Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka w plikach i zdalne zarządzanie playlistami - USB DAC czy streamer DLNA

Baderrin

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem odtwarzacz Denon DNP-720AE i jestem z niego zadowolony. Gorzej z DLNA – w specyfikacji tego standardu nie ma obsługi zarządzania playlistami. Są dyski sieciowe, które samodzielnie uzupełniają tę lukę, np. SmartStor dostarcza odpowiednią aplikację na iPada. Ale jego dyski NAS są drogie.

Mam dysk sieciowy WD My Book Live i on tego nie obsługuje. Trzeba siadać specjalnie do komputera, żeby ułożyć playlisty :/ Wtedy sobie pomyślałem: może lepszy byłby PCet i przetwornik USB? Wtedy trzeba by tylko poszukać odtwarzacza plików muzycznych, który ma zdalne sterowanie i aplikację na iPada / Androida. Pewnie taki odtwarzacz jest?

Dyski sieciowe Synology mają układanie playlist ale robią to poprzez złożoną aplikację WWW i na iPadzie ona się uruchamia w wersji okrojonej, bez obsługi playlist.

Jak wy to robicie? Bez obsługi playlist sieciowe odtwarzanie to trochę pomyłka, trzeba ciągle szukać utworów..

mam Sonos-zp-90 + synology ds110j. współpracują ze sobą bez zarzutu.

na dysku płyty masz pozgrywanie w osobne pliki (czyli tradycyjnie-najbardziej logicznie)

w sonosie szukasz w trojaki sposób:

-po artyście

-po albumie

-po utworze

jak już masz wybrany odpowiedni utwór to wrzucasz go do ulubionych lub właśnie do playlisty. playlist możesz mieć wiele.

nie wiem, jak to jest w Denonie, gdyż nie miałem tego "w ręku" ale powinno być podobnie.

Miałem Sonosa i jego aplikacja do zarządzania to killer-app. Poszukuję czegoś podobnego dla DLNA. Sonos ma własny standard.

Dobrze, ze ten Denon jest przygotowany do rozszerzeń funkcjonalności (explicite obok firmware update jest Add Feature). Może niedługo zobaczymy update standardu DLNA, bo problem zaczyna chyba być widoczny. Np. NAD C466 ma chyba niestandardowy feature: "Digital Audio Renderer (DAR) - własna playlista".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.