Skocz do zawartości
IGNORED

Mój pierwsze zestaw stereo - proszę o pomoc

fitek77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcę zakupić zestaw stereo. Poczytałem różne opinie i wybrałem elementy, które chciałbym odsłuchać. Proszę o opinię czy dobrze kombinuję. Z powodu ograniczeń finansowych (budżet ok 5 kpln) i wymiarowych(kolumny max 17 cm szerokości) biorę pod uwagę poniższe elementy(kolejność przypadkowa).

Kolumny:

- TANNOY Revolution DC4 T

- PARADIGM MONITOR 9.7

- KLIPSCH RF 42 II

Wzmacniacz:

- HK 980

- NAD C326BEE

- Cambridge Audio Azur 350 A

W przyszłości planuje zakup subwoofera oraz odtwarzacza CD. Na razie źródłem dźwięku będzie cd "szajsunga" z zestawu KD. Nie wiem czy będę mógł podać sygnał np. z PS3? Tutaj prośba o podpowiedź.

Będę wdzięczny za opinie. Jestem otwarty na inne propozycje.

Z góry dziękuję

Wyraźnie problemem tego forum jest, że nowi użytkownicy nie czytają starszych wątków. W związku z tym fitek77 nie pisze nam jakiej muzyki będzie na tym słuchał i jakiego dźwięku szuka. A to jest dosyć istotne.

Wyraźnie problemem tego forum jest, że nowi użytkownicy nie czytają starszych wątków. W związku z tym fitek77 nie pisze nam jakiej muzyki będzie na tym słuchał i jakiego dźwięku szuka. A to jest dosyć istotne.

Przeczytałem masę różnych wątków tego forum. Celowo nie napisałem czego słucham, bo to zależy głównie od mojego nastroju:-) Raz słucham Metalliki, Nirvany innym razem Kate Melua. Ogólnie słucham różnej muzyki.

Mój błąd mogłem to napisać w pierwszym poście.

Z ciekawości - dlaczego kolumny mają mieć max 17 cm szerokości?

Chcesz je wpychać gdzieś w meblościankę?

Nie.

Ciężko to opisać, ale jedna z kolumn stanie pomiędzy dwiema niskimi szafkami. Niestety nie mam pola manewru z meblami więc szerokość kolumny musi być taka jak napisałem.

Niestety nie mam idealnego pokoju. Z pokojem sąsiaduje otwarta kuchnia a do pokoju wchodzi się szerokim wejściem z przedpokoju. Dźwięk ma gdzie uciekać, ale nic narazie nie mogę poradzić. W przyszłości może zamknę wejście na przedpokój i tyle.

Czy może ktoś mi coś doradzić. Nie wiem co w liście do Mikołaja napisać:)

Czytam te fora, ale nic mi się w głowie nie układa.

Drobna zmiana kryteriów. Pomierzyłem i kolumny mogą mieć 18 cm szerokości max.

Poszukaj dzielonego zestawu Rotela 06.

Do tego z drugiej ręki kolumny Avance Omega 503 lub Dana (<18 cm)

i będziesz zadowolony.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zadowolony to będzie jak da kolumnom trochę oddechu. Żadna kolumna dobrze nie zagra wciśnięta pomiędzy meble. Przynajmniej postaraj się ją choć trochę wysunąć do przodu.

Warto w takim przypadku pomyśleć o czymś z bass-reflexem z przodu.

Przecież nie napisałem, że kolumna będzię przylegać do ściany z tyłu :-) mniej więcej w połowie od dołu kolumny jedna będzie przylegać do szafek bokami. No nic nie poradzę moja lepsza połowa nie da ruszyć umeblowania:-(

Sittek dzięki za propozycję. Poczytam opinie i zobaczymy.

Z tym bass reflexem z przodu to w sumie dobry pomysł, ale większość kolumn ma otwór z tyłu.

Elementy które wymieniłeś stworzą zestaw stereo o niebo lepszy od mojego pierwszego zestawu.

A więc początek choroby będzie znacznie bardziej niebezpieczny... :)

Powodzenia! :)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Elementy które wymieniłeś stworzą zestaw stereo o niebo lepszy od mojego pierwszego zestawu.

A więc początek choroby będzie znacznie bardziej niebezpieczny... :)

Powodzenia! :)

No jak na razie 2 tydzień wyjęty z życiorysu na szukanie, czytanie opinii, itd. Niestety im więcej czytam tym większy mam zamęt w głowie. Jestem na 99% przekonany, że kompletując zestaw z powyższych elementów i tak będę zachwycony.....dopóki się nie przyzwyczaję i nie zacznę myśleć o czymś bardziej hajend. Tak to chyba początek choroby:)

Ma 2 nowe pomysły:

- NAD C326BEE + Monitor Audio BX5 - ten mogę odsłuchać

- Densen DM-10 (kupię do 2500 pln!) + Monitor Audio BX5 - tego raczej nie odsłucham, chyba, że kupię wzmacniacz w ciemno i pojadę z nim szukać kolumn (pomysł z Densen'em zaproponowany z innego forum)

pozdrawiam i dziękuję za rady, uwagi,...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.