Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kolumny monit.do starego technicsa

baton

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Wiem,że podobne tematy wałkowane są na grupie bez przerwy.Przejrzałem

archiwum i mam mętlik w głowie. Jestem szczęśliwym posiadaczem 15letniego

technicsa klasy AA. Muzyki (głównie rozrywkowa:rock,pop-Marillion,Sting,Queen) słucham w pokoju 3x5m - blok, głównie po cichu.Cenię sobie miękki,ale wyraźny bas.Po przewertowaniu kilku numerów "Hi-Fi i muzyka" wytypowałem moich faworytów:

1. B&W 602 s3 - dość drogie :-(

2. Mission m72 ewentualnie m71

3. JBL e30

ewentualnie Eltax Liberty 3+ lub Monitor III.Widziałem też pozytywne wypowiedzi o Audiowave 141.

Proszę o poradę bardziej wyrobionych słuchaczy.Wiem,że wzmacniacz jest taki sobie ;-), ale póki co na lepszy brak kaski.Na kolumny mam budżet ok 1000PLN.Chciałbym aby to były monitory najlepiej z bass refleksem z przodu.

Z góry dzięki za pomoc,

Marcin.

https://www.audiostereo.pl/topic/8871-jakie-kolumny-monitdo-starego-technicsa/
  • Redaktorzy

Hi

Ja swojego czasu wymieniłem właśnie Eltax Liberty 3+ na Audio Wave 141. Te pierwsze jeszcze w starej wersji grały zdecydowanie lepiej od nowej (ze srebrnymi przetwornikami). Audio Wave 141 to kolumy co najmniej o klasę wyższe. są szczuplejsze na basie w porównaniu do B&W i posiadanych wcześniej przeze mnie Eltaxów, ale nad ilość przekładają jakość i to się słyszy. Pomimo niewielkiego średnio/niskotonowca odsłuch Paradise Lost, Metallici itp nie jest okupiony zbyt dużym kompromisem, ale za to stereofonia i tzw. "znikanie" Audiowavy mają opanowane do perfekcji.

IMHO połączenie Technicsa z B&W nie jest zbyt optymalnym rozwiązaniem - góra może zacząć "ranić uszy".

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Technics nie jest muzykalny tylko nadmiernie detaliczny. Przyda mu się aby reszta systemu była spokojna z może nawet nadmiernie spokojną górą. Spowoduje to jego uspokojenie i wydobycie milszych odsłuchowo aspektów brzmienia:)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Obsłuchany za bardzo nie jestem więc sam rozumiesz,że konkretnych kolumn Ci nie polece ale chodzi mi o to aby kolumna nie była (jak to pisze kolega wyżej) neutralna ale z pewnym osłabieniem wysokich tonów. Chodzi o podobny efekt,który uzyskuje się poprzez zastosowanie elektrolitów w zwrotnicy. Dźwięk jest bardziej spowolniony i mniej ostry. Tobie będą potrzebne Paradigmy,które brakiem basu nie grzeszą. Sam mam zresztą Technicsa ale poradziłem sobie nieco inaczej:)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.