Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon do 800 złotych - co wybrać?

P.L.

Rekomendowane odpowiedzi

Mój ojciec ma kolekcję vinyli z lat 70 i 80, która nie jest używana bo w domu nie ma gramofonu. Wpadłem na pomysł zakupu gramofonu na gwiazdkowy prezent ale nie wiem co wybrać. Docelowo gramofon będzie połączony z amplitunerem Yamaha i zestawem 5.1 Jamo, którego fronty będą robić za stereo. Tak więc szału nie ma. Zależy mi na trwałości i dobrej jakości dźwięku. Czy powinienem wybrać produkt nowy czy używany? Z przedwzmacniaczem czy bez?

Na allegro wpadł mi w oko używany dual cs 455 i pro-ject.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A firmowo wkładki nie ma w zestawie?

Szukam czegoś z gniazdami RCA - aby była możliwość podłączenia lepszymi kablami. Wpadł mi w oko jeszcze technics-sl-qd33 jak choćby z tej aukcji

Ukryta Zawartość

Jak z dostępnością wkładek - igieł do modeli. Chciałbym jak napisałem - zamknąć się w kwocie około 800zł .

Ukryta Zawartość

Jak z dostępnością wkładek - igieł do modeli.

mocowanie t4p bardzo ogranicza wybór wkładki ,a ta co jest fabrycznie jest niskiej jakości tak jak napisał już fonomasterek

audiokarma.org

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to co sądzicie o tym gramofonie - tak na początek, nowy jest, wydaje się być przyjazny, - wiem ze wykracza poza ramy 800zł ale w tym wypadku można by nagiąć trochę cenę ze względu na stan. Co wy na to?

Ukryta Zawartość

Jak to wyżej napisano, potrzebujesz ze 4 stówki na sensowną wkładkę. Przy tym PJ masz gwarancję, ale też i gwarancję, że kupisz gramofon dość słaby. Moim zdaniem jednak nówka bardziej pasuje na prezent. Przy starociach zawsze jest ryzyko nabycia knota, ale jest i szansa nabycia sprawnego gramofonu o niebo przyjemniejszego niż najtańszy PJ. Szansa, nie gwarancja. Nie kupuj tych z mocowaniem T4P, wyłącznie z 1/2". Rozważ też ewentualnie jakieś tanie nibydidżejskie wynalazki, ale z tymi nie mam żadnego doświadczenia. Z tanim PJ mam, są zasadniczo takie sobie.

400 na wkładke? do 300 zł wystarczy na początek, chociaż ceny poszły ostatnio w góre. Jak chcesz P.L. to wciąż mam swojego PJ debut III na sprzedaż, nowa wkładka om5, z tego co wiem w essential jest om3, niższy model. Jakbyś był zainteresowany to daj znać,przepraszam że tak publicznie obwieszczam. Zostanie Ci na poprawny przedwzmacniacz, np.dj art pre czy jak on się tam nazywa i zagra lepiej niż essential. Ogólnie w tym przedziale cenowym brałbym pod uwage tylko i wyłącznie używane gramofony, mówie to jako osoba która weszła do analogu 3 czy 4 lata temu, nowe ocierają się o chińszczyzne jakościową. Można dorwać tanio thorensa, ale skoro to ma być prezent to nie wiem czy Ci się uda znaleźć coś w odpowiednim stanie.

Zabawa z kablami w gramofonie w tym przedziale cenowym mija się z celem, poprawa będzie znacznie mniejsza niż po wymianie wkładki.

Trochę więcej jak 800 pln ale o to warto zawalczyć:

Ukryta Zawartość

Nawet bardzo warto! Tylko już jest ponad tysiąc złotych, 11 licytujących, a cena minimalna nie została osiągnięta...

Ukryta Zawartość

To taki dobry sprzęt?

Jak wszyscy dobrze wiemy, w przypadku analogowej gorączki, która się pewno jeszcze wzmaga przed świętami nie ma związku miedzy "dobrocią" sprzętu a jego ostatecznie wylicytowaną ceną (w wątku o znaleziskach wkleiłem aukcję wzmacniacza lampowego, który osiągnął cenę wyższą niż nowy na gwarancji...). Ale obiektywnie - gramofon w porządku oczywiście.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.