Skocz do zawartości
IGNORED

Proa Systems Anna Maria Jopek Edioton

lisek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dwa miesiace temu stalem sie posiadaczem kolumn Proa Systems by Goerlich Anna Maria Jopek Ediotion.

Jest to zestaw polskiej produkcji firmy Proa Systems z Wloclawka.Jest on oparty na midbassie Goerlich VK 170 (100W)

i tweeterze pierscieniowym Scan Speak R2904/700000.Zwrotnice to najwyzszej klasy element Mundorf. Cena zestawu to 22000 PLN ,jest to seria limitowana do 10 egzemplarzy w skali roku.Istnieje jeszcze model tanszy 16000 z gorszym tweeter i zwrotnica. O wysokiej jakosci wykonania zestawu swiadcza recznie wykonywane i polerowane elementy jak obudowa tweetera,kolce,panele pod midbasem.

Co do walorow dzwiekowych zestawu to glowna jego cecha jest WYBITNA naturalnosc.Midbasy Goerlich ktorych masa membrany to 2 gramy brzmia lekko,dynamicznie ,poprostu naturalnie.Kickbas jest domena tego glosnika,nie brakuje tez niskiego basu.W tych kolumnach zostala zastosowana sprzecznosc fizyczna tj otwort bass reflex na wyskosci magnesu.Wedlug konstuktora tu sie to sprawdza,fizycy ponoc mowia inaczej.Moze wydam smiala opinie ale ciezko jest znalezc lepiej grajacy glosnik niz Goerlich. Co do tweeterow to ich zakres czestotliwosc siega 40 khz wiec sila rzeczy slychac wiecej:) Jest to fenomenalny glosnik srednio-wysokotonowy ,drogi bo 2 tys za sztuke lecz wart swej ceny.Ujawnia informacje zapisane na nosniku o jakich nie myslelismy ze sa na nim zapisane.Dobitnie oddaje scene i wokale.ma lagodny charakter.Jest chirurgicznie precyzyjny.

Wada (jezeli mozna to tak nazwac )tego zestawu jest fakt iz WSZELKIE bledy,przesterowania,trzaski,MP3 sluchac to dobitnie.Slabo zrealizowany material bedzie gral tak jaki jest,slabo. Sa to kolumny uznane za studyjne monitory klasy reference przez niemieckie czasopisma gdzie byly testowane.

Na zdjeciu widac moj tymczasowy naped Arcam Alpha 7 se i wzmacniacz Arcam 7 r. Na kolejnym z nich wiadac jednak lampe Delta Studio KT 88 z ktora prowadzony byk odsluch u mnie w domu.Jak sie okazalo bylo to jak dla mnie polaczenie idelanie. Gleboka scena,plastycznosc na srodku ,bas miarowy ,nie dudniacy.Jedynego czego brakowalo to mocy w KT 88 lecz byla to kwestia dalszego rzedu.Sluchajc plyt na ktorych w zespole jazzowym jeden z wykonawcow gwizadal mialem wrazenie jakby mial zaraz wyjsc i stanac obok kolumny i grac dalej.Fantastyczna sprawa. Istnieje mozliwosc iz za czas jakis kolumny zagraja z lampa Delta Studio na zamowieni pod te kolumny tzn 5 ohm,okolo 120 W mocy.

Dzielac sie odczuciami apropo tego zestawu prosze o wasze opinie.Moze ktos sluchal tych kolumn na innej elektronice towarzyszacej,z checia wymienie spostrzezenia.

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-130740_1.jpg] [obrazekLUKASZ-130740_2.jpg] [obrazekLUKASZ-130740_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2980-100004768 1170256985_thumb.jpg

post-2980-100004769 1170256984_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/8830-proa-systems-anna-maria-jopek-edioton/

przeczytaj ten watek a poznasz opinie wielu forumowiczow na temat tych kolumn:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"seria limitowana do 10 egzemplarzy w skali roku"

ROTFL

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Deklaracje o tworzeniu limitowanej serii w przypadku początkującego polskiego producenta, który jest w stanie sprzedać maksymalnie kilka par w ciągu roku (i to głownie wśród swoich znajomych) brzmią po prostu śmiesznie i świadczą o całkowitym braku znajomości polskich realiów.

Znam Arka od kilku lat (z poletka car audio) i mam do niego dużo szacunku jeżeli chodzi o jego zabudowy samochodowe, ale w tym przypadku to "trochę" przesadził.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Myslisz ze jest taki popyt na te kolumny?Ja nie wiem,Arka nie pytalem bo tez go znam osobiscie.A moze jest to spowodowane ilościa midbasow Goerlich gdyz jak wiesz on to robi recznie i idzie to powoli.W koncu Arek jest jednym z 3 Jego dystrybutorów wiec moze nie moze wiecej przeznaczyc glosnikow na kolumny?Bawie sie teraz w zgadywanie bo tak mi przyszlo na mysl.....

Pozdro

lisek -> Do jakich kolumn porownywales te kolumny?

Swoja droga zamim wydalbym 22000 PLN czy powiedzmy $5000 posluchalbym konkurencji. W tej cenie jest z czego wybierac jesli chodzi o nowe kolumny. Jesli w gre wchodzilyby kolumny uzywane, to mowimy juz o mozliwoci kupna wielu flagowych modeli najlepszych firm.

Byc moze graja dobrze. Nigdy ich nie sluchalem. Na wybor kolum w duzej mierze wplywa gust sluchacza. Osbiscie preferuje kolumny, ktore pozwola mi na odsluch muzyki z realna glosnoscia odpawiadajaca koncertom i z dolnym pasmem siegajacym w okolice 20 Hz. Nie spotkalem jeszcze monitorow ani dwuglosnikowych kolumn ktore by spelnily te wymogi.

Jakie sa parametry Proa-Systems AMJ Edition? Byc moze sa one gleboko ukryte na stronie Proa-Systems i nie moge ich znalec. Strona oferuje sliczna historie, ale bez szczegolow technicznych dotyczacych kolumn.

To jest apropo tweetera :

Ukryta Zawartość

Jak podaje styczniowy numer Audio Video w ktorym byly prezentowane:

Moc znamionowa : 150 W

Pasmo przenoszenia 40 - 30 (albo 40 jak podaje Scan Speak) Khz

Impedancja znamionowa /minimalna 5ohm/ 4,6 ohm

Czestotliwosc podzialu 2500hz (kondesatory Mundorf z serii Supreme)

Efektywnosc 91 Db

Goerlich :

moc znamionowa - 60 W

R dc 4,1 ohm

Fs - 50 Hz

Qts - 0,41

Vas - 36 litrow .

Pozdro

[obrazekLUKASZ-130840_1.jpg]

post-2980-100004763 1170256992_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to się lisku wykosztowałeś. Witek z Delty chyba był u Ciebie z KT88 - chętnie zweryfikowałbym Twoje i Witka wrażenia nausznie:))). Swoją drogą partnerów dla głośnika klasy Utopii, czy BW800 to szukałbym raczej na innym poziomie, niż Twoje Arcamy. JBL Ti5000 to wg mnie zupełnie inna klasa brzmienia niż Utopia.

Tak byl u mnie z synem i KT 88.Moje wrazenia byly bardzo pozytywne. W kwestii odsluchu to jestem otwarty na proopyzcje.Zawsze moge sie pojawic u Niego z kolumnami....:)

Utopi i B&W sluchalem na TacT MKII i mi sie nie podobalo:(

Pozdro

No to mamy case na kolejne spotkanie na Jaworowej:) BW serii 800 słuchałem pobieżnie na kilku klockach i też mi się nie podobało, natomiast Utopia i Sonic Frontiers były bardzo ok. Mając 16kzł - poleciałbym po moje ulubione GrandDivy, albo podłogowe Danish Physiki - tyle tylko, że takiej kasy nie starczyłoby na odpowiedni dla nich pokój:)))

Lisek - Witek jak znam życie nie powinien mieć nic przeciwko. Niebawem Delta będzie gościła forumowiczów z okazji wizyty Minima Audio z kilkoma konstrukcjami - zajrzyj do wątku 8415. Ciekaw jestem porównania ProA z Ultimami. Wzmacniacze Arcama z serii Alpha znam na wylot - to powinno pójść do wymiany u Ciebie na pierwszy ogień. BMW - jak to mówią - będziesz miał wydatki.

Najprawdopodobniej Witek bedzie robil mi wzmak na zamowienie 120W ,monobloczki ,kazdy z osobna regulacja glosnosci.Moglb byc przedwzmak ale koszty mnie zjedza a tak moga robic balance:)

Pozdro:)

Nooo... to sonicznie zapewne zmieni obraz wszechświata, ale może być też upierdliwe. Koleżka miał kiedyś taką konstrukcję zza wschodniej granicy - grało to dobrze, ale regulacja głośności doprowadzała do rozstroju nerwowego.

Zobaczymy jak to bedzie:)Moze bedzie przedwzmacniacz,pomyslimy.W tygodniu tj w poniedzialek podejde do Delty i zapytam a propo przyniesienia kolumn.Mysle ze da sie to zrobic.Choc z tego co mi sie wydaje to ciezko bedzie z basem bo trzeba bedzie stac pod sciana:)Ale wszystko przed nami....Do zobaczenia w Delta Studio.

Pozdro:)

qrwa ja jestem z wlocka :)))) a co smieszniejsze to na mojej ulicy niby jest ten zaklad lol o zawsze tam mieszkam ale nigdy nie wiedzialem o istnieniu tej firmy lol musze tam zobaczyc i posluchac ;) czego to czlowiek sie nie dowie a prawie codziennie tamtedy przechodze buhahaha

Niczego nikomu nie wmawiam.Poprostu uwazam ze sa zajebiste.Dziwi mnie tylko fakt ze kazdy audiofil dazy do jak najwierniejszego odtwarzania i sluchania muzyki a gdy pojawia sie cos co ja naprawde wiernie odtwarza to nagle jest problem bo sie ucho meczy.Oczywiscie kazdy slucha tak jak lubi.Jednak glownym celem jakichkolwiek monitorow studyjnych jest wierne odtwarzanie dzwieku.Moze sie myle ale nachodzi mnie mysl iz ktos kto slucha swojej ulubionej muzyki na tego typu kolumnach dostrzega to jak ta jego muzyka brzmi naprawde.Bez charakteru,klimatu jaki tworza wokol muzyki kolumny nie bedace monitorami.I wtedy okazuje sie ze to nie muzyka tylko kolumny sa fe bo ciezko uwierzyc ze to tak moze grac.Wtedy pojawia sie kwestia czy zaakceptowac muzyke "na nowo" czy kupic inne kolumny o odpowiadajacym nam charakterze.Ja wybralem pierwsza opcje.

Pisze o tym co sam doswiadczylem posiadajac niemal Hi-endowy system samochodowy (na glosnikach Proa Systems Coloris) gdzie maja one lampowy,bardzo cieply charakter brzmienia.Nawet Arek powiedzial ze sluchajac Colorisow nie uslyszycie prawdziwego dzwieku,tylko na AMJ.Wszystko jest kwestia wyboru i wlasnych preferencji.Jednak wydaje mi sie ze warto czasami odniesc swoj system lub kolumny do monitorow a wtedy mozna docenic lub nie charakter swojego systemu....

Pozdrawiam

Jeśli kłuje w uszy tzn.że gdzieś w systemie jest ogranicznik.W Twoje kolumny wierzę ,ale nie w pozostałe klocki.Mam kolumny ,które bez litośnie obnażają każdy sprzęt.Okazało się, że wzmacniacz je ograniczał.

Niedlugo mozliwe ze bede mial wzacniacz Delta Studio dopasowany pod te kolumny, 5 ohm okolo 120 W monobloczki.Wtedy bedzie to gralo zapewne lepiej niz na KT-88.Na reszte klockow musi byc kasa a tej na razie nie ma...:(

Pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.