Skocz do zawartości
IGNORED

program miernik mocy kompa

mikson

Rekomendowane odpowiedzi

potrzebuję coś co zmierzy mi całkowitą moc kompa ale jako program pod winde, muszę zobaczyć bo mam zapasowy zasilacz 135W zamiast 150W w moim lapku czy podczas grania nie przekraczam 135W

znacie jakieś mierniki programy?

Focal + Naim

https://www.audiostereo.pl/topic/89662-program-miernik-mocy-kompa/

jeszcze nie slyszalem zeby jakis program w kompie moglby obliczyc ile komputer naprawde zuzywa pradu.

Ja mam miernik do tego ktory podlaczam do gniazdka.

U mnie wychodzi okolo 135 Watt na godzine.

Czy cos zle zrozumialem?

Są kalkulatory na stronach www, ale zazwyczaj przekłamują - ich celem jest "namówienie" delikwenta na zakup mocniejszego zasilacza.

W sklepie za 49,99 zł widziałem mierniki poboru mocy, dość dość fajnie zrobione, to jedyny pewny sposób na pomiar zużycia.

Chyba że będziesz się bawił z wyłączeniem wszystkiego w domu i liczeniem z licznika prądu. Ale raz, że to pracochłonne, dwa łatwo o błąd.

taki miernik swoją drogą chce kupić

ale mi zależy aby sprawdzić czy laptop na awaryjnym zasilaczy 135W zamiast 150W nie przekracza tych 135W i tylko użyć jakiegoś programu do tego

nie ma nic takiego? moc proca można chwilową odczytać ale jak VGA odczytać przynajmniej to jakoś na oko zsumuję

Focal + Naim

Do mierzenia napięcia i natężenia, a przez to obliczania zużycia energii i pobieranej mocy potrzebne jest urządzanie pomiarowe. Takim urządzeniem nie jest i nie może być żaden program. Programy mogą liczyć, w oparciu o dane jakie posiadają, np. obciążanie procesora, moc poszczególnych części, pomiary które pokazuje bios. Nawet pomiary napięcia, które są pokazywane w biosie (w żadnym laptopie tego nie spotkałem) są przez fachowców kwestionowane.

Tak więc najsensowniejszym rozwiązaniem będzie zakup tego miernika poboru

Do mierzenia napięcia i natężenia, a przez to obliczania zużycia energii i pobieranej mocy potrzebne jest urządzanie pomiarowe. Takim urządzeniem nie jest i nie może być żaden program. Programy mogą liczyć, w oparciu o dane jakie posiadają, np. obciążanie procesora, moc poszczególnych części, pomiary które pokazuje bios. Nawet pomiary napięcia, które są pokazywane w biosie (w żadnym laptopie tego nie spotkałem) są przez fachowców kwestionowane.

Tak więc najsensowniejszym rozwiązaniem będzie zakup tego miernika poboru

ok ale w takim razie jeżeli laptop potrafi obliczyć czas baterii to musi mieć jakieś dane z których otrzymuje wynik czy tylko robi to tak z kosmosu?

Focal + Naim

ok ale w takim razie jeżeli laptop potrafi obliczyć czas baterii to musi mieć jakieś dane z których otrzymuje wynik czy tylko robi to tak z kosmosu?

Owszem. Masz rację. Elektronika baterii posiada układ który mierzy pobór prądu i podaje wynik Windowsowi. Jednak, moim zdaniem jest to tylko pomiar przybliżony. Ja w moim Acerze 3810TZ mam zainstalowany taki program Batterycare i on rzeczywiście podaje aktualną moc komputera. zwykle u mnie jest to 5-10 watów- no ale to bardzo oszczędny laptop. Myślę, że takie dane pomiarowe można też znaleźć w Evereście.

Może się mylę, ale stan akumulatora może być wynikiem pomiaru jego napięcia. Na tej podstawie określane ile procent pojemności zostało. Może też być, że stosowane są obie metody (pobór prądu i napięcie aku). Tak czy siak, jak juz pisali inni miernik poboru jest najlepszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.