Skocz do zawartości
IGNORED

Wbudowana karta Realtek ALC892

brt32

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Zakupiłem sobie taki oto zestaw, który będzie służył jako m.in. HTPC w salonie, czyli do: oglądania filmów, albumów zdjęć, słuchania muzyki (w formatach FLAC, APE, ALAC oraz MP3 320kbit/s) jak również będzie stosowany do grania, zabawy z grafiką w programach typu Photoshop, itp.

Oto zestaw:

Procesor: Intel Core i5 2500K

Płyta główna: ASRock P67 PRO3 B3

Pamięć RAM: GoodRam 4x2GB 1333MHZ

Grafika: Vertex3D Radeon HD6850 1GB DDR5 [2xDVI/HDMI/DP]

Dysk SSD: Crucial M4 64GB

Dysk Zewnętrzny: Seagate 1TB

Dysk Wewnętrzny: Będą jak stanieją ;-)

Chłodzenie procesora: Scythe Big Shuriken

Zasilacz: XFX Core 550W 80+

Obudowa: Thermaltake DH101 VF7001BNS

Na płycie głównej jest zintegrowany układ Realtek ALC892. Czy będzie on wystarczający do moich potrzeb? Do filmów będzie wykorzystywany kabel optyczny, słuchanie muzyki typu DTS także po optyku. Tutaj chyba nie ma znaczenia rodzaj karty dźwiękowej, prawda?

Natomiast do słuchania muzyki w formacie FLAC, itp. przydałoby się połączenie analogowe...? I tutaj już nie będzie tak kolorowo, jeśli puszczę to po analogu...

I tutaj pytanie - czy będzie różnica w odsłuchu, jeśli FLAC'i będą puszczane po kablu optycznym?

Czy lepiej zakupić jakąś lepszą kartę, jak np. Audiotrak Prodigy Hi-Fi 7.1 (taką mam w swoim stacjonarnym komputerze)? Jest sens wydawać ponad 350zł na kartę?

Czy może olać całkiem połączenie analogowe i słuchać wszystkiego po kablu optycznym? W związku z czym, nie trzeba będzie dokupować karty? :-)

Sprzęt do którego będzie dochodził sygnał z karty dźwiękowej to Amplituner Pioneer VSX-1016, natomiast kolumny to jakieś stare już Jamo 5.1.

Kodeki to zawsze najnowsze ffdshow + ac3 filter.

Oprogramowanie do HTPC to XMBC i MPHC.

System operacyjny: Windows 7 64-bity.

Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

A może karta dźwiękowa Creative Sound Blaster X-Fi Titanium byłaby najodpowiedniejsza? Posiada złącze optyczne + 5 analogowych. I obsługuje najnowsze technologie wykorzystywane w grach, typu EAX 5.0,itp. ;) tylko troszkę droga.

Znalazłem jeszcze coś innego - Karta dźwiękowa Creative X-Fi Xtreme Audio na PCI-Express, zawiera wyjście optyczne + 4 analogowe i kosztuję 150-200zł.

Co o tym myślicie?

https://www.audiostereo.pl/topic/88385-wbudowana-karta-realtek-alc892/

Po co po analogu?

Dysk SSD: Crucial M4 64GB

Dysk Wewnętrzny: Będą jak stanieją ;-)

Przecież masz dysk wewnętrzny. Poza tym zamiast ładować dodatkowego hałaśnika do budy (talerzowca), a 64GB na SSD to mało, to lepiej ... kup większy SSD (cisza).

Czy może olać całkiem połączenie analogowe i słuchać wszystkiego po kablu optycznym?

To zdecydowanie najlepsze rozwiązanie (brak pętli mas, a za dźwięk odpowiada zewn. DAC ... tylko mała uwaga ... ampli kina do stereo, to nie jest najlepsze rozwiązanie ;) )

Po co po analogu?

Przecież masz dysk wewnętrzny. Poza tym zamiast ładować dodatkowego hałaśnika do budy (talerzowca), a 64GB na SSD to mało, to lepiej ... kup większy SSD (cisza).

To zdecydowanie najlepsze rozwiązanie (brak pętli mas, a za dźwięk odpowiada zewn. DAC ... tylko mała uwaga ... ampli kina do stereo, to nie jest najlepsze rozwiązanie ;) )

No tak, wiadomo, że SSD wewnętrzny, chodziło mi bardziej o HDD - czepiasz się :P

Dysku SSD większego nie zamówię, bo za drogie są, ten SSD będzie na system tylko. Poza tym i tak już zamówienie ruszyło ;) Później się dokupi parę HDD.

Więc zrobię wszystko po optyku. Ampli musi być ;-)

Wbudowana w płytę, karta dźwiękowa nada się na to?

Pozdrawiam.

Z lepszej katy po analogu lepszy dźwięk. Puszczone do wzmacniacza najlepiej (nie ampli).

Dyski faktycznie mocno zdrożały. Jeśli nie chcesz słyszeć szumów i terkotania to zainteresuj się

puszką Scythe Quite Drive. Mój dysk WD Blue 7200rpm po wsadzeniu do tego pudełka "przestał istnieć" ;)

.

Z lepszej katy po analogu lepszy dźwięk.

Wolałbym w przypadku chęci zakupu karty wewnętrznej, rozwiązanie z zewnętrznym DAC (wysoka jakość konwersji D/A, brak pętli mas/uziemiania ampli poprzez PC).

Dobra sprawa to dysk ssd i dodatkowy dysk sieciowy.Tyle , że router musi mieć 1gb transfer , żeby to jako

tako chodziło.Ewentualnie dysk w zewnętrznej obudowie usb 3.0 gdzie przewód jest chyba do 5 m więc można gdzieś dysk schować

żeby był niesłyszalny.

Dobra sprawa to dysk ssd i dodatkowy dysk sieciowy.Tyle , że router musi mieć 1gb transfer ,

A jak tam z transferami realnymi takich dysków sieciowych ? ... osiągają średnio te 100 MBajtów/s? Bo słyszałem, że różnie z tym jest.

A jak tam z transferami realnymi takich dysków sieciowych ? ... osiągają średnio te 100 MBajtów/s? Bo słyszałem, że różnie z tym jest.

Jako sieciowy - transfer jest baaardzo słaby... Przynajmniej przy moim routerze (Linskys WAG320N, sieć 100Mb/s). Ja miałem podpięty pod router jako dysk sieciowy, to bardzo cienko było. Liczbowo nie podam, bo nie sprawdzałem. Przez USB szło 10x szybciej, jak nie lepiej.

A teraz jak HTPC będzie, to dopóki dyski HDD nie stanieją to będę używał go, jako zewnętrzny z SSD.

A jak stanieją HDD to dołożę ze 2-3 dyski po 1TB, a najlepiej 3x2TB, jak wyjdą 7200rpm + SSD na system. I pewnie już zewnętrzny zostanie jako kolejny 1TB :-)

Pozdrawiam.

Pioneer VSX-1016, w specyfikacji widzę ze ma wejsia cyfrowe Coax (lepsze) i optyk.

Ma tez wbudowany DAC 24/192 i prawdopodobnie żadna tania karta go nie przebije.

Jak jest wyjscie cyfrowe z komputera to tylko pomyśleć jak połaczyć i grać.

Nie mam tego Amplituner, jak się mylę to proszę poprawić.

Wyjście analogiem z wbudowanej w płytę karty dźwiękowej to jakieś nieporozumienie.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Coax (lepsze)

Bzdura przy podłączeniu ampli z PC. Ty może piszesz o audiovoodoo że coax "lepiej brzmi" ... a Ja napiszę o spalonej płycie głównej z powodu uziemiania ampli przez coax i dalej płytę główną.

Co do jakości przetworników w amplitunerach - różnie z tym jest i wcale bym się nie zdziwił gdyby DAC w amplitunerze kina pokroju Pioneer VSX-1016 nie był wcale lepszy od dzisiejszych kart zintegrowanych (pamiętam obiektywny test DAC z Cambridge Audio który wypadał gorzej od dzisiejszych integr).

Jako sieciowy - transfer jest baaardzo słaby... Przynajmniej przy moim routerze (Linskys WAG320N, sieć 100Mb/s).

Nie no ... miałem na myśli oczywiście gigabit ethernet. "setka" to się nadaje najwyżej do podłączenia modemu ADSL ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.