Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie dotyczące identyfikacji wkładki

Severance

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kolega przytargał do mnie gramofon kupiony na znanym portalu. Gramofon nie trzymał obrotów ale udało się wymienić parę elementów w układzie regulacji obrotów i przeczyścić mechanizm - teraz jest ok. Po podłączeniu gramofon gra, lecz mam problem ze zidentyfikowaniem wkładki aby ustawić odpowiednio jego przedwzmacniacz. Ma płynną regulacje ale na ucho to nie idzie, zawsze jest czegoś za mało lub czegoś za dużo. Wkładka nie posiada żadnych oznaczeń, na oko widzę że jest to Ortofon, pytanie tylko jaki dokładnie to model. Igła ponoć jest nowa. W załączeniu dwa zdjęcia z bliska. Jeżeli ktoś rozpoznaje model tej wkładki to proszę o info.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-15144-0-57868600-1321438781_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ortofon F-15.

Output- 1.0mV, Impedance- 800ohms, tracking- 1;2g.

Widoczna nowa igła to zamiennik Stylus Japan zapewne sferyczna. Wkładka o ładnym brzmieniu z dobrym basem, warto zakupic igłę eliptyczną.

Dzięki za nakierowanie. Poszukałem trochę w necie i znalazłem dwa zdjęcia wkładek, które wyglądają identycznie jak ta którą się teraz bawię (nie licząc koloru). W obu przypadkach są to jednak wkładki Ortofon FF-15 XE MK II. Typ wkładki: Moving Iron. Oto zdjęcia dla porównania:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-15144-0-72849600-1321451867_thumb.jpg

Wkładki F-15 i FF-15 różnią się obudową w stosunku do tej którą mam - tak wynika ze zdjęć znalezionych w sieci ale wszystko jest możliwe. Igła która została wstawiona ma faktycznie szlif sferyczny. Na razie jestem na etapie zgrywania gramofonu z przedwzmacniaczem i efekty są coraz lepsze.

Dla porównania wkładka F-15 bez igły.

post-15144-0-60450100-1321452805_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie z metalowym body to FF-15XE-Mk-II zasugerowałem się tym białym zamiennikiem. Dla pewności sprawdź czy piny oznaczone są kolorowymi paskami. Życzę miłej zabawy ze zgrywaniem toru. Mam gdzieś tę wkładeczkę, z lekkim lub średnim ramieniem z igłą eliptyczną gra dźwiękiem rasowego Ortofona.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.