Skocz do zawartości
IGNORED

Solo 6c za blisko ściany czy subwoofer pomoże?

lapsio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Stałem się nowym posiadaczem Solo 6c i nie wiem jak je poukładać. Mam taki problem, że te Solo będą stały po 2 stronach parapetu - a więc w rogach, ale krawędź sciany bocznej względem głośników będzię się kończyła przed głośnikiem wysokotonowym. Przeczytałem, że jeśli Solo 6c postawi się za blisko tylnej ściany to tracą bas, a jeśli blisko bocznej to się odbija dźwięk i też jest słabo. Niestety naprawdę nie mam możliwości innego ustawienia tych głośników więc mam nadzieję, że ta krótka boczna ścianka od wnęki okna nie będzie nic psuć. Co do basu mam jednak pewną chyba niegłupią opcję. Czy jeśli uzupełnię zestaw subem od Z2300 który mi został po poprzednim zestawie to będzie z basem w porządku? czy i tak będzie dużo słabszy dźwięk niż przy poprawnym ułożeniu głośników? Poprzednio miałem Gigaworks T40 wspomagane tym subem, więc chyba nie powinienem mieć jakiś strasznie wygórowanych oczekiwań skoro mi całkiem pasowały :) Jeśli Solo w takim polozeniu beda gorsze, to czy postawienie ich gdzieś na dole (na podlodze) będzie lepszym rozwiązaniem? (pokój bardzo mały - ok 5x8m, komputer stoi w rogu przy 2 oknach w rogu, dlatego na 1 z parapetów chcę postawić głośniki) Jeśli trochę głupot napisałem to wybaczcie, ale niebardzo orientuję się jak ustawiać głośniki i co ma tutaj znaczenie. Po prostu nie chciałbym się spotkać z sytuacją w której okaże się, że T40 dawały lepszy dźwięk niż te nowe Solo i 400zl w plecy :(.

Z Twojej wypowiedzi najbardziej zdziwiło mnie zdanie: "pokój bardzo mały - ok 5x8m" Toż to prawie, jak hala sportowa...

Wydaje mi się, że stawianie kolumn w rogach (także okien) podbija bas, a raczej robi z niego dudunienie. Dlatego zaleca się co najmniej 30 cm odstępu od ścian. Sam musisz wypróbować różne ustawienia i zobaczysz, jak brzmi.

Jeżeli chcesz słuchać muzyki, chcesz kupować droższe głośniki, to niestety nie warto, jeżeli nie chcesz poświęcić trochę miejsca na to. Głośniki muszą mieć dużo miejsca dla siebie. Nawet nie wyobrażasz sobie jak bardzo dużo daje postawienie głośników na standach, głośniki przyklejone BlueTackie, standy na kolcach z podkładkami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.