Skocz do zawartości
IGNORED

Wharfedale Diamond 10.7 czy Magnat Quantum 655

lato95

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym brał Wharfedale :)Dlaczego? Lepsza marka lepsze głośniki i ładniejsze bardziej Hi-endowe jak Magnaty. Sam miałem Magnaty motion 1000 i byłe genialne dopóki nie przesiadłem się na Jamo Classic 8. Bierz Wharfedale!!!

Moim zdaniem jest zupełnie odwrotnie - Magnaty z serii Quantum 6xx mają znacznie lepsze głośniki niż tanie Wafle, są lepiej wykonane i lepiej grają - dla mnie wybór jest oczywisty.

Ja bym brał Wharfedale :)Dlaczego? Lepsza marka lepsze głośniki i ładniejsze bardziej Hi-endowe jak Magnaty. Sam miałem Magnaty motion 1000 i byłe genialne dopóki nie przesiadłem się na Jamo Classic 8. Bierz Wharfedale!!!

Co za merytoryczna wypowiedz. Rzeczywiscie Wafe to tyle maja wspolnego z Hi-Endem ze hoho. No i te "lepsze glosniki". A najlepsze to te porownanie Motion 1000, ktore nowe kosztowaly ponizej 1000zl za pare do Jamo Classic 8, ktore w sumie tez zadna rewelacja nie sa w swoim przedziale cenowym.

?👈

Osobiście miałem Diamond 10.7 w domu całe 2 tyg, muły straszne. Magnat może też idealny nie jest ale dużo lepiej zagra. Napisz jaka elektronika do tego ma być.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

A czy ten Onkyo 8050 to nie amplituner??

Jeżeli już wybrać niemieckiego producenta to zamiast Magnata brałbym "Heco" np. Celan xt 501 lub GT702 ale to już inna półka, no chyba że miałbyś czas na dozbieranie troszkę pieniążków.

Polecam rozejrzeć się za używkami, w tym przedziale cenowym ( bo zakładam, że budżet to ok. 2 tys.) na pewno znajdziesz coś lepszego niż wymienione przez Ciebie modele.

Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań.

Jeżeli już wybrać niemieckiego producenta to zamiast Magnata brałbym "Heco" np. Celan xt 501 lub GT702

A czy ty wiesz ze one kosztuja 2 razy tyle? Jakby autor szukal czegos w granicach 4tys to napewno nie bral by pod uwage Quantum 655 czy 10.7. Równie dobrze mogles polecic np Gamuty. A co tam?

Odpowiadajcie na temat.

?👈

A czy ty wiesz ze one kosztuja 2 razy tyle? Jakby autor szukal czegos w granicach 4tys to napewno nie bral by pod uwage Quantum 655 czy 10.7. Równie dobrze mogles polecic np Gamuty. A co tam?

Odpowiadajcie na temat.

Przecież napisałem, że to inna półka i że jeżeli jest opcja ewentualnego dozbierania........

Zresztą posłuchać nawet jeżeli nie kupi nie zaszkodzi, zawsze jakieś porównanie będzie miał :)

Osobiście miałem Diamond 10.7 w domu całe 2 tyg, muły straszne. Magnat może też idealny nie jest ale dużo lepiej zagra. Napisz jaka elektronika do tego ma być.

Miałem 10.7 z denonem pma1500r oraz dcd 1450ar, IC ofc 5N ze srebrem (ale niedrogi), głośnikowe qed również ze srebrem no i w moim odczuciu nie były "strasznymi" mułami. Owszem trochę misia gdzie nie gdzie się wdarło ale to też zależy od akustyki pomieszczenia (br z tyłu). Miałem je w dwóch pomieszczeniach i była olbrzymia różnica. Jak miał bym wymienić ich wady to prędzej bym powiedział, że trochę piaszczyły. Ale za to nie kuły, nie było uciążliwych sybilantów co chyba często się zdarza w kolumnach z tego przedziału cenowego (np.dali lub ma).

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Ja mam 10.6 ze starą yamaha - dla mnie grają naprawde nieźle, problemem może być tylko ustawienie kolumn. Nie wiem jak 10.7, ale w moim modelu troche brakuje górnego basu i dolnego środka. Góra jest bardzo ładna. Raczej nie muli, chociaż jak kiedyś puściłem muzyke z laptopa(na codzień tylko i wyłącznie gramofon) to było bardzo kiepsko - ale znaczenie mógł mieć kabel - zwykły minijack.

Magnaty fajna rzecz, najlepiej posłuchać, chociaż zawsze na odsłuch ma wpływ dopasowanie ze wzmakiem. Kupujeswz nowe czy rozważasz używki? Ja za swoje zapłaciłem 600zł, z gwarancją na ponad 4 lata;)

Heco grają rzeczywiście bardzo fajnie, naprawdę warto odsłuchać. Szczególnie w cenie w jakiej można je obecnie nabyć. No i dużym plusem jest fenomenalne wykończenie jak na ten pułap cenowy.

przeciez te wharfedale to jest tragedia. Mulowe a gora jazgoczaca jak syrena Totalna porazka. Magnaty o kilka klas lepszy glosnik. Godny uwagi w tych piniadzach sa jeszcze wspomniane heco metasy. Tannoy V4 i Monitor audio BX5

Nie wiem jak 10.7, ale w moim modelu troche brakuje górnego basu i dolnego środka. Góra jest bardzo ładna.

Ja też miałem takie wrażenie, że jest mało górnego basu, za to "dolny" był dla mnie fajny. Miękki, trochę "subwoofer-owaty" ale jak już mowiłem, nie całkowity muł jak z suba za 500zł. No i niżej schodzi niż z takiego suba (miałem kiedyś przez godzinkę w domu jakiś m-audio, na 10 calowym przetworniku - wafle go zjadły na przystawkę i jeśli chodzi o zejscie i o dynamikę).

Dla mnie średnica i góra były słabe, ale zupełnie akceptowalne biorąc pod uwagę cenę.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

• 1 miesiąc później...
  • 3 tygodnie później...

Co prawda wyglądają dosyć ładnie, ale grają słabo

Ale określ tą słabość, bo jak szukałeś subowego samochodowego basu :) z jakiego słynie magnat to zejdź 2 półki niżej, czyli kolumn serii supreme. Quantum 655 nie jest dla lubiących efekciarski dźwięk.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.