Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z głośnikiem Usher 8945A

Zyygy1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z głośnikiem 8945A tzn. pewnego dnia słyszę, że coś nie gra. Podchodzę do kolumny a głośnik piekielnie gorący. Teraz gra jak w załączniku (metaliczny przydzwięk) Co mogło paść i dlaczego? Dodam, że nie było zwarć etc.

Dzięki i pozdrawiam. Marcin.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Usmażona i/albo rozklejona cewka. Coś masz nie tak ze wzmacniaczem bo to wygląda na prąd stały na wyjściu.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Usmażona i/albo rozklejona cewka. Coś masz nie tak ze wzmacniaczem bo to wygląda na prąd stały na wyjściu.

Skoro muzyka w tle to też bym obstawiał że pojawiło się stałe , wysokie napięcie na wyjściu końcówki.

Usmażona i/albo rozklejona cewka.

Tak, na 100 %, ewentualnie nie wycentrowana idealnie.

Dzięki.

muda44 czym to mogło być spowodowane?

Czy wcześniej kiedyś grałeś na wysokich poziomach głośności ? Niekoniecznie napięcie stałe, być może też wada samego głośnika czy też po prostu zużycie wskutek katowanka od czasu do czasu ;-), może kiedyś za mocno odkręciłeś wzmaka...trudno powiedzieć....

Tak, na 100 %, ewentualnie nie wycentrowana idealnie.

Czy wcześniej kiedyś grałeś na wysokich poziomach głośności ? Niekoniecznie napięcie stałe, być może też wada samego głośnika czy też po prostu zużycie lub kiedyś za mocno odkręciłeś wzmaka.

Dzięki zyzio.

Nie, nie grałem. Łącząc fakty skłaniam się ku problemowi ze wzmakiem. W sytuacji, o której piszę wzmak też był nadmiernie ciepły, ale myślałem, że było to spowodowane feedbackiem ze strony kolumny. No i oczywiście od razu go wyłączyłem. Dodatkowo jakiś czas temu była taka sytuacja, że po podłączeniu Thieli 1.6 lewa kolumna, (czyli tak jak u mnie) zassała membranę. Potem problemy nie występowały aż do tego momentu. Wzmak jest na gwarancji no, ale muszę kupić nowy głośnik.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.