Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy minimum 40 watt

Azus

Rekomendowane odpowiedzi

Założyłem wątek o wykonaniu końcówek mocy, dostaje oferty, ale interesuje mnie minimum 40 watt. Na jakich lampach musi być zbudowany wzmacniacz, aby osiągał tą moc, lub większą, pomieszczenie, nie całe 60m2

Zależy z jakimi kolumnami ma to zagrać.

Łatwiejsze w wysterowaniu kolumny nie muszą mieć 40 W na kanał.

Jeśli kolumny trudne w wysterowaniu to raczej 6550/KT88 , zaś przy łatwiejszych to może 6S33S ( 6C33C pisane cyrylicą ), czyli tzw diabeł.

Założyłem wątek o wykonaniu końcówek mocy, dostaje oferty, ale interesuje mnie minimum 40 watt. Na jakich lampach musi być zbudowany wzmacniacz, aby osiągał tą moc, lub większą, pomieszczenie, nie całe 60m2

Nie całe 60...czyli 20??

jako początkujący lampowy to zalecam PP na 6550/kt88. Dokładnie w okolicach 40 Wacików popracuje. A z wysokoefektywnymi kolumnami narobisz hałasu aż miło

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

jako początkujący lampowy to zalecam PP na 6550/kt88. Dokładnie w okolicach 40 Wacików popracuje. A z wysokoefektywnymi kolumnami narobisz hałasu aż miło

Pozdr

Jakaś propozycja,...jako początkujący...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

miałem taki dlatego polecam,zwykle miały terminale głośnikowe na 4 i 8

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Tutaj Lampy mają wypełnić dźwiękiem ten salon, kilka testów poczyniłem z lampami, i efekt mizerny, największa lampa z Chin miała 25 watt, ledwo ruszała kolumny,kolumny, które widać na zdjęciu,... nie będzie,...będą na hornach, coś podobnego na wzór, Opery 15mkII, aby uzyskać największą skuteczność, czekam jeszcze na końcówkę hybrydową, może ona coś poradzi, ale wolałbym mocną lampę.Jeszcze za schodami jest 3m, otwarty korytarz.

001guk.jpg

004yid.jpg

kup sobie stare monobloki EICO HF60 na eBay'u i będziesz miał prawdziwe 60W sinus z pary EL34 w PP z UL43% na oryginalnych trafach AcroSound'a i żaden Klangfilm tego nie przeskoczy

Albo starego Scotta LK150 na KT88 ale on nie ma stopnia napięciowego, bez pre nie zagrasz

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Tutaj Lampy mają wypełnić dźwiękiem ten salon, kilka testów poczyniłem z lampami, i efekt mizerny, największa lampa z Chin miała 25 watt, ledwo ruszała kolumny,kolumny, które widać na zdjęciu,... nie będzie,...będą na hornach, coś podobnego na wzór, Opery 15mkII, aby uzyskać największą skuteczność, czekam jeszcze na końcówkę hybrydową, może ona coś poradzi, ale wolałbym mocną lampę.Jeszcze za schodami jest 3m, otwarty korytarz.

Po kie licho Ci minimum 40W, jeśli zmieniasz kolumny na wysokoefektywne horny? Masz teraz trudne paczki do napędzenia, stąd minimum 40W, a to nie jest wytyczna dla docelowych/następnych kolumn. Próbujesz zbudować system od d... strony. Poczekaj na nowe kolumny i dopiero wtedy dopasuj wzmaka i resztę toru. Kolumny zdeterminują bardzo wiele w systemie. Przy wysokoefektywnych kolumnach możesz iść w kierunki wzmaków kilkuwatowych w SE albo słabszych nie sterydowych P-P. A może kolumny będą niewypałem i pojawią się następne lub wrócisz do obecnych.

I nie zakładaj co chwila wątków, pt. kto mi złoży klona czegoś świetnego. Gra system i po kilku wpisach zaczynam sobie wyrabiać zdanie, że dla Ciebie najpewniejsza ścieżka, to wypożyczanie gotowych klocków, a nie zlecanie budowy "czegoś dobrego", co prawdopodobnie samo w sobie będzie czymś dobrym, ale czy zgra się z resztą systemu? Po zleceniu budowy kilku klocków i nadal braku synergii między mimi wydasz tyle kasy, co kupno z drugiej ręki czegoś, co słyszałeś w SWOIM systemie i WPASOWAŁO się w Twój gust i system..

Po prostu potrzebuje dużo sprzętu w sklepach jest drogo, to daje chłopakom zarobić.

Madly ma rację aczkolwiek ujął bym to w inny sposób. Zdecyduj, który element będzie podstawą do budowy systemu i wokół tego elementu dobieraj resztę.

Jeśli faktycznie masz chrapkę na horny, kup/zrób głośniki i poszukaj wzmaka, który z nimi zagra. W takim setupie skłaniał bym się w kierunku DHT SE. 2A3,45 może 300B

Przy 100dB i łatwym prowadzeniu 2,5 W narobi takiego hałasu, że zapomnisz o 40 W i wzmaku PP;-)

Oczywiście to tylko propozycja podejścia do tematu ;-)

cypher - zapominasz o jednym, żaden głośnik, 100W także, nie zagra liniowo w funkcji mocy

stąd do lampek o małej mocy "nie nada", to wciąż powielany błąd

cypher - zapominasz o jednym, żaden głośnik, 100W także, nie zagra liniowo w funkcji mocy

stąd do lampek o małej mocy "nie nada", to wciąż powielany błąd

Nie zapominam o tym, to jest kwestia kompromisów na jakie się decydujemy ;-)

Niestety być może błędnie zakładam, że jest to oczywiste ;-)

Szkoda tylko że za EIKO od 2 do 3 tysia $ trzeba wywalić

to na dobry początek, później to trzeba jeszcze doprowadzić do kondycji

antyki mają wartość ale niestety też kosztują

Faktycznie ładne

Ukryta Zawartość

Tylko ile trzeba jeszcze dołożyć

Pozdr

Ukryta Zawartość

Ja

Faktycznie ładne

Ukryta Zawartość

Tylko ile trzeba jeszcze dołożyć

Pozdr

Kazek?,...Ty chcesz żeby mnie żona z domu wyrzuciła?

Ukryta Zawartość

Prowidencik!!!!!! a reszte ukryjesz

Pozdr

Żona, nawet sto zł. by za to nie dała,... a takie brzydactwa musiał bym do szafki schować ,a na wierzch, jakiegoś chińczyka co by oko cieszyła,...nie...żartuje, dałbym kumplowi do odrestaurowania, włożyłby w kwasy termalne, naniósł epoksydy, sle-ry grawery i byłby pikny;o). Ale poważnie,...trzeba by było nowe trafa, coś pomyślimy. Tylko ten ciężar?!

Ukryta Zawartość

To zapytaj ile śpiewają

Pozdr

Ukryta Zawartość

Ja

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.