Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon czy Audio Academy

Boras1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak w temacie, po audio show kto był słuchał, chciał bym wiedzieć jak w Waszej opini mają się te kolumny względem siebie, rok temu bardzo podobały mi się hyperiony ale w tym roku pojawił się bardzo fajny sapphire i jest ponad 2000 zł tańszy. Z tego co rozmawiałem z Panem z pylon mają byc tez forniry pewnie nieco droższe ale i tak różnica w cenie będzie spora.

Pieniądze nie grają !

https://www.audiostereo.pl/topic/88451-pylon-czy-audio-academy/

"Witamy na stronie firmy Pylon S.A.

PYLON S.A. - firma powstała w maju 2011 roku podejmująca wyzwania w zakresie projektowania oraz wdrażania nowych produktów w branży elektroakustycznej. W nowej strukturze organizacyjnej zaangażowani w niej akcjonariusze zamierzają zdyskontować swoją wiedze oraz wieloletnie doświadczenia zawodowe w zakresie projektowania nowych głośników, zestawów głośnikowych, a także promowania oraz wdrażania nowych produktów. Oferta Pylonu skierowana jest głownie do producentów głośników oraz zestawów głośnikowych, ale także do odbiorców indywidualnych dla których tworzony jest projekt przestrzennego zagospodarowania dźwięku uwzględniający oczekiwania w zakresie dostosowania zestawów głośnikowych do istniejącego wystroju wnętrz.

Drugi obszar działania ukierunkowany jest na projektowanie i wdrażanie systemów meblowych - mebli mieszkaniowych, hotelowych oraz biurowych. PYLON S.A. posiada już własne projekty systemów meblowych, które sukcesywnie będą pojawiać się w ofercie handlowej firmy w ramach serii pilotażowych. W tym obszarze PYLON S.A zamierza zrealizować projekt modułowego systemu meblowego pozwalający na jego różnorodne zastosowanie.

W swoim modelu biznesowym PYLON S.A. zakłada uzyskanie oceny nowego produktu u liczących się na rynku polskim recenzentów branżowych oraz weryfikację rynkową pilotażowej serii wyrobów.

Kolejnym obszarem działania są usługi doradcze, głównie w zakresie restrukturyzacji przedsiębiorstw ze szczególnym uwzględnieniem efektów outside-resource-using oraz rozwiązań kapitałowych"

to jakaś korporacja chyba :) no producenci scan speaka i vify drżyjcie :)

może będziemy mieli nowego Bila Gejtsa :)

"Witamy na stronie firmy Pylon S.A.

PYLON S.A. - firma powstała w maju 2011 roku podejmująca wyzwania w zakresie projektowania oraz wdrażania nowych produktów w branży elektroakustycznej. W nowej strukturze organizacyjnej zaangażowani w niej akcjonariusze zamierzają zdyskontować swoją wiedze oraz wieloletnie doświadczenia zawodowe w zakresie projektowania nowych głośników, zestawów głośnikowych, a także promowania oraz wdrażania nowych produktów. Oferta Pylonu skierowana jest głownie do producentów głośników oraz zestawów głośnikowych, ale także do odbiorców indywidualnych dla których tworzony jest projekt przestrzennego zagospodarowania dźwięku uwzględniający oczekiwania w zakresie dostosowania zestawów głośnikowych do istniejącego wystroju wnętrz.

Drugi obszar działania ukierunkowany jest na projektowanie i wdrażanie systemów meblowych - mebli mieszkaniowych, hotelowych oraz biurowych. PYLON S.A. posiada już własne projekty systemów meblowych, które sukcesywnie będą pojawiać się w ofercie handlowej firmy w ramach serii pilotażowych. W tym obszarze PYLON S.A zamierza zrealizować projekt modułowego systemu meblowego pozwalający na jego różnorodne zastosowanie.

W swoim modelu biznesowym PYLON S.A. zakłada uzyskanie oceny nowego produktu u liczących się na rynku polskim recenzentów branżowych oraz weryfikację rynkową pilotażowej serii wyrobów.

Kolejnym obszarem działania są usługi doradcze, głównie w zakresie restrukturyzacji przedsiębiorstw ze szczególnym uwzględnieniem efektów outside-resource-using oraz rozwiązań kapitałowych"

to jakaś korporacja chyba :) no producenci scan speaka i vify drżyjcie :)

może będziemy mieli nowego Bila Gejtsa :)

mam rozumieć że pylony to taki dodatek dekoracyjny do produkowanych przez nich mebli? :)

Focal + Naim

To chyba dobrze że robią meble - przynajmniej będą wiedzieli jak stolarkę zrobić na odpowiednim poziomie. Firma, która robi obudowy dla Harpia, też robi meble.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

"mam rozumieć że pylony to taki dodatek dekoracyjny do produkowanych przez nich mebli? :) "

hmmm w sumie biznes to biznes ... kazdy robi to co potrafi ... ale czy w tej sytuacji dobry dźwięk jest celem firmy ?

To chyba dobrze że robią meble - przynajmniej będą wiedzieli jak stolarkę zrobić na odpowiednim poziomie. Firma, która robi obudowy dla Harpia, też robi meble.

no tak tylko firma robi stolarkę a czy jest to kolumna czy mebel chyba nie ma większego znaczenia, w wrecz przeciwnie. natomiast robić głosniki, kolumny, meble i outsourcing ? czyli tak jakby wszystkiego po trochu

ale ok nie wyciągajmy wniosków bez odsłuchu .. natomiast moim zdaniem firma ta nastawia się na tanie i "kolorowe" głosniki, nie wybiją się ponad przeciętność

powinni skierowac ofertę do marketów i łączyć swoje kolumny z zestawami elektroniki uzytkowej typu kino domowe lub promocyjne zestawy stereo

Wiesz, często jest tak, że ktoś ma fabrykę mebli, a przy tym jest audiofilem, więc w pewnym momencie postanawia połączyć obie pasje, nie rezygnując ze swojej podstawowej działalności. Stolarzem jest też Franko Serblin (założyciel Sonus Fabera) więc nie ma co tu kręcić nosem.

Pylonów Pearl słuchałem na AS i grały ze te pieniądze moim zdaniem bardzo dobrze. Fajny głośnik.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

sam wiesz że pylony to żadna rewelacyjna stolarka bo to płyta pilśniowa najtańszy materiał jaki może być jak robią takie meble też to widać target i cel tej korporacji :)

Focal + Naim

no tak tylko firma robi stolarkę a czy jest to kolumna czy mebel chyba nie ma większego znaczenia, w wrecz przeciwnie. natomiast robić głosniki, kolumny, meble i outsourcing ? czyli tak jakby wszystkiego po trochu

ale ok nie wyciągajmy wniosków bez odsłuchu .. natomiast moim zdaniem firma ta nastawia się na tanie i "kolorowe" głosniki, nie wybiją się ponad przeciętność

powinni skierowac ofertę do marketów i łączyć swoje kolumny z zestawami elektroniki uzytkowej typu kino domowe lub promocyjne zestawy stereo

Sam sobie zaprzeczasz. Piszesz aby nie wyciągać wniosków bez odsłuchu, po czym twierdzisz że Pylon wypuszcza przeciętne głośniki....... Na jakiej podstawie tak twierdzisz skoro ich nie słuchałeś? Na tegorocznym Audio Show była okazja posłuchać modeli Pearl oraz Sapphire i każdy kto odwiedził ten pokój bardzo pozytywnie się o nich wypowiada.

Więc odsyłam do tematu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdyby kosztowały 3000zł, przyznał bym ci rację. Jednak Pearl to podłogówka za 990zł para. Za tą cenę do wykonawstwa nie można się moim zdaniem przyczepić.

Z tego co zauważyłem na AS, w ofercie są też większe, 3-drożne kolumny. Te są znacznie lepiej wykonane, choć oczywiście droższe.

Gdyby kosztowały 3000zł, przyznał bym ci rację. Jednak Pearl to podłogówka za 990zł para. Za tą cenę do wykonawstwa nie można się moim zdaniem przyczepić.

Z tego co zauważyłem na AS, w ofercie są też większe, 3-drożne kolumny. Te są znacznie lepiej wykonane, choć oczywiście droższe.

spoko, poprostu to kolejny tani i dobry produkt, konkurujący z tonsilem, kodą i najtańszą serią missiona

ale do Audio Academy raczej im daleko

takie moje zdanie

jakbym produkował mosiądz to z uwagi na zamiłowanie do muzyki może zacząłbym tez produkować tanie zaciski do kolumn :)

Mosiężne słabo grają :p

• Redaktorzy

sam wiesz że pylony to żadna rewelacyjna stolarka bo to płyta pilśniowa najtańszy materiał jaki może być jak robią takie meble też to widać target i cel tej korporacji :)

A jesteś pewny, że Pylony są z pilśni a nie z wiórówki? Nawet WP napisał o Pearlach:

Obudowę wykonano z 16 mm płyt – front z płyty MDF, a pozostałe ścianki z płyty paździerzowej i oklejono sztuczną okleiną.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Pylony - bardzo fajne granie jak na te pieniądze. Nawet za 50-75% więcej będzie to wciąż fajne granie. Jednak to całkiem inna szkoła dźwięku niż Audio Academy, więc musisz posłuchać. Nie chodzi mi to, że są gorsze czy coś w tym stylu (są w końcu sporo tańsze), ale całkiem inny sposób strojenia brzmienia i prezentacji dźwięku. Ja bym się na nie nie przesiadł z Phoebe III, ale ktoś kto zastanawiał się nad np. Monitor Audio Bx/Br powinien także posłuchać Pylonów. Tutaj już szkoły są bardziej zbliżone...

System gra dobrze, albo nie....

spoko, poprostu to kolejny tani i dobry produkt, konkurujący z tonsilem, kodą i najtańszą serią missiona

ale do Audio Academy raczej im daleko

takie moje zdanie

0

IGNAC podziel się wrażeniami jakie towarzyszyły Ci przy odsłuchu Pylonów oraz AA

tak masz rację pozostałe ścianki z paździerza :) wybitny akustycznie materiał i często spotykany w low endzie

0

no niestety z paździerza, szkoda, by gdyby te 3 ścianki były również z mdf-u to przecież kolumna grała by ze 3 razy lepiej.... czyż nie?

Z jakimi klockami grały Pylony-Perły na Audioshow, kto wie?

Pamiętam dokładnie wejście do tego pokoju - dźwięk bardzo wyraxnie powyżej cennika głośników, przestrzenny, dużo wyższych tonów, odchudzony dół.

IGNAC podziel się wrażeniami jakie towarzyszyły Ci przy odsłuchu Pylonów oraz AA

wiem do czego zmierzasz ale jakoś nie wierze w aniołki, re... inkarnację, podwodne cywilizacje ani ... cuda świata za 1 tys :)

Z jakimi klockami grały na Audioshow, kto wie?

Pamiętam dokładnie wejście do tego pokoju - dźwięk bardzo wyraxnie powyżej cennika głośników, przestrzenny, dużo wyższych tonów, odchudzony dół.

nie dziwię sie ze pierwsze wrazenia były pozytywne :) do tego jeszcze podłączyc sub i stereo pierwsza klasa

Mosiężne słabo grają :p

słabo ? ale paździerz jak dobrze zaaplikujesz pewnie bedzie dobrze co ?:)

Ukryta Zawartość

Juz mozna je wyrwac za 800pln i wysylka gratis wiec za jakis czas pewnie bedzie jeszcze wiecej lepszych okazji ;)

A odnosnie tematu to kazdy musi wybrac sam czy Pylon czy AA ;)

Gdzies na forum przeczytalem fajna odpowiedz na komentarz "ze Pylony spokojnie moga konkurowac z kolumnami do 3000pln" - odpowiedz "ciekawe czy gdybys mial 3000pln do wydania na kolumny bralbys w ogole pod uwage Pylony hehe ?" i taka odpowiedz pasuje do wielu takich porownan ;)

Ps. kolumn nie slyszalem ale znajomy mowil ze na AS sluchal i calkiem fajnie jak za te pieniadze to gralo ;)

Ukryta Zawartość

wiem do czego zmierzasz ale jakoś nie wierze w aniołki, re... inkarnację, podwodne cywilizacje ani ... cuda świata za 1 tys :)

OK, ale jak można snuć przypuszczenia wyższości AA nad Pylonami kierując się jedynie ceną? przecież to nie jest wyznacznik, ale wygląda na to że droższe znaczy lepsze.

no niestety z paździerza, szkoda, by gdyby te 3 ścianki były również z mdf-u to przecież kolumna grała by ze 3 razy lepiej.... czyż nie?

może nawet 4 !! :)

oczywiście że za 800 nie ma o czym dyskutować ale trzeba im przyznać że mimo że wieje taniochą na maksa w każdym aspekcie budowy to wyciągnęli widać z tego dobre w tym pułapie brzmienie , nie jest to może osiągnięcie medalowe ale widać że potencjał firma ma :) może niech pokażą teraz na lepszych przetwornikach i obudowie mdfowej 2x droższe i 3x lepiej grające konstrukcje :)

Focal + Naim

sam recenzent pisze:

"Nie są Pylony kolumnami bez wad, nie chciałbym, żeby państwo tak ten test odebrali. Ostatecznie, od droższych, dobrych kolumn, różnią się niższą rozdzielczością, lekką homogenizacją dźwięku oraz brakiem dynamicznej, rozświetlonej góry. Wszystkiego mieć nie można i zapewne z tymi przetwornikami, w tej konfiguracji realizacja któregokolwiek z tych postulatów mogłaby doprowadzić do rujnacji całego dźwięku. "

przetworniki Pylona:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przetworniki AA Phoebe:

Ukryta Zawartość

nie wspomnę o obudowie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

obserwując ostatnio forum zauważa się modę na krytykę Polskich produktów. A to, że ceny nieadekwatne do zastosowanych przetworników, a to, że coś nie gra tak jak powinno, a to, że... itd, itp. Konkluzja jest taka, że potwierdza się powiedzenie "Polak Polakowi wilkiem"

Nie słyszałem kolumn Pylon, więc nie będę teoretyzował na temat ich walorów brzmieniowych, zapewne cena jest atrakcyjna, bo cóż można kupić nowego dobrze grającego do tego podłogowego w cenie 1000zł??

Co do produktów Audio Academy moim zdaniem są to świetne kolumny, które już dawno zdobyły uznanie swoją jakością i wykonaniem! Poza tym mają jeszcze jedną charakterystyczną cechę, mianowicie stroi je osoba, która jest pasjonatem, takim prawdziwym, nie "marketingowym" więc nie wiem, czy to dobry pomysł porównywać je do innych produktów w cenie o 1/3 niższej, skoro świetnie konkurują w cenie kolumn dużo droższych! :)

Pozdrawiam.

nikt tu nie krytykuje polskich producentów ale dywagacje nad wyższością pylona za 1 tys do AA za ponad 2,5 tys jest lekką przesadą

cos mi zjadło linki do przetworników phoebe ale ceny to 2x tyle co w pylonie

ponad 2 x tyle

ogólnie szacun dla firmy Pylon, choc do konca nie wiem o co im chodzi, bo z jednej strony robią meble i kolumny i chcą żeby to wszystko ładnie wyglądało ale z drugiej strony wygląd kolumn raczej nie należy do wystroju wnętrza, nie sądze zeby kobieta kupiła te glosniki bo są ładne i będą pasowały do mebli

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jak nie krytykuje :) Pylony za tanie by były dobre, a Phoebe III za drogie jak na swoje możliwości :) Co drugi wpis w tym tonie.

Nie chcę się za bardzo powtarzać, ale Pearl zagrały zdecydowanie lepiej jak MA GX( chyba 200) w aplikacji zapodanej na Audio Show.

Nie jest to tylko moja opinia. Czyli z dobrym sprzętem to chuderlawiątko na paździerzu potrafi pokazać pazura, a MA zmasakrować uszy. Co najwyżej.

Jakie głucholce mogą w ogóle proponować MA? Którys raz słucham i którys raz masakrują moje uszy skrajami. To kolumny dobre dla niewyżytych małolatów, a nie poważnych słuchaczy.

W każdym razie Pearl może sie sprawdzić w całkiem drogaśnych aplikacjach, a jeśli tak: Czapeczki z głów.

I nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Z jakiegoś powodu na AS było sporo tanich zestawów masakrujących dźwiękiem te wielokrotnie droższe. Może to tylko indolencja wystawców, ale co mnie to obchodzi? Opisuje co słyszałem.

pearl zagrały lepiej niz to?:

Ukryta Zawartość

napisz swoją krótką recenzję ... sam jestem ciekaw jakie aspekty wziąłeś pod uwagę

Ukryta Zawartość

tak masz rację pozostałe ścianki z paździerza :) wybitny akustycznie materiał i często spotykany w low endzie

Przepraszam bardzo, proszę mi tu nie dyskredytować paździerza ! Czytałem niedawno wywiad z szefem firmy Living Voice i pisał, że jego zdaniem paździerz gra lepiej niż MDF i z tego powodu stosują go w swoich kolumnach za 20.000zł. Oczywiście nie był to pierwszy z brzegu paździerz z Polspanu, tylko jakiś specjalny, na znalezienie którego zmarnowali kupę czasu, niemniej jednak mając do dyspozycji dowolny paździerz i dowolny MDF - postawili na paździerz.

Tak więc dobry paździerz nie jest zły !

Polecam ten wywiad, można się dużo bardzo ciekawych rzeczy dowiedzieć. Jest chyba na 6moons.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

ignac-Bez dwóch zdań. Delikatnie mówiąc zrobiły totalne kuku MA. Chyba, że ktoś lubi jak nawalają skraje.Cyk, cyk, łup, łup. Disco te sprawy. To nie, to wtedy Pearl przegrywają. Sądząc po sukcesie MA w Polsce mamy sporo tego typu odbiorców, więc kto wie, tylko dlaczego wtedy nie Tonsil Zeus :)

Elbertoth, potwierdzisz?

no cóż skoro paździerz i głosniki tonsila po 60 zł za sztukę "podbijają" świat to mamy odkrycie roku

frywolny trucht rozwiń swoją recenzje o inne aspekty brzmienia jak bas, srednica, muzykalność, separacja instrumentów itd. nie podpieraj się kolegą :) napisz swoje odczucia

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.