Skocz do zawartości
IGNORED

ONKYO TX-NR 609 + BD-SP809 brak DTSHD MA i innych

adrianko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po raz pierwszy na forum.

Do napisania skłonił mnie pewnien problem jaki mam ze swoim kinem domowym.

Amplituner Onkyo TX-NR609, BlueRay BD-SP809, głośniki Magnaty Quantum w zestawieniu 5.1.

Podpięcia:

blueray do TV po HDMI, do amplitunera po HDMI (HDMI OUTSUB), audio po coaxialu do amplitunera

amplituner do tv po HDMI (tylko po to by wyswietlac na TV menu ustawień)

Problem polega na tym że gdy oglądam płytę blueray z formatem dźwięku np. DTS HD MASTER AUDIO to na amplitunerze wykrywa go jako DTS 5.1(na wyświetlaczu zapala się tylko symbol DTS - po właczeniu DISPLAY na pilocie pokazuje DTS 5.1 . Po właczeniu na pilocie od BlueRay przycisku AUDIO na ekranie TV pisze: audio głowne DTS HD MASTER AUDIO ( tak więc jakby było odkodowywane)

To samo dotyczy DD True HD widać tylko napis Dolby Digital.

Dlaczego tak się dzieje? Czemu amplituner nie wykrywa sygnału audio HD???? WIna ustawień?? Szukałem w instrukcji ale nie mogę na to znaleźć rozwiązania.

Bedę bardzo wdzięczny za pomoc osoby która miała ten sam problem.

Pozdrawiam

Witam po raz pierwszy na forum.

Do napisania skłonił mnie pewnien problem jaki mam ze swoim kinem domowym.

Amplituner Onkyo TX-NR609, BlueRay BD-SP809, głośniki Magnaty Quantum w zestawieniu 5.1.

Podpięcia:

blueray do TV po HDMI, do amplitunera po HDMI (HDMI OUTSUB), audio po coaxialu do amplitunera

Problem polega na tym że gdy oglądam płytę blueray z formatem dźwięku np. DTS HD MASTER AUDIO to na amplitunerze wykrywa go jako DTS 5.1(na wyświetlaczu zapala się tylko symbol DTS - po właczeniu DISPLAY na pilocie pokazuje DTS 5.1 . Po właczeniu na pilocie od BlueRay przycisku AUDIO na ekranie TV pisze: audio głowne DTS HD MASTER AUDIO ( tak więc jakby było odkodowywane)

To samo dotyczy DD True HD widać tylko napis Dolby Digital.

Po co tak komplikować .Używaj tylko HDMI.Telewizor do amplitunera OUT..Blu-ray do amplitunera in 1..W blu-ray w ustawieniach musisz mieć odpowiednio ustawione,nie wiem jak tam jest,Dobrze poczytaj instrukcje.

Dlaczego tak się dzieje? Czemu amplituner nie wykrywa sygnału audio HD???? WIna ustawień?? Szukałem w instrukcji ale nie mogę na to znaleźć rozwiązania.

Bedę bardzo wdzięczny za pomoc osoby która miała ten sam problem.

Pozdrawiam

[...]

[...]

Pozdrawiam

to nie kumam czyli 3 kable wychodza ci z blu raya? Jak powiedzial kolega wyzej. Wszystko laczysz po hdmi. nie stosujesz jzu ani optykow ani coaxialow

• 11 miesięcy później...

to nie kumam czyli 3 kable wychodza ci z blu raya? Jak powiedzial kolega wyzej. Wszystko laczysz po hdmi. nie stosujesz jzu ani optykow ani coaxialow

nie wiem czy jest jeszcze ten post aktywny ale człowieku po to zrobili hdmi,żeby wszystko po nim "szło" i dźwięk i obraz, bluray-a podpina się takowym kabelkiem do ampa a z ampa także tym kabelkiem na tv i szlus,dlatego jest tyle wejśc hdmi,zeby można podpiąc całą resztę sprzętu a wyjsicem z ampa obraz z używanego w danej chwili urządzenia i żadnych innych kabli , po co.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.