Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm Monitor 3 v.1 - co w zamian do 2500zł

sadus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam już kilkanaście lat Paradigmy Monitor3 v.1. Kupiłem je bo wtedy były przebojem, miały dobrą cenę i lubiłem takie mocniejsze podanie muzyki. Słuchałem metalu. Przez te lata zrobiłem się starszy, metalu słucham na słuchawkach i rzadko. Teraz słucham jazzu, rocka i mową elektronikę. Chcę Paradigmy wymienić na inne podstawkowe kolumny w cenie do 2500zł. Pokój odsłuchowy 18m kw. wytłumiony. Głośniki mają wkoło przestrzeń 0,5 m i odsunięte są od siebie o 2,5 m. Do tego poszukiwałem odpowiednich kabli, platform antywibracyjnych, są dobre podstawki z odpowiednim dociążeniem i tu chyba mam wszystko zoptymalizowane do moich potrzeb bo za każdym razem modyfikacja dawała pozytywny efekt. Bas jest sprężysty i nie dudni, ale jak mi się wydaje jest go lekko za dużo a wysokie tony mało finezyjne - takie rockowe. Teraz szukam wysokich do jazzu - lubię te długo brzmiące blachy. Lokalizacja w takiej muzie w Paradigmach też jest lekko rozmyta. Wiadomo, że to zależy od płyty ale pewnie można tu lepiej z innymi głośnikami. W moim mieście nie ma sklepu audio z możliwością odsłuchania sprzętu ale wiadomo, że etap poszukiwań zakończę na odsłuchach. Acha, kolumny będą obsługiwane przez wzmacniacz Yamaha Ax-496 i cd Pioneer pd-s 802 po tuningu. Tego nie ruszam - bo wpadnę w dziurę z której nie wyjdę. Skupiam się na głośnikach. Szukam w brzmieniu głównie przestrzeni, powietrza. Wiadomo, że Paradigm przyzwyczaił mnie do basu i małe monitorki, które go nie mają również mnie nie zainteresują. Wiem, że kręcę się w obrębie niskiego budżetu ale i tu coś się dzieje. Takie forum daje wspaniałą możliwość zaczerpnięcia wiedzy od ludzi, którzy coś wiedzą. Moje zainteresowanie wzbudziły głównie: Dynaudio dm7, Monitor Audio rx1, Epos Epic 2, B&W 685, Magnat Quantum 653 - w testach AudioVideo pokonały Dynaudio dm6, czym się lekko zdziwiłem. Nie będę przekraczał ustalonego budżetu i dlatego zastanawiam się w jakim stopniu podstawkowi liderzy (wymienieni i inni) wpłyną na na poprawę brzmienia przy zachowaniu obecnej elektroniki. Liczę na konstruktywną dyskusję. Pozdrawiam wszystkich życzliwych.

USHER V 601

Poniżej opis i recenzja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Propozycji jest wiele i nikt nie da pewnej recepty no soniczny odjazd.Callisto III to moja propozycja.

A w tym samym klimacie to 40v4 no ale to już wydatek 4 klz. różnica do 3v1 spora.

Właśnie, o nich zapomniałem. Czy można je kupić taniej niż 3000 zł za parę?

Można je kupić taniej np. sklepy internetowe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wystarczy zadzwonić i negocjować cenę, warto

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sadus, nie potraktuj mojej propozycji jako żartu, ale szczerze polecam Ci Kody K-5500T (zwłaszca biorąc pod uwagę elektronikę towarzyszącą). Osobiście słuchałem ich w dedykowanym pomieszczeniu, napędzał je NAD - o ile mnie pamięć nie myli - 326BEE i myślę, że to może być to, czego właśnie szukasz. Nie znajdziesz w nich głębokiego mięsistego basu, ale za to średnica, wokale, scena... MIODZIO !! Do jazzu w sam raz...

Luxmany i winyle 

Kurczę, jeden z nielicznych wpisów z tak merytorycznym pytaniem. Szkoda że nie mogę pomóc... :)

P.S.

Sam nabyłem Paradigm Reference STUDIO 20 v.5 za 2500zł z transportem z drugiej ręki i jestem zadowolony. Basu nie brakuje ale szczerze mówiąc nie mam porównania na moim systemie z inną marką (jestem wierny Paradigm - wcześniej miałem Paradigm Titan Monitor v.5) Na odsłuchu w sklepie Paradigm zawsze wypadał lepiej od innych ale to pewnie głównie zasługa wysokich sprawności ich produktów czyli subiektywne odczucie lepszego dźwięku dzięki wyższej głośności. Mimo wszystko może warto przeanalizować nową ofertę tego producenta - zobaczysz jakiego skoku dokonali przez te wszystkie lata.

---

Te Kody na pewno są spoko, ale mam takie przemyślenia, że moje obecne Paradigmy były w momencie ich zakupu właśnie taką gwiazdą niskich cen jak dzisiaj te Kody. Tylko gust słuchaczy się zmienił i są inne oczekiwania co do dźwięku. Paradigmy Monitor 3 były tzw wyborem bezpiecznym. Ciekawe jak Kody wypadają w porównaniu z Usherami v-601? Nie chodzi mi o to, że wypadają źle tylko czy warto dać te 3000 zł za dźwięk o ile lepszy od dźwięku tej Kody. Odwieczny problem miłośników muzyki.

Co jest z tymi Dynaudio dm 7? Wielu mówi , że zawsze super ale często pojawia się jakieś "ale".

Miałem kilka lat Monitor3 V2. Dzięki Bogu (i Partii) już nie mam. Szczerze mówiąc zostały mi po nich tylko terminale głośnikowe, resztę utylizowałem. Nie mogę powiedzieć ze 100% pewnością, ale z mojego dzisiejszego punktu widzenia KAŻDE kolumny z głośnikiem 20 cm i jedwabną kopułką będą o kilka klas lepsze. Tu wytłumaczę, co ja rozumiem przez lepsze. Z kontrolowanym basem, ze środkiem, z przestrzenią i najważniejsze - bez podkolorowań dźwięku w całej górze pasma. Znaczy to tyle, że Monitory3 ŻADNEJ z tych cech nie miały. Nie dziwi mnie więc zachęta do monitora KODA. Po prostu on musi grać lepiej! Nie słuchałem go, to prawda, ale konstrukcja, wymiary, zastosowane głośniki i jeszcze cena; zakup prawie pozbawiony ryzyka. Nie namawiam, bo sam będąc kiedyś namówiony - nabyłem "tylko rockowe" Paradigmy, więc sami rozumiecie...AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Te Kody na pewno są spoko, ale mam takie przemyślenia, że moje obecne Paradigmy były w momencie ich zakupu właśnie taką gwiazdą niskich cen jak dzisiaj te Kody. Tylko gust słuchaczy się zmienił i są inne oczekiwania co do dźwięku. Paradigmy Monitor 3 były tzw wyborem bezpiecznym. Ciekawe jak Kody wypadają w porównaniu z Usherami v-601? Nie chodzi mi o to, że wypadają źle tylko czy warto dać te 3000 zł za dźwięk o ile lepszy od dźwięku tej Kody. Odwieczny problem miłośników muzyki.

Co jest z tymi Dynaudio dm 7? Wielu mówi , że zawsze super ale często pojawia się jakieś "ale".

Usher na pewno zagra lepiej niż Koda pod każdym zakresem brzmienia. Porównywałem Kody i innych producentów monitory w Korisie. Pytanie czy warto wydać prawie 3000 zł na Usher, moim zdaniem tak.

A co powiecie na Dynaudio dm 2/7. Czym one się różnią od Usherów. Tak na pierwszy rzut ucha. Czy trzeba skrupulatnie się wsłuchać by wychwycić różnice?

Miałem kilka lat Monitor3 V2. Dzięki Bogu (i Partii) już nie mam. Szczerze mówiąc zostały mi po nich tylko terminale głośnikowe, resztę utylizowałem. Nie mogę powiedzieć ze 100% pewnością, ale z mojego dzisiejszego punktu widzenia KAŻDE kolumny z głośnikiem 20 cm i jedwabną kopułką będą o kilka klas lepsze. Tu wytłumaczę, co ja rozumiem przez lepsze. Z kontrolowanym basem, ze środkiem, z przestrzenią i najważniejsze - bez podkolorowań dźwięku w całej górze pasma. Znaczy to tyle, że Monitory3 ŻADNEJ z tych cech nie miały. Nie dziwi mnie więc zachęta do monitora KODA. Po prostu on musi grać lepiej! Nie słuchałem go, to prawda, ale konstrukcja, wymiary, zastosowane głośniki i jeszcze cena; zakup prawie pozbawiony ryzyka. Nie namawiam, bo sam będąc kiedyś namówiony - nabyłem "tylko rockowe" Paradigmy, więc sami rozumiecie...AB.

Czyli te kolumny zostały w sposób sztuczny wykreowane. Tyle pochlebnych recenzji, które wielu (w tym mnie) omamiły. Choć z drugiej strony pojawiły się w historycznym momencie wymiany hordy Altusa na inne pojmowanie słuchania muzy w domowych pieleszach. Ja tak miałem. Wtedy Paradigm faktycznie grał zabójczo - ale tylko w porównaniu z Altusami.

A co powiecie na Dynaudio dm 2/7. Czym one się różnią od Usherów. Tak na pierwszy rzut ucha. Czy trzeba skrupulatnie się wsłuchać by wychwycić różnice?

Porównywałem je też z Usher V 601 i mogę powiedzieć:

DYNAUDIO DM 2/7 - wysokie bardzo ładne, scena precyzyjna, bez zarzutu, niskie jest ich za dużo w stosunku do średnicy, jakościowo dobre, cała średnica wycofana jakby ściszona w stosunku do reszty o trzy, cztery punkty, bas mniej sprężysty i nie tak punktualny jak w Usher

No fajnie. Czyli Dynaudio na tle Usherów wypada trochę słabiej. Zapomniałem wymienić tutaj nową gwiazdkę czyli B&W 685. Czytając wiele na ich temat nasuwa się jedno :rozdwojenie jaźni. Raz są super szczegółowe innym razem wręcz odwrotnie, raz neutralne i zaraz natarczywe, z przestrzenią ideałem w tej cenie i przestrzeń przeciętna. Dlatego się trochę ich boję choć cena w jaką powiedzmy celuję. Co sądzicie na ten temat?

Miałem B&W685.Bardzo fajne kolumienki idealne do Twoich wymagań,ale nie wiem jak zgrają się z Yamahą Twoją.

Ja łączyłem je z Arcamem FMJ A32 i Advance Acoustic MAP306.Ładnie,przestrzennie z mocnym kopem i niekującymi wysokimi.

Z drugiej ręki to polecam Dynaudio Excite X16.

Co do B&W i 685. Oni raczej wpadek mają mało. Nie można polegać tylko na opiniach. Sprzęt używany do nich był zapewne za każdym razem inny. Ale sam kiedyś w salonie słuchałem własnych płyt na zestawie za 15kzł i nie dałbym za niego 1,5 kzł. Później subiekt przyznał się, że były tam "angielskie, w sensie szkoły dźwięku" kable. Czasem to wystarczy, żeby pogrążyć najlepsze elementy toru, zależy, co kto lubi w dźwięku. To, co dla mnie jest naturalnym brzmieniem np. skrzypiec, ktoś inny odbierze jako kłucie uszu itp. Stąd też często biorą się bardzo rozbieżne opinie o tym samym klocku. Jeśli jeszcze ktoś często słucha słabych MP3, to i krew z uszu potrafi popłynąć. Wystarczy jednak wrócić do dobrego nagrania i "wszystkie strachy ulatujo". Słuchać i jeszcze raz -słuchać, nie czytać; najlepiej przed przeczytaniem - spalić. AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.