Skocz do zawartości
IGNORED

Skandal po zakupie albumu z iTunes. A może zwrot pieniędzy za kompresję dynamiki?

Baderrin

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem album Breaking Benjamin w iTunes. Miałem go wcześniej w plikach FLAC, ale chciałem porównać jak gra AirPlay w moim Denonie DNP. Kto wie – może mnie coś pozytywnie zaskoczy – myślałem sobie..

Włączam – tragedia. Muzyka jak hałas, zaburzona scena – większość instrumentów stłoczona na środku sceny. Porównałem wersje Alac i Flac – przyczynę widać na pierwszy rzut oka i pewnie dla wielu czytelników forum AudioStereo nie jest ona zaskoczeniem – wersja z iTunes ma skompresowaną dynamikę...

Załączam grafikę na której widać te dwa pliki (dwie wersje: Alac i Flac, oznaczone literkami A i F). Jak tu kupować muzykę przez sieć?? Nie sądzę abym się teraz na to zdecydował.. Skoro nie ma możliwości sprawdzenia przed zakupem czy wersja jest skompresowana.

Czy za to nie można żądać zwrotu pieniędzy? Może złożymy grupowy wniosek do UOKiK? Parametr niskiej jakości towaru jest łatwy do zmierzenia.

PS. Załączanie plików nie działa pod Safari.

PS2. Nawet wersja FLAC w znacznej części wygląda jak przester i tak w sumie brzmi. Podejrzewałem już swój wzmacniacz, że nie daje rady w bardziej "gęstych" momentach utworów – scena się zaburzała, nie było analityczności. Tymczasem przyczyną może być kompresja dynamiki i przester..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PS3. Zgłosiłem im to linkiem "report a problem" obok tego utworu :)

The song has compressed dynamics. It is all disorted. I have other FLAC version of the song and it sounds normal. I compared the songs in TwistedWave (iPad app) and the allegation clearly confirms. I will have to restrain myself from buying songs at iTunes. Please take care of your customers and do not sell "loundness" versions of songs. Maybe I can have my money back?

Włączam – tragedia. Muzyka jak hałas, zaburzona scena – większość instrumentów stłoczona na środku sceny. Porównałem wersje Alac i Flac – przyczynę widać na pierwszy rzut oka i pewnie dla wielu czytelników forum AudioStereo nie jest ona zaskoczeniem – wersja z iTunes ma skompresowaną dynamikę...

Ja bym niczego więcej się nie spodziewał po zakupach w iTunes ;) Przecież to masowa sprzedaż z myślą o użytkownikach iPodów, którzy słuchają muzyki na badziewnych dousznych namiastkach słuchawek w hałaśliwym otoczeniu ulicy albo autobusu. Po roku użytkowania takiego sprzętu ów meloman ma już znaczny ubytek słuchu i nic dziwnego, że handlarze wychodzą naprzeciw tym ułomnościom i podbijają dynamikę swojego "towaru", aby nabywca mógł chociaż rozróżnić jakiego utworu słucha. ;)

(...) handlarze wychodzą naprzeciw tym ułomnościom i podbijają dynamikę swojego "towaru", aby nabywca mógł chociaż rozróżnić jakiego utworu słucha. ;)

Dynamikę to kompresują. Podbijają głośność. :)

Sam mam taki ubytek słuchu :/

Dodam, że porównałem inne utwory z tej płyty i kompresja dynamiki jest taka sama w wersjach iTunes i moje pliki FLAC. Nie jest to kompresja tak tragiczna jak w Sooner or Later ale jest wyraźna (np. zlewanie się sceny w głośnych momentach, niewyraźne hi-haty). Ten jeden kawałek był często grany w USA w radio. Skompresowana wersja to pewnie ta radiowa..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.