Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki transport?

pajtek

Rekomendowane odpowiedzi

Co szanowne grono poleciłoby zamiast leciwego już Kenwooda L 1000D używanego jako transport w połączeniu z DAC Stello DA 100 sign.Kenio powoli zaczyna wykazywać zmęczenie(na pewno problem lasera ale nie tylko).Sprzęt to j.w , monobloki na 300B PSE( diy) kolumny Def.Technology BP2000(wielkie łagodne krowy półaktywne z wooferem 38 cm wzmacnianym).Wszystko w pomieszczeniu ok.48 m2 skosy.DŹwięk jest duży i generalnie trochę ciepło miękki, tak że przydałoby się coś żyletowatego(TEAC?)Trochę nadrabiam kablami(siltech).Budżet najchętniej <2kzł.Używki jak najbardziej wchodzą w grę.Dzięki za propozycje.

https://www.audiostereo.pl/topic/89022-jaki-transport/

Przyznam się że temat transportu nadal pozostaje dla mnie pewnego rodzaju czarną magią. Z jednej strony mówi się że transport jest równie ważny co DAC jeśli chodzi o jakość reprodukcji odtwarzanego dźwięku, słyszałem również że do transportu potrzebny jest nawet bardzo dobrej klasy kabel sieciowy.

Z drugiej jednak strony traktuje się temat trochę po macoszemu i poleca się urządzenia typu CEC tl5100 czy jakieś Philipsy sprzed 15 lat. Wynika z tego że powinno się kupić Philipsa za 200 zł i podłączyć do niego sieciówkę za 2 tysiące.

Jeszcze inni mówią o zwykłym odtwarzaczu DVD ( którego potem trzeba przerobić?). A jak się do tego mają wyspecjalizowane transporty takie jak AN CDT-zero?

Moje wątpliwości wynikają również chyba z tego że nie do końca rozumiem na czym polega współpraca DAC-a z transportem. Czy ktoś byłby tak uprzejmy i przybliżył nieco temat oraz wyjaśnił o co w tym wszystkim chodzi?

https://www.audiostereo.pl/topic/89022-jaki-transport/#findComment-2338259

Współpraca jest bardzo prosta, Transport sczytuje Cyfrowy zapisz z płyty, i w TEJ samej cyfrowej formie przesyła go dalej do DACa który już do obrabia, dużo osób dosłuchuje się tutaj magii wszelakiej materii, mimo, że cały czas wychodzą z niej tylko paczki bitów sczytane z nośnika.

ps. Wracając do tematu to ja gram z kompa ale mam Transport tak wrazie W, żeby jak nie mogę podłaczyć akurat kompa to sobie słucham z płyt, a moj transport to rotel rdd 980, to SAM transport oryginalny rotela, na 2 trafach, dobre zasilanie, wyjście Coax i spdif. Czego chcieć więcej.

ja mam taki zestaw

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) aczkolwiek z tego DACa to została buda, zasilanie i selektory wyjść/wejść itp, Przetwornik został dokumentnie zmieniony na 2x24bit, zrobiony przez pewnego mojego znajomego który jest wręcz geniuszem w sprawach audio :), generalnie dac bez problemu broni się, przy nowych CD za 10-15K.

EDIT: akurat jest w licytacji taki transport na jebaju

Ukryta Zawartość

pzdr. Łukasz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/89022-jaki-transport/#findComment-2338283

Jeszcze mi się przypomniało że rewelacyjne transporty mają tanie Sony z Fixed Pick Up Mechanism - każdy odtwarzacz z tym patentem jest doskonałym transportem.

No i Kenwood 9010, ale do nich to już chyba słabo z laserami.

https://www.audiostereo.pl/topic/89022-jaki-transport/#findComment-2338661

Współpraca jest bardzo prosta, Transport sczytuje Cyfrowy zapisz z płyty, i w TEJ samej cyfrowej formie przesyła go dalej do DACa który już do obrabia

No niby nic prostszego, ale jednak to czy mamy zwykłe DVD w roli transportu czy dedykowany transport ( których nota bene na dzien dzisiejszy już chyba prawie nie produkują, kosztem odtwarzaczy strumieniowych itp. ) ma raczej duże znaczenie, więc sprawa jest bardziej skomplikowana niż by się mogło wydawać. Czy byle jaki odtwarzacz CD sprawdzi się w roli transportu - chyba nie koniecznie.

Kupić dobre DVD z wyjściem coax i przerobić

Coś więcej na temat takiej przeróbki, kosztów itp. Czy takie DVD byłoby lepsze niż powiedzmy leciwy CEC tl5100?

https://www.audiostereo.pl/topic/89022-jaki-transport/#findComment-2339858

Coś więcej na temat takiej przeróbki, kosztów itp. Czy takie DVD byłoby lepsze niż powiedzmy leciwy CEC tl5100?

Odpowiem ogólnie - trzeba coś w miarę nowego z dobrym mechanizmem, ale możliwie z dolnej półki, te płaskie modele. :) Dobrze by było, żeby pilot miał klawiaturę numeryczną do wybierania kawałków, bo przerzucanie po jednym trochę wkurza. No chyba, że dokupisz najtańszy telewizor LCD w roli wypasionego wyświetlacza, to sobie będziesz mógł chodzić po playliście i robić wszystko "jawnie", a nie tylko na co pozwoli wyświetlacz na urządzeniu. Wyjście cyfrowe to najlepiej, żeby miał tylko koncentryczne. Koszt kompletnej przeróbki pod zastosowanie "transportowe" to kilkaset zł. Brałbym coś uznanej firmy. Planuję zrobić egzemplarz demo do wypożyczeń właśnie na możliwie tanim odtwarzaczu, żeby można się było przekonać, że się da.

https://www.audiostereo.pl/topic/89022-jaki-transport/#findComment-2339898

Ja mam jakiś odtwarzacz DVD Pioneer-a z czytnikiem SACD, który swego czasu kosztował z 1,5 tys, tylko nie pamiętam modelu dokładnie. Nadał by się?

A może w połączeniu z DAC-iem tej samej firmy, jako transport wystarczy coś takiego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/89022-jaki-transport/#findComment-2339913

LEsławie to bardzo proste, mamy domene technologii cyfrowej, jeżeli transport, CD , DVD jest w stanie odczytać bity z plyty to to zrobi i wyśle w tej formie do DACa. tutaj nie ma filozofii żadnej

analogicznie jak nagrasz zdjęcia na CD i wsadzisz je do kompa to nie zależnie czy masz tam CD room za 30zł czy blueraya za 500zł, jeżeli jeden i 2 odczyta owe zdjęcie to na obu odtwarzaczach na monitorze zobaczysz identyczne zdjęcie. i nie zależnie czy przegrasz je 10000000x to oryginał i ta 10000000 kopia bedą identyczne, żadna nie wyblaknie nie zmieni kolorów nie zmieni sie obraz na zdjęciu. Tu jest dokładnie tak samo laser sczytuje bity i wysyła je dalej. Jedyny problem to STAN nośnika nic wiecej, i albo dzwięk poleci albo nie tutaj nie ma innej opcji, jak wsadzisz ABBE do CD to nie zagra ci RUSH, albo nagle wokalistki z abby nie zaśpiewają basem. Są 2 opcjie ALBO zagra bo stan CD jest bdb albo będzie strzelać i przerywać albo przeskakiwać dalej bo jakies fragmenty plyty sa uszkodzone/brudne i nie jest możliwy odczyt tych fragmentów. No i tyle filozofii.

pzdr. Łukasz

https://www.audiostereo.pl/topic/89022-jaki-transport/#findComment-2340087

To powyżej to tylko ułamek informacji. W audio nie jest ważna tylko wartość logiczna, ale też czas jej trwania, to po pierwsze. Po drugie, transport jest także źródłem zakłóceń różnicowych i sumacyjnych niesionych wraz z sygnałem lub niezależnie od niego po ekranie kabla koncentrycznego. Może też tworzyć pętle masy poprzez kabel zasilający lub koncentryczny, wraz z wszelkimi tego faktu konsekwencjami. Można sięgnąć po optyczny, ale parametry odbiornika i nadajnika są znacznie poniżej tego, czego wymaga percepcja słuchowa jittera. 15ns jako czas specyfikujący przeniesienie zbocza sygnału to delikatnie mówiąc kiszka, a dokładając do tego często zbyt ubogo filtrowane zasilanie odbiornika lub nadajnika - dostajemy wyraźnie zubożony przekaz. Co do odczytu płyty - racja. DVD ma dłuższy bufor i przy okazji mocniejsze algorytmy korekcji błędów. W praktyce porysowane płyty czytają skuteczniej.

https://www.audiostereo.pl/topic/89022-jaki-transport/#findComment-2340117

Ciekawy wątek

nie wiem czy to jak sobie radzi odtwarzacz CD z odczytem płyt ma związek z jakością odtwarzacza jako transportu (chyba powinno), ale z posiadanych przeze mnie odtwarzaczy CD najlepiej radziły sobie Sony CDP-XA3ES (KSS240A) oraz Marantz CD72 (CDM4/19), ten ostatni czyta również płyty CD-RW, co świadczy chyba o jakości zastosowanego lasera, który jak to mówią czyta wszystko oprócz gazet. Miałem kiedyś Sony CDP-XA2ES (KSS213) i on sobie słabo radził z porysowanymi płytami, trochę lepiej było z CDP-XA30ES (też KSS213), ale on także miewał problemy, XA3ES czyta wszystko bez zająknięcia, niestety nie ma wyjścia cyfrowego koncentrycznego, ale najlepiej sobie radzi CD72, nie dość że wczytuje płyty w szybkością karabinu maszynowego, to bez zająknięcia je odtwarza, dodam że porównań dokonuję od lat na tej samej płycie CD, która jest w znacznym stopniu porysowana i stanowi dla mnie coś jakby płytę testową odnośnie tego jak odtwarzacz radzi sobie z odtwarzaniem płyt i korekcją błędów

https://www.audiostereo.pl/topic/89022-jaki-transport/#findComment-2340159
Można sięgnąć po optyczny, ale parametry odbiornika i nadajnika są znacznie poniżej tego, czego wymaga percepcja słuchowa jittera. 15ns jako czas specyfikujący przeniesienie zbocza sygnału to delikatnie mówiąc kiszka, a dokładając do tego często zbyt ubogo filtrowane zasilanie odbiornika lub nadajnika - dostajemy wyraźnie zubożony przekaz.
Jeśli jest dobry system antyjitterowy w odbiorniku, to problem powinien być eliminowany - w końcu z jakiegoś powodu istnieje JetPLL (TC Electronic) czy Superlock (MYTEK)
https://www.audiostereo.pl/topic/89022-jaki-transport/#findComment-2340209

To powyżej to tylko ułamek informacji. W audio nie jest ważna tylko wartość logiczna, ale też czas jej trwania, to po pierwsze. Po drugie, transport jest także źródłem zakłóceń różnicowych i sumacyjnych niesionych wraz z sygnałem lub niezależnie od niego po ekranie kabla koncentrycznego. Może też tworzyć pętle masy poprzez kabel zasilający lub koncentryczny, wraz z wszelkimi tego faktu konsekwencjami. Można sięgnąć po optyczny, ale parametry odbiornika i nadajnika są znacznie poniżej tego, czego wymaga percepcja słuchowa jittera. 15ns jako czas specyfikujący przeniesienie zbocza sygnału to delikatnie mówiąc kiszka, a dokładając do tego często zbyt ubogo filtrowane zasilanie odbiornika lub nadajnika - dostajemy wyraźnie zubożony przekaz. Co do odczytu płyty - racja. DVD ma dłuższy bufor i przy okazji mocniejsze algorytmy korekcji błędów. W praktyce porysowane płyty czytają skuteczniej.

generalnie tak, ale w praktyce, więcej tu strasznenia niż ma to przełożenia na rzeczywistość, nikt tu nie mówi o bublach z masą itp, generalnie naprawdę to działa bardzo prosto albo odczyta albo nie odczyta i naprawdę nie ma co tu komplikować i za dużo straszyć, jeszcze nei widzialem filmu DVD czytanego PRZEZ DVD żeby raz był taki raz inny, nie ma takiej opcji, sa 2 albo się zatnie, albo pójdzie normlanie, nie jest raz o bledszych kolorach, raz z zakłuceniami, raz z gorszym dzwiękiem ZAWSZE jest taki sam, z muzyką jest tak samo, odczytany sygnał jest w przysłowiowych paczkach i wysyłany do kolejnego urządzenia, Jedyny problem to jakość nośnika.

pzdr. Łukasz

https://www.audiostereo.pl/topic/89022-jaki-transport/#findComment-2340372

Łukasz, jak DAC jest podatny na Jitter to SNR potrafi spaść nawet o kilkanaście dB (przy zajitterowanym sygnale). Pogorszenie parametrów na wyjściach analogowych, przy DAC bez retaktowanych wejść, przy sygnale z jitterem jest udowodnione pomiarami.

https://www.audiostereo.pl/topic/89022-jaki-transport/#findComment-2340647

pytanie skąd ty chcesz tak naprawdę mieć ten jitter :). Nie zauważyłem, jittera NIGDY czy to na plikach na kompie, aparacie cyfrowym komórce, nagranej płycie cd, ani przy ich odczycie czy to filmów czy to muzyki czy to zdjęć czy to programów, gier itp.

Wg mnie największym problemem przy graniu z wszelakiego transportu jest jakość nośnika reszta to pikuś, jak urządzenie ma bitperfect nie ma siły żeby coś się stało z cyfrową informacją. Stąd najlepszym transportem jest komp, ipod ( z wywalonym czystym wyjsciem cyfrowym ), odtwarzacz strumieniowy który czyta pliki z dysku, bądź po sieci, tutaj bład odczytu nie istnieje, skoro można odtwarzać cyfrowe filmy gdzie jest i dzwięk i obraz, skoro można odtwarzać 10000x bardziej zaawansowane od "piosenki" programy po sieci itp itp itp, to naprawdę skoro da się robić 10x trudniejsze rzeczy niż przekazanie w tej samej cyfrowej formie pliku do daca to TYM bardziej da się robić to właśnie z muzyką.

pzdr. Łukasz

https://www.audiostereo.pl/topic/89022-jaki-transport/#findComment-2340715

pytanie skąd ty chcesz tak naprawdę mieć ten jitter :). Nie zauważyłem, jittera NIGDY czy to na plikach na kompie, aparacie cyfrowym komórce, nagranej płycie cd, ani przy ich odczycie czy to filmów czy to muzyki czy to zdjęć czy to programów, gier itp.

Dużo gadasz, a tylko w błąd wprowadzasz swoim brakiem doświadczenia. Skąd te różnice w dźwięku, skoro bity się zawsze zgadzają? Zresztą, gdyby one się zawsze zgadzały, to by nie miało znaczenia posadowienie mechaniczne odtwarzacza. Czemu więc ma to wpływ na dźwięk? Przecież każdy odtwarzacz ma bufor, CD krótki, a DVD dłuższy. Te ostatnie aż taki, że jak na moment zatrzymasz płytę palcem (przy zdjętej górnej części obudowy), to on nie przerwie grania. Jeśli więc ten sam odtwarzacz gra różnie w zależności od tego na jakich nóżkach i z czego stoi, co ma popodkładane, itp., to znaczy, że za każdym razem popełnia inne błędy przy odczycie, no chyba, że znasz lepsze wytłumaczenie tego zjawiska? Zresztą, ten temat był wałkowany do bólu. Zgraj kilkoma różnymi przewodami cyfrowymi sygnał z transportu na rejestrator cyfrowy i porównaj to co się zapisało w każdym przypadku. Z tego co wiem, za każdym razem wychodzi co innego. S/PDIF to protokół jednokierunkowy, bez żadnego handshake i sterowania przepływu przez odbiornik. Nadajnik sypie dane i nic go nie obchodzi, a odbiornik czyta co przyszło i odzyskuje z tego zegar. Polecam też przemyśleć temat reclockingu w DACu, bo twierdzenie, że ten zabieg uodparnia na jitter to nieprawda. Zresztą jest to głupi zabieg w urządzeniu, które nie może sterować przepływem danych z nadajnika. Niektóre filtry cyfrowe i upsamplery są przystosowane do pracy z dwoma zegarami, które mogą być asynchroniczne, ale na tym użyteczność tego zabiegu się kończy.

https://www.audiostereo.pl/topic/89022-jaki-transport/#findComment-2340756
Pogorszenie parametrów na wyjściach analogowych, przy DAC bez retaktowanych wejść, przy sygnale z jitterem jest udowodnione pomiarami.

Proszę o linka do tych pomiarów, bądź o podanie innego źródła. Wskazany opis metodologii, wyników itp.

Skąd te różnice w dźwięku, skoro bity się zawsze zgadzają?

O jakich różnicach mowa? Czy zostały w jakikolwiek sposób wykazane?

Jeśli więc ten sam odtwarzacz gra różnie w zależności od tego na jakich nóżkach i z czego stoi

Pytanie jak wyżej.

Zgraj kilkoma różnymi przewodami cyfrowymi sygnał z transportu na rejestrator cyfrowy i porównaj to co się zapisało w każdym przypadku.

Z całym szacunkiem, ale jeżeli zmiana przewodu powoduje odebranie innych danych cyfrowych, to masz coś mocno spieprzone w systemie. Zacząłbym od sprawdzenia źródła pod względem bit-perfect. Spotkałem się już z takim, które przy każdym odtworzeniu tego samego materiału wypuszczało inne dane cyfrowe - podobna wada może być przyczyną Twoich problemów.

https://www.audiostereo.pl/topic/89022-jaki-transport/#findComment-2340777
Proszę o linka do tych pomiarów, bądź o podanie innego źródła. Wskazany opis metodologii, wyników itp.

Ukryta Zawartość

Gdybym miał trochę sprzętu (dobry ADC, typowy podatny na jitter DAC, dwa wyjścia SPDIF z których jedno bym wiedział że ma na pewno duży jitter i drugie z niewielkim jitterem) to sam bym zrobił pomiary RMAA pod tytułem "Wpływ jittera na jakość sygnału analogowego na wyjściu". Przy okazji bym sprawdził jak radzą sobie DAC z zaawansowanymi "usuwaczami" jittera (różnicy na wyjściu być nie powinno)

Polecam też przemyśleć temat reclockingu w DACu, bo twierdzenie, że ten zabieg uodparnia na jitter to nieprawda

W takim razie co robi? Jest dla ozdoby?

Nadajnik sypie dane i nic go nie obchodzi, a odbiornik czyta co przyszło i odzyskuje z tego zegar.

Nie musi "odzyskiwać" zegara przy pomocy typowego PLL. Może zapisać te bity do bufora (wchodzące z różną częstotliwością, czyli jitterem), a następnie odczytywać z tego bufora, taktując (swoim dokładnym zegarem, przed samą kostką przetwornika) z góry zadaną częstotliwością. Jitter w tym przypadku będzie jedynie na poziomie dokładności zegara z DAC, a jitter z transportu już dawno nie będzie istniał.

Jeśli więc ten sam odtwarzacz gra różnie w zależności od tego na jakich nóżkach i z czego stoi, co ma popodkładane, itp., to znaczy, że za każdym razem popełnia inne błędy przy odczycie,

To kiepski odtwarzacz jest :) (nie ważne ile kosztuje i jak bardzo "audioFULLskiej" firmy jest).

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/89022-jaki-transport/#findComment-2340811

BD i DVD jako transporty sprawdzają się kiepsko, brak im 'zegarków' do pracy z CDa 44,1kHz i zawsze mamy na wyjściu 'kaszankę'(pewnie są wyjątki z dwoma zegarami, ale to już inna półka cenowa).

Zapewne należałoby szukać transportu, który na wyj. jest bitperfect (może mieć nawet kosmiczny jitter), i tutaj jest mały problem, ponieważ nigdzie nie znalazłem takich informacji o żadnym potencjalnym kandydacie.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/89022-jaki-transport/#findComment-2340827

BD i DVD jako transporty sprawdzają się kiepsko, brak im 'zegarków' do pracy z CDa 44,1kHz i zawsze mamy na wyjściu 'kaszankę'(pewnie są wyjątki z dwoma zegarami, ale to już inna półka cenowa).

Tania, stara manta (DVD) faktycznie tak ma i robi kaszankę przy graniu 44,1k ... ale te lepsze też?
https://www.audiostereo.pl/topic/89022-jaki-transport/#findComment-2340836

Co szanowne grono poleciłoby zamiast leciwego już Kenwooda L 1000D używanego jako transport w połączeniu z DAC Stello DA 100 sign.Kenio powoli zaczyna wykazywać zmęczenie(na pewno problem lasera ale nie tylko).Sprzęt to j.w , monobloki na 300B PSE( diy) kolumny Def.Technology BP2000(wielkie łagodne krowy półaktywne z wooferem 38 cm wzmacnianym).Wszystko w pomieszczeniu ok.48 m2 skosy.DŹwięk jest duży i generalnie trochę ciepło miękki, tak że przydałoby się coś żyletowatego(TEAC?)Trochę nadrabiam kablami(siltech).Budżet najchętniej <2kzł.Używki jak najbardziej wchodzą w grę.Dzięki za propozycje.

Ten AN jest OK.

Pytanie na ilu aukcja ostatecznie się skończy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

https://www.audiostereo.pl/topic/89022-jaki-transport/#findComment-2340852

Dużo gadasz, a tylko w błąd wprowadzasz swoim brakiem doświadczenia. Skąd te różnice w dźwięku, skoro bity się zawsze zgadzają? Zresztą, gdyby one się zawsze zgadzały, to by nie miało znaczenia posadowienie mechaniczne odtwarzacza. Czemu więc ma to wpływ na dźwięk? Przecież każdy odtwarzacz ma bufor, CD krótki, a DVD dłuższy. Te ostatnie aż taki, że jak na moment zatrzymasz płytę palcem (przy zdjętej górnej części obudowy), to on nie przerwie grania. Jeśli więc ten sam odtwarzacz gra różnie w zależności od tego na jakich nóżkach i z czego stoi, co ma popodkładane, itp., to znaczy, że za każdym razem popełnia inne błędy przy odczycie, no chyba, że znasz lepsze wytłumaczenie tego zjawiska? Zresztą, ten temat był wałkowany do bólu. Zgraj kilkoma różnymi przewodami cyfrowymi sygnał z transportu na rejestrator cyfrowy i porównaj to co się zapisało w każdym przypadku. Z tego co wiem, za każdym razem wychodzi co innego. S/PDIF to protokół jednokierunkowy, bez żadnego handshake i sterowania przepływu przez odbiornik. Nadajnik sypie dane i nic go nie obchodzi, a odbiornik czyta co przyszło i odzyskuje z tego zegar. Polecam też przemyśleć temat reclockingu w DACu, bo twierdzenie, że ten zabieg uodparnia na jitter to nieprawda. Zresztą jest to głupi zabieg w urządzeniu, które nie może sterować przepływem danych z nadajnika. Niektóre filtry cyfrowe i upsamplery są przystosowane do pracy z dwoma zegarami, które mogą być asynchroniczne, ale na tym użyteczność tego zabiegu się kończy.

To że DVD ma wiekszy bufor to ameryki nie odkryłeś, póki nośnik jest ok i nie trzeba go mielić to czy ten bufor jest czy nie to nic to nie zmienia,

Jeszcze mi powiedz jak przesyłasz BITy po różnych to ci się kod binarny zmienia ??, rozumiem, że nagrywałeś pewno nie raz zdjęcia na kompa, muzę na kompa, muzę z kompa na innego kompa, z kompa na płyty itd i ZA KAŻDYM razem przez inne okablowanie zewnętrzne, jak i wewnętrzne w w/w urządzeniach i ZAWSZE każda kopia była inna ??.

Jeszcze mi pokaż WPŁYW nóżek w transporcie, proponuję żebyś zastosował te same nóżki pod kompa co zgrywa ci muzę, albo POD dysk twardy, z którego gra muzyka,

Naprawdę zamiast zająć się normalnymi rzeczami doszukujesz się wpływu bufora, kabla cyfrowego co ma za zadanie przesłać paczki bitów, bądź nóżek pod CD ??

rozumiem, że skoro słyszysz wpływ nóżek i podkładek, na granie, jak i kabli cyfrowych jesteś w stanie to udowodnić NA sobie w tzw ślepym teście ??, tylko byś musiał osłuchać się z trzema kompletami podstawek, 3 kablami, bo z 2szt to 50/50, że trafisz.

Jak perfekcyjnie odgarniesz jakie podkładki grają, albo jaki kabel gra to kupie od CIEBIE ten prototypowy transport, który tworzysz, jak jednak polegniesz i "strzelisz" tylko parę dobrych odpowiedzi to dajesz go za free ??, skoro są takie różnice w graniu to powinieneś to bez problemu wygrać. Czasu na "zapoznanie" się z podstawkami i kablami masz nie wiem ile ci potrzeba 1-2 miesiace ??.

pzdr. Łukasz

https://www.audiostereo.pl/topic/89022-jaki-transport/#findComment-2340873

Ten AN jest OK.

Pytanie na ilu aukcja ostatecznie się skończy:

Ukryta Zawartość

Stan oraz zakres modyfikacji Audio Note z Allegro odpowiadają mojemu byłemu egzemplarzowi. Mój miał z tyłu poniższą plakietkę - jeżeli to ten sam, zainteresowanym mogę udzielić nieco więcej informacji.

ansn.jpg

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/89022-jaki-transport/#findComment-2340876

Dwie bzdury w jednym zdaniu. Poczytaj jak się robi częstotliwości taktowania DACa w DVD zanim znowu coś palniesz. Ładowanie kilku kwarców pod jeden dach w czasach obecnych do celu wygenerowania częstotliwości próbkowania to też raczej żenada, albo dowód braku pomyślunku.

Zapewne należałoby szukać transportu, który na wyj. jest bitperfect (może mieć nawet kosmiczny jitter), i tutaj jest mały problem, ponieważ nigdzie nie znalazłem takich informacji o żadnym potencjalnym kandydacie.

Pozdrawiam

Takim transportem jest każdy konwerter z USB na S/PDIF. Rozumiem, że według Ciebie już taki dzyndzel a la pen drive to jest to? Tylko czemu to tak kiepsko gra?

https://www.audiostereo.pl/topic/89022-jaki-transport/#findComment-2341024
Takim transportem jest każdy konwerter z USB na S/PDIF.

Mylisz się. Nie każdy konwerter USB-SPDIF jest bit-perfect.

Przykład

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , testy dotyczyły popularnego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/89022-jaki-transport/#findComment-2341034

ten PC link, to szmelc ja mam akrualnie wiem co to jest :D, ale kupione 2-3 lata temu bez obudowy jest bitperfect no ale to 16/48 tylko, choć mi więcej nie potrzeba póki co ale dla obudowy i lepszych parametrów ( 24/96) ale zamówiłem sobie SMLA z Ebaya to już taki bardzo fajny konwerter,

pzdr. Łukasz

https://www.audiostereo.pl/topic/89022-jaki-transport/#findComment-2341057
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Z całym szacunkiem, ale jeżeli zmiana przewodu powoduje odebranie innych danych cyfrowych, to masz coś mocno spieprzone w systemie. Zacząłbym od sprawdzenia źródła pod względem bit-perfect. Spotkałem się już z takim, które przy każdym odtworzeniu tego samego materiału wypuszczało inne dane cyfrowe - podobna wada może być przyczyną Twoich problemów.

Z całym szacunkiem zamiast pierniczyć głupoty zrób doświadczenie o którym pisał Michał. Nagrałem w życiu kilkaset godzin materiału na różnych rejestratorach, także tych z wysokiej półki. Po zmianie kabla cyfrowego dźwięk jest różny. Teorię o bit-perfect sobie daruj bo to taka sama teoria jak reszta Twojego wpisu.

https://www.audiostereo.pl/topic/89022-jaki-transport/#findComment-2341212

Z całym szacunkiem zamiast pierniczyć głupoty zrób doświadczenie o którym pisał Michał. Nagrałem w życiu kilkaset godzin materiału na różnych rejestratorach, także tych z wysokiej półki. Po zmianie kabla cyfrowego dźwięk jest różny. Teorię o bit-perfect sobie daruj bo to taka sama teoria jak reszta Twojego wpisu.

Po pierwsze, po co te nerwy? Rozumiem, że niepowodzenia przy nagrywaniu materiału cyfrowego (bo zmiany brzmienia po zmianie kabli cyfrowych świadczą, że coś w systemie jest mocno nie tak) mogą być przyczyną zdenerwowania, ale czy koniecznie trzeba dawać temu wyraz na forum?

Po drugie, także bawiłem się w nagrywanie sygnałów cyfrowych. Nie sądzę, bym nagrał kilkaset godzin, ale kilkadziesiąt zapewne się uzbiera. Nigdy nie miałem problemów ze zmianą charakteru (ani innych parametrów) brzmienia po zmianie przewodów cyfrowych. Za każdym razem rejestrowało się dokładnie to, co powinno, i wyniki te były powtarzalne.

Po trzecie, jeżeli zmiany u Ciebie występują, należy znaleźć ich przyczynę. Opisz, proszę, system w którym zauważałeś zmiany. Sądzę że uda się dojść do tego, które z urządzeń sprawiało problemy.

https://www.audiostereo.pl/topic/89022-jaki-transport/#findComment-2341338
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.