Skocz do zawartości
IGNORED

Konfiguracja Asio4all

Arthorn

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu używam wtyczki Asio4all oraz Foobara 2000 ale mam wątpliwości czy udało mi się ją prawidłowo skonfigurować. Zależy mi przede wszystkim na uzyskaniu jak najwyższej jakości i czystości dźwięku bez żadnych efektów i ulepszaczy. W związku z tym proszę o pomoc w skonfigurowaniu wtyczki.

Moja karta muzyczna to Audiotrak Prodigy HD2 (wymienione opampy), podłączona jest do wzmacniacza i kolumn stereo.

Aktualnie gra to na takich ustawieniach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ad. Asio4all

Pytanie 1: Na ile powinno być ustawione "Latency Compensation" (zmniejszyłem na 0 ale nie jestem pewien czy tak powinno być) ?

Pytanie 2: Czy powinienem używać "Hardware Buffer" jeśli tak to z jakim ms ? Opcja ta wywołuje drobne opóźnienia dźwięku w Foobarze ale jeśli nie psuje to jakości dźwięku to nie stanowi to dla mnie żadnego problemu.

Pytanie 3: Jaki rozmiar bufora ustawić (nawet najniższy nie powoduje żadnych trzasków ale pod warunkiem że włączony jest Hardware Buffer) ?

Pytanie 4. W lewej kolumnie są wyjścia in i out. In nie używam bo to chyba tylko do nagrywania czy w związku z tym lepiej je w wyłączyć czy zostawić włączone ?

ad. Foobar2000:

Co powinienem zmienić w stosunku do ustawień domyślnych Foobara ? Zwiększyć/zmniejszyć Buffor/opóźnienia/ ... ?

Ad. Bios

W Biosie zmieniłem tez PCI latency z 32 na 64 (jest też możliwość 128) ile powinna wynosić dla uzyskania najlepszej jakości.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/88769-konfiguracja-asio4all/

Może tak:

Ukryta Zawartość

post-8986-0-04720000-1322503730_thumb.jpg

post-8986-0-96156400-1322503730_thumb.jpg

post-8986-0-72707000-1322503769_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Dzięki za odpowiedź.

HM.... czyli z tego co widzę to wysoki bufor raczej nie powinien wpływać negatywnie na dźwięk ?

Zauważyłem też bardzo ciekawą rzecz:

Przy obniżeniu bufora w Asio np. do 64 samples dźwięk tnie się i charczy - wiadomo norma, ale kiedy włączę bufor sprzętowy sytuacja jest zupełnie odwrotna - przy 64 samples czyściutko, natomiast od 512 w górę dźwięk się haczy.

Nie wiem co może być powodem tego. Czyżby Audiotrack miał za małą pamięć i nie radził sobie przez to z większymi próbkami ... nie wiem.

W związku z tym lepiej korzystać z bufora sprzętowego czy standardowego i jaki bufor mu ustawić ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.