Skocz do zawartości
IGNORED

ecc99 zamienniki , oraz brum grommes 260a

Hans

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

posiadam kopie grommesa 260a - pp na wejsciowych ecc82, sterujacyh ecc99 i mocy el34 - poprzedni wlasciciel obsadzil wszytskie lampy JJ wiec srednio jezeli chodzi o jakos. i teraz pytanko jakie mozna wrzucic lampy w zamian tego co siedzi - zamiast ecc82 kupilem i czekam na przesylke 12au7 , el34 wybor jest w razie co, pozostaje kwestia ecc99 - czy 12BH7 moze byc zamiast bez zmian w ukladzie ? bo niestety ecc99 za duzego wyboru nie ma. dodatkowo walcze z jakims dziwnym brumem - po zalaczeniu anodowego przydzwiek, ktory znika po przylozeniu reki do lampy sterujacej prawego kanalu. dziwnie tez konstruktor zrobil mase - podlaczona cala szyna masowa pod bolec uziemiajacy, bez masowania obudowy.

9b7be417ee8136dbmed.jpg

ktos moze z 3miasta jest obeznany w lampie i ew wprowadzil by poprawki, czy ew udezyc do sonus oliva na modyfikacje?

pozdr

12BH7 można wstawić bez zmian w układzie. W oryginalnym grommesie właśnie ta lampa pracowała. 6N6P też byłaby dobra ale trzeba inaczej żarzenie podłączyć. E182CC też byłaby ok, ale ma inny pinout. Obudowa nie jest w żadnym miejscu podłączona do masy?

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

na szybkiego po ogledzinach nie wyglada zeby bylo cos podlaczone do obudowy, moze cos pod plytkami... z tego co jest w necie to widzialem ze kazdy transformator jest dodatkowo masowany z obudowa tu tego nie ma, nie wiem tez jak wyglada masa na wejsciu. dla mnie dziwne jest puszczenie szyny masowej i podpiecie jej do bolca uziemiajacego.. bo nie zauwazylem przy innych konstrukcjach zeby tak bylo to rozwiazane. z 12bh7 dobrze sie sklada bo jakis wybor nosow jest i drogie nie sa.

pozdr

z tego co jest w necie to widzialem ze kazdy transformator jest dodatkowo masowany z obudowa

Jeśli chodzi o rdzeń to tutaj jest on zmasowany do obudowy poprzez śruby. Masa uzwojenia wtórnego czasem jest przyłączana do obudowy a czasem do szyny masy.

dla mnie dziwne jest puszczenie szyny masowej i podpiecie jej do bolca uziemiajacego.

Mine też to dziwi. Bolec uziemiający powinien być połączony z obudową i z niczym więcej. Masa też, w jednym punkcie zazwyczaj w okolicy wejść

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

• 9 miesięcy później...

12BH7 można wstawić bez zmian w układzie. W oryginalnym grommesie właśnie ta lampa pracowała. 6N6P też byłaby dobra ale trzeba inaczej żarzenie podłączyć. E182CC też byłaby ok, ale ma inny pinout. Obudowa nie jest w żadnym miejscu podłączona do masy?

Nie chcę zakładać nowego tematu, ale wytłumaczcie mi proszę w jaki sposób podłączyć żarzenie aby w miejsce 12BH7 wstawić 6N6P.

P.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

• 1 rok później...
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Witam.

Czy ktoś wstawiał lampy 12BH7 w miejsce ECC99 ?

Kupiłem 4 lampki 12BH7 i nie wiem czy jest to na pewno 100% zamiennik ECC99?

Jak widzę to pinout zgadza się w 100% ale jak patrzę na dane obydwu lamp to różnią się one nieznacznie.

Proszę o podpowiedż w tym temacie.

12BH7A.pdf

ECC99.pdf

Jak widzę to pinout zgadza się w 100% ale jak patrzę na dane obydwu lamp to różnią się one nieznacznie.

Nieznacznie różnią się nawet lampy tego samego typu różnych producentów, a nawet konkretne egzemplarze tego samego producenta.

12BH7A i ECC99 nie są lampami identycznymi ale jedna zamiast drugiej może z powodzeniem pracować.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nieznacznie różnią się nawet lampy tego samego typu różnych producentów, a nawet konkretne egzemplarze tego samego producenta.

12BH7A i ECC99 nie są lampami identycznymi ale jedna zamiast drugiej może z powodzeniem pracować.

O.K. też tak słyszałem więc dzięki za potwierdzenie.

Producent też potwierdził , że można spróbować.

Wstawię i się po prostu okaże.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.