisu praktycznie niczego nie obejmuje ). Ja nie namawiam bo sam wiem, że kupić pachnące nowością jest przyjemnie, ale...

A w temacie to Cambridge może pasować do Paradigmów. Z tym, że moje doświadczenie to połączenie CA640 z Paradigm Monitor, ale było ok.

Miałem PM6003, moją opinię możesz przeczytać na audiostereo. Mogę potwierdzić twoje pogłoski, że nie uwypukla wysokich i ma dobrą średnicę, nad będzie od niego jednak bardziej dynamiczny. PM6003 na początku grał u mnie z Paradigmami Mini Monitor, czyli klasa niżej niż twoje, ale przypuszczam, że charakter brzmienia podobny. Wzmak dobrze maskował jasność tych kolumn (czy w ogóle granie skrajami pasma). Natomiast odsłuchiwałem nada c326 chyba z paradigm 7v.6 i mi się niezbyt podobało. W moim odczuciu miałem wycofanie gdzieś w środku pasma, bo chyba wzmak i kolumny podkreślały zbliżone zakresy pasma. Tyle moich uwag.

Aha, nad przy odsłuchu miał jeden kanał cichszy, co też mnie zniechęciło. Zresztą na forach ten problem czasem się pojawia co do nadów, nawet w recenzjach.

Zgadzam się i chyba raczej ten marantz mi wystarczy.... a czy ktoś by jeszcze powiedział (jak brzmi/może brzmieć/i czy warto się nim zainteresować) marantz pm7001 KI

?

Chcesz, żeby to naprawdę przyjemnie grało ?

Krótko i na temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Z aukcją nie mam nic wspólnego. Z Marantzem będzie jako tako....

Niestety musiałbyś zaryzykować, bo Twoje typy są za słabe.....

A same głośniczki są cudne, musisz je tylko porządnie napędzić !

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

nie kupuj marantza bez odsłuchu, bo góra może być za ostra zwłaszcza w zestawieniu z Paradigmem.

jak szukałem piecyka słuchałem marantza 7001, 7001 ki i po 10 min góra męczyła. jeśli jednak wybór z tych 2 to zdecydowanie ki

Zastanów się nad tym musicalem co Ci zyzio polecił, zniszczy twoje propozycje. marantz jak karton. wiem. miałem. kiedyś. ten musical to był twój strzał w dziesiątkę. zastanów się. zadzwoń porozmawiaj ze sprzedającym, myślę że warto.

• Moderatorzy

urwij coś z tego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marantz czy Rotel to dziwne urządzenia. Raz zagrają ostro raz twardo, wszystko zależy od sprzętu towarzyszącego i pokoju w jakim będą grać. Ale i tak szukałbym czegoś z Rotela. RA-06 jest dobrym wyborem.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.