Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw z Dali Zensor / Ikon i FLAC

Tomek1982

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

potrzebuję kupić zestaw do stereo, gdzie źródłem będą pliki FLAC uruchamiane (wystarczy obsługa jednego źródła z poniższych):

- z dysków zewnętrznych podpinanych przez USB

- za pomocą WiFi z komputera

Muzyka to różnie: rock, trance, współczesna klubowa. Pokój około 25 metrów kwadratowych. Chcę kupić sprzęt nowy. Wybrałem wstępnie dwa rodzaje głośników i szukam dla nich elektroniki, która udźwignie te kolumny.

[Wariant A]: Dali Zensor 7

1) sieciowy amplituner stereo Onkyo TX-8050

2) amplituner stereo Denon DRA-700AE + odtwarzacz sieciowy Denon DNP-720AE

[Wariant B]: Dali Ikon 6 mk2

3) wzmacniacz stereo Denon PMA-1510AE + odtwarzacz sieciowy Denon DNP-720AE

4) ? nie wiem co innego ? może jakiś potężny amplituner kina domowego ?

Proszę o pomoc z wybraniem elektroniki pod ww. kolumny. Która ze wskazanych wyżej opcji osobno dla Zensor/Ikon będzie lepsza (szczególnie chodzi mi o porównanie A1 i A2)? Może jest jeszcze lepsze wyjście?

https://www.audiostereo.pl/topic/89268-zestaw-z-dali-zensor-ikon-i-flac/

Witaj,

zacznę od kolumn - oczywiście Dali Ikon to dobra klasa wyżej niż Zensor, szczególnie ujawnia się to przy odsłuchach muzyki (a nie w systemie kina domowego). Dlatego jeśli tylko budżet pozwoli, to zdecydowanie zwróć uwagę na Dali Ikon. Zwróciłbym jednak jeszcze Twoją uwagę na kolumny Paradigm Studio Monitor 11 v.7 oraz koniecznie Focal Chorus 726V.

W kwestii elektroniki to przy niższym budżecie proponuję rzeczywiście zwrócić uwagę na TX-8050, niestety przy tej konfiguracji musimy także zejść z kolumnami w dół. Możemy zostawić Zensory, Paradigm Studio Monitor 9 v.7 itp. Znacznie lepiej natomiast zagra system oparty na wzmacniaczu PMA-1510AE z odtwarzaczem strumieniowym DNP-720AE.

Proponuję jednak zdecydowanie odsłuchy, gdyż tylko taka forma zakupu pozwoli na dokonanie optymalnego wyboru konfiguracji,

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie.

No to kupiłem. Kolumny Dali Ikon 6 mk2, flagowy model tej firmy. Sklep w Warszawie. Wyjąłem z pudełka, nie zdążyłem ich nawet włączyć, zdjąłem na moment maskownice. I co widzę? Każda membrana jest PORYSOWANA! Tak jakby ktoś ją szorował paznokciami. No żesz k...a, sprzęt za tyle tysięcy, a dostaję takie gówno?! Nie pamiętam już kiedy się tak zdenerwowałem!

Ktoś się spotkał z czymś takim? Skąd się wzięły te rysy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nazwy sklepu na razie nie podam (zobaczymy czy będzie problem przy gwarancji polskiego dystrybutora).

Wesołych Świąt :((((((

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to nie wada takie sa glosniki , przeczytaj jak dali robi membrany i z czego sa zrobione.

A jak ci sie nie podobaja te wzorki to maskownice zalozyc i po sprawie.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Jezu, prawie zawału dostałem :O

Faktycznie, jak się ściągnie nawet zdjęcie takiej kolumny ze strony Dali, to w powiększeniu też widać te rysy.

Powinni pisać o tym na pudełku :)

Dzięki!

Panie Tomku, jak mógłby Pan podejrzewać, że sprzedaliśmy Panu uszkodzone kolumny? Był Pan na odsłuchu, mógł Pan rzucić okiem na sztuki, które mamy w studio, po co się denerwować? :) Membrany firmy Dali ze względu na materiał z jakiego zostały wykonane tak właśnie wyglądają :)

Serdecznie pozdrawiam,

Michał

Pojechałeś z tymi zadrapaniami :]

To ich nawet nie pooglądałeś / posłuchałeś w jakimś sklepie przed zakupem?

Tak na marginesie to te ikony nie są flagowym produktem tej firmy. Jednak i tak są bardzo dobre i warto je kupić.

Jeżeli na początku poczułeś niedosyt niskiego pasma to się nie martw one się z czasem rozkręcą.

No słuchałem w dwóch sklepach, właśnie też w Planeta Dźwięku, gdzie kupiłem (pozdrawiam :)), ale nie zwróciłem uwagi na membrany. Dla mnie te rysy są bez znaczenia, bo i tak mam założone maskownice. Po prostu przeraziłem się, bo nie przypuszczałem, że mogą fabrycznie tak wyglądać, a różne rzeczy się zdarzają :)

Cały sprzęt jest w porządku, działa bez zarzutu. Wygrzewam głośniki... a ceny wynajmu mieszkań w okolicy spadają :]

• 2 miesiące później...

No słuchałem w dwóch sklepach, właśnie też w Planeta Dźwięku, gdzie kupiłem (pozdrawiam :)), ale nie zwróciłem uwagi na membrany. Dla mnie te rysy są bez znaczenia, bo i tak mam założone maskownice. Po prostu przeraziłem się, bo nie przypuszczałem, że mogą fabrycznie tak wyglądać, a różne rzeczy się zdarzają :)

Cały sprzęt jest w porządku, działa bez zarzutu. Wygrzewam głośniki... a ceny wynajmu mieszkań w okolicy spadają :]

Tak przy okazji - mam identyczne kolumny i te białe paski nie mają nic wspólnego z rysami. To są kawałki zatopionych w celulozie włókien drewnianych.

Wystarczy delikatnie przejechać pacem po membranach - powierzchnia jest gładka, żadnych rys się nie wyczuwa :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.