Skocz do zawartości
IGNORED

FLAC 5.1 a amplituner

NickSon

Rekomendowane odpowiedzi

A czy twój ampli ma dekoder FLAC ? Chyba raczej nie ma, więc czeka Cię wcześniejsze dekodowanie do Wav.

Nie no to żeś przywalił heheh Może jeszcze zapytasz czy mój ampli ma dekoder(kodek) mp3.... heheh Nie popisałeś się z tą poradą...

Wydaje mi się, że nic nie wskóram, bo jest to 5.1 24/96 i tak gęsty strumień danych po SPDIF przejdzie tylko w stereo. Jeśli moje podejrzenia są słuszne to może są programy do kastrowania takich plików najlepiej w locie:) Ewentualnie zainteresowałbym się programem konwertującym FLAC 5.1 do DVD-AUDIO.

Nie no to żeś przywalił heheh Może jeszcze zapytasz czy mój ampli ma dekoder(kodek) mp3.... heheh Nie popisałeś się z tą poradą...

Tak w zasadzie, to nie była to porada, tylko odpowiedź na Twoje pytanie czy możliwe jest puszczenie FLAC 5.1 przez spdif.

Amplituner nie przyjmie czystego FLAC 5.1 bo po prostu nie ma takiego dekodera, no chyba, że są już takie co mogą. Widzę, że sam doszedłeś już do wniosku, że musisz skorzystać z programu który będzie wstanie przetworzyć w locie FLAC 5,1 do formatu dekodera w jaki wyposażony jest Twój ampli (no właśnie, jaki masz?).

Ewentualnie zainteresowałbym się programem konwertującym FLAC 5.1 do DVD-AUDIO.

DVD-Audio ? To nie takie łatwe, ale poczytaj np. tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może Ci się uda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
nie mogę odtworzyć FLAC 5.1 z komputera na moim ampli. Przechodzą tylko 2 kanały. Czy w ogóle jest możliwe puszczenie FLAC 5.1 po SPDIF?
jest to 5.1 24/96 i tak gęsty strumień danych po SPDIF przejdzie tylko w stereo.

Jeśli możesz, to wrzuć gdzieś ten plik, będzie wtedy można sprawdzić, o co chodzi.

Zapewne jest to wielokanałowy plik PCM skompresowany do .flac. Jeśli tak, to faktycznie z wysłaniem przez SPDIF może być problem (nawet jeśli nie jest to plik "gęsty").

Najprościej w tym momencie byłoby wyekstraktować przy pomocy jakiegoś edytora audio wszystkie dyskretne ścieżki do plików .wav mono, zrobić resampling do 44,1kHz, zredukować głębię bitową do 16 bit i następnie przy pomocy dekodera dts zrobić z nich tzw. wav-dts. Taki sygnał uda się wtedy odtworzyć na komputerze (o ile karta dźwiękowa nie ingeruje w zapis cyfrowy, tzn. jest bit-perfect) i wysłać przez SPDIF do amplitunera posiadającego dekoder dts.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Wydaje mi się, że nic nie wskóram, bo jest to 5.1 24/96 i tak gęsty strumień danych po SPDIF przejdzie tylko w stereo.

Pewnie tak będzie. W końcu DTS-HD MA oraz Dolby TrueHD można puścić jedynie po HDMI.

Jeśli chcesz stratnie to możesz przekonwertować programem eac3to.exe do ac3. Próbowałem zrobić do dts, ale wygląda na to, że potrzebny jest enkoder "Surcode DTS Encoder", który jest płatny. Myślę jednak, że ac3 nie jest aż tak dużo gorsze bynajmniej u mnie gra całkiem całkiem. Życzę dobrej zabawy.

Ja wypuszczam po optyku i nie mam żadnych problemów ampli odczytuje jako wielokanałowy PCM, komputer to MacBook Pro a program to VLC lub Vox, wczewśniej trzeba sprawdzić jak Bitare wypuszcza karta powinno być 44.1kHz 16bit lub 48kHz 16bit , zależy od pliku, jednak nie wszystkie karty mają możliwość tej zmiany zmiany

-> admOSX

Wrzuć proszę jakiś przykładowy plik. Bardzo chętnie sprawdzę, czy to u mnie odpali.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Ja wypuszczam po optyku i nie mam żadnych problemów ampli odczytuje jako wielokanałowy PCM, komputer to MacBook Pro a program to VLC lub Vox, wczewśniej trzeba sprawdzić jak Bitare wypuszcza karta powinno być 44.1kHz 16bit lub 48kHz 16bit , zależy od pliku, jednak nie wszystkie karty mają możliwość tej zmiany zmiany

Co wypuszczasz po optyku?

Wypuszczasz PCM nie flack, i PCM widzi amplituner (logiczne). Jednym słowem odtwarzasz flack w VLC, który dekoduje go do wielokanałowego PCM. Ale to nie jest to o co chodzi koledze NicSon. Birate w tym przypadku jest o tyle istotne, że trzeba wiedzieć do jakiego zdekoduje VLC. Może być poniżej 44.1kHz jeśli VLC ma możliwość zdekodowania do takiej częstotliwości próbkowania.

Co do głównego pytania, prawdopodobnie amplituner nie jest w stanie zdekodować formatu flac 5.1.

Co wypuszczasz po optyku?

Oczywiście ze na wyjściu jest PCM a nie flac, to amplituner przejmuję rolę dekodera,

Jednak nie wszystkie wielokanałowe pliki flac wychodzą przez SPDIF jako PCM, i nie mam pojęcia od czego to zależy

Jest jednak na to rada i jest nią konwerter XLD, wystarczy przerobić na wav (zajmuje to dosłownie sekundę na utwór) i po problemie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.