Skocz do zawartości
IGNORED

Beyerdynamic DT 770 PRO czy AKG K 272 HD?

qubel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Noszę się z zamiarem kupna słuchawek o konstrukcji zamkniętej w przedziale cenowym do 700pln. Przeczytałem na ten temat mnóstwo artykułów, testów i opinii i moimi faworytami zostały jak w temacie: Beyerdynamic DT 770 PRO i AKG K 272 HD. Przed podjęciem ostatecznej decyzji proszę tych z Was którzy mieli okazje odsłuchiwać oba modele o ostatnią sugestię/podpowiedź, które polecacie? Muzyka jakiej słucham to głównie pop i rok, oczekuję niskiego i mięsistego basu, słuchawki będzie napędzał Arcam Solo Mini a w przyszłości może jakiś dedykowany wzmacniacz słuchawkowy.

Dziękuje!

Niski i mięsisty bas to raczej z Beyerdynamiców

Tez tak mysle, ale niestety w Szczecinie nikt nimi nie handluje i nie mam mozliwosci ich odsluchania, wczoraj natomiast mialem na uszach AKG i nie powaliły mnie na kolana, wiec chyba zaryzykuje i wezme te Beyery w ciemno. Miales moze okazje porownac te dwa modele?

Słuchałem Beyerów i jakichś AKG - albo 242 a moze i 272. Niestety nie pamiętam. Wziąlem jednak 770 i nie żałuję. Stara, solidna konstrukcja, dobry dźwięk. O dziwo, podobnie dobrze oceniono je w teście Audio Video sprzed miesiąca. 770 pro uzywa też mój kolega, zarówno w domu jak i w studio TV (reżyserka dźwieku).

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Bez jaj - DT770 Pro to jest bas jak z samochodowego suba, prześwietlona góra i schowana gdzieś, cienka średnica - typowe granie w "U". Jak komuś taki sposób prezentacji odpowiada to OK. AKG są bardziej wyrównane, górę też mają lekko doświetloną ale poza tym są "normalniejsze". Z zamkniętych wolałbym DT150 jeśli już Beyerdynamic.

Jak to zwykle bywa ile osob tyle opinii, wiec przed podjeciem subiektywnego wyboru nalezaloby sie samemy przekonac"organoleptycznie" co i jak. W zwiazku z tym mam pytanie czy jest na forum ktos ze Szczecina badz okolic kto posiada sluchawki Beyerdynammic 770 Pro(w zadnym sklepie w Sz-nie ich nie znalazlem) Z chcecia podjechalbym na maly odsluch. Z gory dziekuje! Aaa i ostatnie pytanie, czy uwazacie ze wersje 250Ohm napedzi wspomniany juz przez ze mnie Arcam Solo Mini?

AKG są może i bardziej wyrównane, ale basu mogłyby mieć ciut więcej, w którymś wątku na forum przeczytałem opinię, że niski bas pojawia się w AKG dopiero w połączeniu z dobrym wzmacniaczem słuchawkowym, ja słucham ze zwykłej dziurki, więc pasmo mam "wyrównane" jak kolega wyżej napisał

AKG wlasnie odsluchiwalem i tez mi brakowalo tego dolu, moze byla to kwestia braku wygrzania(sluchawki byly nowe z kartonu), ale pomimo to spodziewalem sie wiecej. Wzmacniacza sluchawkowego jak na razie nie posiadam wiec aby zrekompensowac braki w mocy zrodla skusze sie chyba na Beyery....

qubel

tak swoją drogą to użyj wyszukiwarki internetowej, bo skoro pytasz o sklepy w Szczecinie, to znaczy że chyba nie zadałeś sobie trudu poszukania w necie, ja nie jestem ze Szczecina, ale chwila googlowania i masz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak poszukasz to może znajdziesz jeszcze inne sklepy

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

qubel

tak swoją drogą to użyj wyszukiwarki internetowej, bo skoro pytasz o sklepy w Szczecinie, to znaczy że chyba nie zadałeś sobie trudu poszukania w necie, ja nie jestem ze Szczecina, ale chwila googlowania i masz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak poszukasz to może znajdziesz jeszcze inne sklepy

pzdr

Bobaj

Nie zartuj sobie prosze, pierwsze co robie to szukam info na necie, nie tylko znalazlem wszystkie wskazane przez Ciebie sklepy ale co wiecej zadzwonilem tam i powtarzam nikt w Szczecinie nie ma tych sluchawek na stanie, wszedzie sa na zamowienie dlatego szukam wsparcia u kolegow z Forum.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no to rzeczywiście nie jest za ciekawie

za komuny w sklepach RTV sprzęt był, ale tylko na wystawach lub na kredyty dla młodych małżeństw, teraz rolę wystaw przejęły strony internetowe sklepów, gdzie wszystko jest ale tak naprawdę to gó...no w nich jest

no to rzeczywiście nie jest za ciekawie

za komuny w sklepach RTV sprzęt był, ale tylko na wystawach lub na kredyty dla młodych małżeństw, teraz rolę wystaw przejęły strony internetowe sklepów, gdzie wszystko jest ale tak naprawdę to gó...no w nich jest

dokładnie tak! jesli chcesz cos obejrzec, dotknac przed zakupem jest to obecnie prawie niemozliwe poza supermarketowymi markami.... zostaje czytac recenzje (choc one czesto wprowadzaja jeszcze wiekszy metlik w glowie) i zamowienie w sklepie internetowym + opcja zwrot w razie jak sie okaze ze sprzet nam kompletnie nie lezy

pozdrawiam

Swoje Beyery i AKG także odsłuchałem w muzyczny.pl we Wrocławiu (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Dobry sklep i były egzemplarze do odsłuchu. Słucham z "dziurki" Beresforda Caimana. AKG wydawały mi się uboższe dźwiękowo. Odsłuchiwałem na elektronice (Klaus Schulze, Tangerine Dream). To sprawdzone słuchawki. Ocena w Audio Video 9/10 (94 procent).Jak się czyta tam o ich brzmieniu : "liniowe w średnicy i wyższym basie, rozjaśnione leciutko w górze pasma." I rzec mozna ,że to prawda. A cenowo są korzystne, są też dość solidne, w telewizyjnej reżyserce dźwięku żyją mimo braku poszanowania ze strony realizatorów ;) .

Ale ja je wybrałem po odsłuchu... A więc słuchać trzeba !

Ukryta Zawartość

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Swoje Beyery i AKG także odsłuchałem w muzyczny.pl we Wrocławiu (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Dobry sklep i były egzemplarze do odsłuchu. Słucham z "dziurki" Beresforda Caimana. AKG wydawały mi się uboższe dźwiękowo. Odsłuchiwałem na elektronice (Klaus Schulze, Tangerine Dream). To sprawdzone słuchawki. Ocena w Audio Video 9/10 (94 procent).Jak się czyta tam o ich brzmieniu : "liniowe w średnicy i wyższym basie, rozjaśnione leciutko w górze pasma."

No i kolega rozumiem zgadza się z opisem prasowym? Jak tak to nie mam pytań ;)

Jeśli już autor wątku zdecyduje się na DT-770 Pro to radzę wziąć materiał do odsłuchu, gdzie występuje niski (naprawdę niski) bas, najlepiej punktowy. DT-770 Pro lubią mieć dziwną przypadłość tak jakby jeden przetwornik wpadał w rezonans, słychać takie terkotanie i to nie jest fajne - było o tym pisane na forum tutaj - warto poszukać! W moim egzemplarzu również to było i nie pomogło porządne spasowanie, nie było tam też żadnego włosa jak niektórzy sugerowali.

W każdym razie jeszcze raz radzę posłuchać w bezpośrednim porównaniu DT-150 tylko z jakiegoś w miarę porządnego wzmacniacza (w sensie wydajnego).

Ukryta Zawartość

Dzisiaj zdecydowalem sie zamowie te 770-ki, odsluchac ich niestety sie nie udalo a w razie gdyby pojawily sie opisywane tu mankamenty tego modelu pozostanie mi jedynie ich zwrot lub wymiana na inne. Poczekajmy az do mnie przyjada, dam Wam wowczas znac o moich odczuciach i wrazeniach. Jeszcze raz dziekuje za wszystkie glosy "za" i " przeciw"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.