Skocz do zawartości
IGNORED

Echo w pokoju, prośba o pomoc

blazej55

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poniżej (jak się uda zamieścić:) plan mojego pokoju, tzn salon z kuchnią.

Pytanie jest proste: gdzie i jakie ustrojstwa powinienem postawić/powiesić/zamontować aby poprawić akustykę w pomieszczeniu.

Największy problem to echo które się nieeeeesie, że czasem wrażenie jak bym w górach był :)

Nie chcę wydawać dużych pieniędzy, coś tam mogę sam sklecić, czy poskręcać. Jako, że pokój to tak zwany salon, a małżonka nie zawsze wyrozumiała,

to musi to jako tako wyglądać. Na ziemi panele, dywanu położyć nie mogę bo pies sierściuch w połączeniu z dywanem to niekończące się bagno i/lub piaskownica.

Zdaję sobie sprawę, że poprawa akustyki to pojęcie szerokie, skomplikowane itd, dlatego pytam o rozwiązania względnie uniwersalne, i proste, które może nie

spowodują, że będę miał w pokoju studio nagraniowe, ale będzie lepiej niż jest obecnie, a klaśnięcie nie będzie wybrzmiewać jeszcze długo po tym jak nastąpi :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I proszę mnie nie linczować jeśli popełniłem gdzieś gafę :)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/88739-echo-w-pokoju-pro%C5%9Bba-o-pomoc/

Poszukaj w postach - kolega remilk robił ustroje z cienkiej wełny mineralnej a na wierzchu obraz na płótnie. Może być to w drewnianej ramie - wieszasz to jak obrazy na ścianie. Ma to funkcje dekoracyjno-akustyczne.

Dziękuje za odpowiedzi

Musi jakoś wyglądać znaczy dla mnie, że karimaty ani koca po babci sobie na ścianie nie rozwieszę :) gołej rury pcv też w rogu nie postawie :)

Panele z wełny odziane w jakąś ramę + jakiś estetyczny materiał jest ok, i czytając to forum skłaniałem się ku takiemu rozwiązaniu

kwestia tylko czy rozwiąże to mój problem.

Myślałem aby umieścić takie 2 panele na ścianie za plecami + 2 na ścianie za telewizorem

A potem przeczytałem o dyfuzorach i wszystko się skomplikowało... :)

Najlepiej pomieszać dyfuzory i absorbery - u mnie pierwsze boczne odbicia są rozpraszane za pomocą dyfuzora QRD RPG 2D, przednie odbicie jest pomieszane dół to panel z wełny mineralnej góra to w/w dyfuzor. Z tyłu za miejscem odsłuchu ponownie dyfuzor 60x60 cm. Gołe boczne ściany zaopatrzyłem w ustroje z PT80 z pustką powietrzną. wkomponowałem w te panele półki na których stoją książki i bibeloty. Podłoga - dywan. Sufitu jeszcze nie ruszałem. Oczywiście w rogach pokoju wspomniane przez Ciebie rury, które robią za rezonatory Helmholzta.

Zdaję sobie sprawę, że poprawa akustyki to pojęcie szerokie, skomplikowane itd, dlatego pytam o rozwiązania względnie uniwersalne, i proste

Nie wiem, czy to dla Ciebie proste rozwiązanie, ale w takim pokoju, z gładką podłogą bez dywanu, postawiłbym na sufit. Znaczy nie tyle postawił :-) co podwiesił ustroje z wełny (wersja taka se estetycznie) lub sufit podwieszany -> wełna + gipsowe płyty akustyczne.

jeśli chcesz generalnie walczyć z pogłosem, to też postawiłbym na podwieszany sufit na całej powierzchni. Zastanowić by się trzeba ile z tej powierzchni ma być aktywna akustycznie tzn ile użyć płyt typu

Ukryta Zawartość

sam zastanawiam się czy u siebie nie zrobić takiego sufitu.

Następnie zagospodarować w mairę możliwości dyfuzorami i ewentulnie jeszcze pochłaniaczami w newraligicznych mniejscach

Ukryta Zawartość

Mam ten komfort,że posiadam pokój tylko do odsłuchów.Na początku myślałem o rożnych specjalistycznych ustrojach poprawiających akustykę, a skończyło się na piramidkach za kolumnami, które spełniają rolę raczej estetyczną, grubym dywanie,kotarach i półkach.To wystarczyło.

Mam ten komfort,że posiadam pokój tylko do odsłuchów.Na początku myślałem o rożnych specjalistycznych ustrojach poprawiających akustykę, a skończyło się na piramidkach za kolumnami, które spełniają rolę raczej estetyczną, grubym dywanie,kotarach i półkach.To wystarczyło.

Domowe środki zawsze są lepsze od nic nierobienia i gołych ścian :). Może kiedyś zdecydujesz się na coś poważniejszego - warto, wiem bo zrobiłem krok do przodu i popełniłem nieprofesjonalną adaptację. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony osiągniętymi rezultatami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.