Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze budżetowego wzmacniacza oraz kolumn

kapek1988

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie

Od jakiegoś czasu kiełkował pomysł, aby rozdzielić system kina domowego który nie do końca spełnia moje oczekiwania pod względem jakości brzmienia w stereo. W końcu pojawiły się środki pieniężne umożliwiające realizację pierwotnego zamierzenia. Po kilku odsłuchach w salonach audio oraz osób zaprzyjaźnionych mam totalny mętlik w głowie i prosiłbym szanownych forumowiczów o podzielenie się swoimi opiniami, czy moje przemyślenia są słuszne.

Sprzęt jaki obecnie posiadam to zestaw kolumn Dali CONCEPT (6+1+C+SUB). Kolumny współgrają z amplitunerem Denon AVR-1908 (połączone fronty za pomocą QED SIlver Anniversary XT wraz z wtykami bananowymi, reszta kolumn na zwykłym OFC a sub przewód Bandridge). Do tego podpięty jest odtwarzacz Denona DCD-700AE za pomocą interkonekta KLOTZ LaGrange. Jak już wspominałem czegoś mi brakuje w brzmieniu stereo. Może nieco przejrzystości, troszeczkę basu, lepszego wokalu. Dlatego postanowiłem rozdzielić oba systemy w następujący sposób:

- Dali Concept 6 pójdą do sprzedania. W ich miejsce (jako front do kina domowego) potrzebuję kolumny grające basem, typowo efekciarskie (w końcu to kino, i nie przykładam do tego większej wagi). Dodatkowo narzeczona preferuje muzykę typu pop, house i tego typu klimaty. Kolumny mają być podstawkowe (bas zapewni subwoofer). Czy dobrym wyborem będą JBL ES30 lub HECO VICTA 300? Ogólnie chciałbym aby kolumny te (najlepiej używki) zamknęły się w kwocie max 400zł.

- W miejsce Conceptów po długich odsłuchach planuję zakupić używane Dali Ikon 6 MK1. Powaliły mnie wysokie tony uzyskane dzięki modułowi wstęgowemu. Całe pasmo jest jakby bardzo sprężyste niż w Conceptach a bas nieco bardziej wyrazisty i zróżnicowany. Zaznaczam, że preferuję muzykę w stylu jazz, blues, lekki rock.

- Największą zagwozdką jest wzmacniacz który się z tym w miarę dobrze zgra (niestety miałem możliwość odsłuchania jedynie dwóch modeli). Wzmacniacze (także używane) które biorę pod uwagę to:

+ Rotel 01 lub 02

+ Cambridge 340 lub 640 (jestem po odsłuchu 640, dość dobry choć lekko ubogi w bas)

+ Denon PMA 500 lub 700 (700 lepsza w basie niż Cambridge, ale jakby bardziej uboga w szczegóły).

Dodam, że narzeczona nie da mi wstawić do pokoju (ok. 20m2) czegoś co nie wygląda co najmniej "znośnie". Budżet na wzmacniacz to tak do 700zł za używkę.

Z góry dziękuję za wszelkie konstruktywne rady.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Zmień kabel na dobry miedziany i będzie masakryczna różnica na plus ( jak sądzę, bo z niektórymi amplitunerami kina domowego tojeszcze jakoś, ale ze wzmakami stereo zawsze źle). Ten Qed to Qpa.

Nie bardzo rozumiem posty kolegów, którzy na dzień dobry podsuwają pomysł z wymianą kabli, interkonektów...

Kolega chce, nabyć wzmak stereo - i to jest zdecydowanie najlepszy pomysł by polepszyć sobie, jakość przy odtwarzaniu materiału stereo.

Wybór, a tu ewentualna wymiana, powinna być realizowana w ramach ewentualnego dopieszczenia efektu końcowego - czyt. przy zakupionym już wzmaku i kolumn.

Pisanie, w tej klasie cenowej, o kolosalnej (masakrycznej) różnicy przy zmianie kabli, to gruba przesada.

Podstawa to zmiana wzmaka, ewentualnie kolumn...a kable na koniec, jeśli to faktycznie konieczne.

Osobiście, głośnikowce QEDa uważam, za co najmniej przyzwoite w swojej klasie, KLOTZa również.

Mając Lagrange w systemie trudno nie narzekać na brak przejrzystości i wokale. No chyba że ampli robi taka "robotę" że nawet zmiana Klotza nie pomoże . Ale spróbować nie zawadzi , poza tym wyraźnie napisałem że pożyczyć a nie kupić

M

Może dodam jedną rzecz: nie jestem jakimś super audiofilem. Cieszy mnie czysty dźwięk, oderwany od kolumn i wychwytywanie wielu instrumentów w dotychczas znanych mi utworach i...to chyba tyle. Dodam, że przy odsłuchu wspomnianych wzmacniaczy także prosiłem o zmianę kabli na bardzo drogie i różnica wprawdzie była słyszalna, ale nie był to jakiś gigantyczny przeskok jakościowy. Podobnie znajomy pożyczył mi swój interkonekt (niestety nie pamiętam nazwy) za coś ok. 800zł i też, różnica słyszalna ale nie kolosalna. Więc wydaje mi się, że kable nie są najgorszej klasy (przynajmniej dla mnie, choć może jestem mało osłuchany).

Niemniej jednak dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

Po przeczytaniu wielu komentarzy bardziej skłaniałbym się ku Denonowi 700 (ze względu na to, że podobno bardzo ładnie się zgrywa z DCD-700).

Ponadto ponawiam pytanie o kolumny frontowe podstawkowe do kina domowego. Moje preferencje to cena do 400zł za komplet używek oraz raczej brzmienie efekciarskie, typowo kinowe (będą zgrywały się z subem).

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Podany QED jest głośnikowy, nie żaden interkonekt i on straszliwie ingeruje w dźwięk. Delikatnie mówiąc- obcina jaja. Są amplitunery kina domowego którym nieco pomaga usuwając dudniący bas, za karę za to obcina dynamikę, ale wiekszość prawidłowo dobranych zestawów po prostu kastruje. Sprawdzone i słyszalne po 3 sekundach odsłuchu. Ten kabel to kaplica. Jak srebro to porządne polskie.

p.s. kapek musisz się albo udac na przyspieszony kurs dojrzewania albo cos. jakie efekciarskie podstawkowce? estradowki trzeba brac i napieprzac tak, ze obrazy pospadaja- tonsil zeus slyszal? tysiak i sasiedzi maja orgazm: http://www.youtube.com/watch?v=asz0rAmvKi0

frywolny trucht - może troszkę zwolnij, ok? Wiem, że QED to kabel głośnikowy. W poprzednim poście napisałem tylko, że odsłuchiwałem swój zestaw na dużo lepszym interkonekcie niż ja mam i nie była to dla mnie kolosalna różnica. Podobnie w salonie audio odsłuchiwałem rzeczone Ikony 6 na dużo lepszym okablowaniu głośnikowym i także nie słyszałem jakiejś kolosalnej różnicy.

A co do efekciarskich kolumn podstawkowych to napisałem wyraźnie, że one mają po prostu "jako tako grać" i tyle ponieważ będą podpięte do amplitunera i słuchane przeważnie z subwooferem Concept SUB.

kapek1988 cd zostaw na razie jest dobre,kable też olej,to później..wzmacniacz jaki ci polece na początek zabawy z audio to arcam alpha one lub r7 lub coś z tej seri..różnią się mocą..pieknie się zgadza z jbl es30 ale ten mocniejszy model arcama..rewelacyjna srednica i szczegółowość.tylko za 400zł to raczej nie kupisz es30..ale w tannoy możesz poszperać..cambridga odradzam!rotela te modele też..chyba że tanio wyrwiesz!

dida 83 doczytaj proszę dokładnie powyższe moje posty:

Dla sprostowania:

- kolumny podstawkowe będą współgrały z resztą kina domowego (tj. Dali Concept 1+C+SUB) i AMPLITUNEREM Denon 1908.

- natomiast wzmacniacz przeze mnie poszukiwany będzie grał z Dali Ikon 6 MK1.

kloca wyrzuć kup jakiś dobry ic typu hama tedroższe, kup pioneer a607r do tego jakieś fajne kolumny natomiast nie pchaj sie w jakieś danony 500 czy 700

Ostatnio sprzedałem RA02. Używałem go kilka lat i uważam że to sprzęt który ma niezły potencjał, i jest podatny na modyfikacje. Główne cechy to wyrównane brzmienie w paśmie, średnia stereofonia, ale lepsza niż w kinie domowym. Wysokie bez polotu - brakuje góry. Słychać lekkie podbarwienia na wyższym środku pasma co powoduje że odbiera się go jako rozjaśniony. lubi dobre kable zasilające i interkonekty - pokazuje się z lepszej strony - mniej dokucza to podbarwienie. Wzmacniacz ten jest podatny na modyfikacje - w preampie ma wzmacniacz operacyjny OPA2602 - trzeba koniecznie go wymienić albo w ogóle odłączyć. Sama końcówka jest bardzo dobra i sporo lepsza od przykładowo creeka 4330. Dobrze zmodyfikowany potrafi świetnie zagrać. Polecam dorobić mu stopień lampowy.

kloca wyrzuć kup jakiś dobry ic typu hama tedroższe, kup pioneer a607r do tego jakieś fajne kolumny natomiast nie pchaj sie w jakieś danony 500 czy 700

Pioneera A607R miałem kilka lat...

W tej cenie za używkę, zdecydowanie lepiej zgrał Cambridge Azur 640.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.