Skocz do zawartości
IGNORED

Im lepsze kable tym gorzej?

Bejrut

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z gramofonem. Otóż chcąc nieco poprawić przekaz wymieniłem stare chinche, które dostałem razem z moim SL BD 20 na IXOS. Niestety tuż po podpięciu słychać szum i kolumny zaczynają brumić. Zmieniłem więc kable na Meteory Audionovy i jest to samo. Wracam do starych kabli problem znika. Kable sprawdziłem na CD dźwięk bez zarzutu. Zwróciłem też uwagę, że brumienie zmniejsza się lub zwiększa w zależności od położenia kabli. Kabel uziemiający jest podpięty. O co chodzi? Czemu nie mogę podpiąć sprzętu przez kable lepsze od 20 letnich chinchy?

https://www.audiostereo.pl/topic/89107-im-lepsze-kable-tym-gorzej/

Stare mogą być ekranowane, nowe nie.

Inną przyczyną może być długość - im dłuższe tym większe niebezpieczeństwo brumu.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Mam problem z gramofonem. Otóż chcąc nieco poprawić przekaz wymieniłem stare chinche, które dostałem razem z moim SL BD 20 na IXOS. Niestety tuż po podpięciu słychać szum i kolumny zaczynają brumić. Zmieniłem więc kable na Meteory Audionovy i jest to samo. Wracam do starych kabli problem znika. Kable sprawdziłem na CD dźwięk bez zarzutu. Zwróciłem też uwagę, że brumienie zmniejsza się lub zwiększa w zależności od położenia kabli. Kabel uziemiający jest podpięty. O co chodzi? Czemu nie mogę podpiąć sprzętu przez kable lepsze od 20 letnich chinchy?

Wnika z tego, że "łatwiej kijek pocienkować, niż go potem pogrubasić".

Pozdro,

Yul

Kolega źle odczytał stare ludowe porzekadło. To nie jest wcale banalny problem, wręcz przeciwnie.

Przyczyną zmiany kabla w gramofonie jest najczęściej to, że nie wygląda na taki co by grać potrafił. No to jak nie wygląda, to ja go zmienię na taki co lepiej wygląda. Po zmianie bardzo często okazuję się że już godziwie wygląda, ale gra haniebnie. Co nie jest zepsute, tego się nie naprawia - tę dewizę dobrze mieć przed oczyma zanim się zacznie niepotrzebnie grzebać w gramofonie, bo zaoszczędzi nam ona nerwów, straconych pieniędzy i czasu.

Pozdro,

Yul

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.