Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana elektroniki na bardziej uniwersalną do ok 3000 pln?

marivs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po kilku latach zbierania, grzebania w CD i słuchania muzyki przyszedł czas na wprowadzenie zmian w systemie, który aktualnie posiadam. Zmiany są po części podyktowane ergonomią sprzętu oraz ograniczeniem jego ilości w mieszkaniu, czyli zamiana wzmacniacza + tuner na amplituner itp. Podmiana CDplayera na inny pasujący do ampli - wygoda sterowania jednym pilotem. Niestety przychodzi w życiu taka chwila, że człowiek się zastanawia czemu ta zbieranina miała służyć. Pojawiają się inne priorytety a zabawa w audio schodzi na dalszy plan bo i czasu na słuchanie jest dużo mniej.

Sprzęt który chciałbym wymienić ale bez utraty jakości jaką osiągnąłem to:

1. wzmacniacz Kenwood KA-7090R to b. dobra, mocna maszyna o nienagannym brzmieniu i tak na prawdę to nie ma się do czego przyczepić bo jest przezroczysty dla systemu;

2. tuner Kenwood KA-2080 mógłby lepiej odbierać stacje - niestety potrzebuje dobrej lokalizacji bo z samego kabelka antenowego niewiele da się złapać;

3. CD to NAD C540 wg mnie bardzo dobry odtwarzacz, może trochę kapryśny jeśli chodzi o płyty CD-R ale brzmienie jest na wysokim poziomie; Yamaha CDX-393MkII oraz Philips CD820 z TDA1541A na pokładzie.

Kolumn nie mam zamiaru zmieniać bo za bardzo nie wiem co byłoby w stanie zagrać za rozsądne pieniądze tak jak SEAS L18RCY + 22TAF w układzie D'Appolito. Jedyny minus tych kolumn to impedancja schodząca do ok. 2,6 ohm co może okazać się pewnym ograniczeniem dla ampli.

Jak widzicie nie ma tego za wiele za to "zagraca" mieszkanie.

Cena jaką jestem w stanie wydać na "nowe" zabawki (powiedzmy 3.000PLN) to oczywiście im mniej tym lepiej za zbliżony poziom dźwięku do tego co posiadam lub wyższy. Sprzęt używany też jest brany pod uwagę. Wizualnie podoba mi Cambridge Audio Azur z niskiej serii bo elementy są relatywnie niskie w porównaniu do np. aplitunerów KD gdzie są wielkie "szafy" a nie "grają".

Szukam uniwersalnego brzmienia ponieważ Słucham niemal wszystkiego. Pomieszczenie ma 26m2 i jest o fatalnej akustyce, jeśli szuka się dobrych, niskich pomruków (generalnie problem rozwiązałem), jest w kształcie litery "L" - o ile to może w czymś pomóc?

Zastanawiałem się nad takimi zestawami:

1. Onkyo TX-8050/TX-8555 + C-7030/DX-7355

2. HK 3390/3490 + HD980

3. Denon DRA-700AE + DCD710

4. Yamaha R-S700 + CD-S700

Może znajdzie się chętny i podpowie w czym szukać aby za wiele nie biegać po salonach z własnymi płytami oraz czy wymienione propozycje są warte odsłuchania?

Pozdrawiam

marivs

nie rozumię twojego postępowania :) masz 3 elementy i Ci za duzo ? tym bardziej dobrze to gra ? bez jaj, zastanów sie dobrze nad słusznością decyzji

aha masz jeszcze 2 cedeki, wybierz najlepszy i zostaw

Zmiana wzmacniacza stereo na amplituner to złe posunięcie i tyle.

Jeżeli uważasz,że trzy klocki to za dużo hm...

Chcesz bardziej uniwersalną?To kup pianocrafta.

IGNAC,

3 elementy to mało i dużo, najsłabsze ogniwo to jednak tuner a chęć zminiaturyzowania tego co jest niestety jest dość silna :)

arcam-a32,

IMO dobra końcówka mocy niezależnie od tego czy będzie zamontowana we wzmacniaczu czy amplitunerze będzie radzić sobie identycznie a dodatkowa funkcjonalność jaką jest tuner tylko podnosi jego walory użytkowe - cała reszta to marketing

frywolny trucht,

ciekawy pomysł z tym NADem

marvis,

Chcesz w pełni wykorzystać swoje kolumny diy?

Jeżeli chcesz to nie kupuj żadnego amplitunera a zwłaszcza tej yamahy co podawałeś.

Kup lepiej jakiegoś używanego naima wzmacniacz .

Design jest całkiem fajny milimastyczny i te klocki nie są takie przepraszam za wyrażenie "krowiaste".

Brzmienie to już kwestia którą nie przeskoczysz jak nie posłuchasz ;-)

CD masz Nad i już jest grane.Po co kombinować na gorzej z tymi ampli i jakimiś do nich o zgrozo dvd?

Pozdr.

Naim odpada, miałem możliwość porównywać model Nait 5i i niestety niczym szczególnym się nie wyróżniał od Kenwooda prócz wyższej ceny. Brzmienie obu wzmacniaczy było niemal identyczne z tą różnicą, że Naim posiadał mocniej podkreśloną górę pasma co może jest efektowne ale niekoniecznie wskazane, przynajmniej dla mnie. Znalazły się też dwie sytuacje, w których Naim okazał się "słabszy": szybkość przechodzenia z cichych do głośnych partii muzyki oraz wcześniej dostawał zadyszki podkręcając głośność. W sumie rzeczy marginalne ale jednak.

Generalnie Naim mnie nie interesuje i raczej swoje poszukiwania kieruję w stronę amplitunera.

Możesz napisać dlaczego wymieniona Yamaha jest złym wyborem? Wg mnie Yamaha odcina kupony (oszczędza na gałeczkach itp.) od serii 2000 i bazując na rozwiązaniach w niej użytych tworzy urządzenia tańsze o podobnych walorach brzmieniowych jednak doposażonych chociażby w tuner. Niestety nie miałem okazji odsłuchać dlatego pytam czemu nie Yamaha?

Ojj arcam.. gdybyś zgłębił to co napisałem to zauważyłbyś, że nie porównuję tych dwóch modeli z sobą a jedynie zasugerowałem, że tańsze produkty wykorzystują technologię i rozwiązania z urządzeń droższych.

Oczywiście trafo jest w jednym i drugim ;-)

Raczej mi chodzi o to np jakie tam trafo siedzi,kondensatory w zasilaczu i wiele innych.

Zaoszczędzono na wszystkim i oczywiście cena jest adekwatnie niższa.

Jeżeli pasuje Ci design tego amplitunera to bierz,ale do A-S2000 to może się umyć i nawet do A-S1000.

Nie wiem jak Ty porównywałeś tego Naima do swojego Kenwooda.

Kenwood co posiadasz to bardzo przeciętny wzmacniacz,ale to Twoje uszy.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I tym podobne. Tylko te 2,6 oma.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Raziel,

Dzięki za propozycje. Yamaha MCS-1330 wygląda najbardziej "zachęcająco"

arcam,

Miło, że masz pojęcie o tym co to za "przęciętniak" z tego Kenia jest. Dzięki za pomoc i wyjaśnienie.

u mnie zamiast 3 gratow stoi jeden maly zgrabny linn classik-radio,ampli i cd w jednym. fantastyczne estetyczne rozwiazanie ale niestety nie potrafie Ci odpowiedziec jak linn mialby sie do twojego systemu aczkolwiek napewno na forum ktos ma wiecej wiedzy od mnie ;)

ps-klocki cyrusa sa tez male i zgrabne.

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

po co komu tuner czy amplituner, radio gra dużo gorzej niż płyta a poza tym lansuje się gównianą muzyke więc po co tego słuchać?, jak potrzebuję nowej muzyki to do tego służy internet, you tube czy radia internetowe gdzie przynajmniej nie ma zbędnych gadek i jest muza m moim klimacie

po co komu tuner czy amplituner, radio gra dużo gorzej niż płyta a poza tym lansuje się gównianą muzyke więc po co tego słuchać?, jak potrzebuję nowej muzyki to do tego służy internet, you tube czy radia internetowe gdzie przynajmniej nie ma zbędnych gadek i jest muza m moim klimacie

w sumie masz racje-youtube bije na glowe jakoscia dzwieku kazde radio :)

w sumie masz racje-youtube bije na glowe jakoscia dzwieku kazde radio :)

internet służy do wyszukiwania muzyki a nie słuchania to co fajne zawsze kupuję na cd

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Dyskusja o niczym.....i standartowe wyposażenia forumowego audiofila....<<<<Kabel IC: DIY z mikrofonowego Klotz'a, Klotz La Grange

Kabel głośnikowy: ProCab LS40>>>>>>>

radark,

radia słucham bardzo dużo więc tego elementu nie wyeliminuję z systemu bo nie tylko muzyką człowiek żyje - nie ograniczam się tylko do płyt.

amplituner z wygody 2 w 1

arek,

nic nie wnosisz do tematu to po co ten przytyk o kablach?

Raziel,

Dzięki za propozycje. Yamaha MCS-1330 wygląda najbardziej "zachęcająco"

Zaproponowałem to bo sam przeszedłem fazę redukcji sprzętu. Dziś nawet zredukowałem gramofon. Pytanie jak ta 1330-tka pociągnie Twoje głośniki i czy uda się wynegocjować w sklepie ewentualne jej kupno bez firmowych kolumn. Ja zredukowałem sprzęt do starszego modelu Pianocrafta i ampli z kompletu nie wybrzydza za bardzo przy napędzaniu głośników, ale jak już pisałem te 2,6 ohm-a to trzeba by samodzielnie sprawdzić.

Faktycznie zapomniałem, że kable są najważniejsze. Bez ich podłączenia z pewnością nic nie zagra. Biżuteria mi nie potrzebna ale co kto lubi.

PS.

Co do zaśmiecania to na razie nic merytorycznego do tego wątku nie wniosłeś.

raziel,

W ciemno nic nie kupię, o odsłuchu nie zapomnę.

W twoim "o mnie" jest dobrze napisane: "Mam dość dobierania i szukania dziury w całym."

Niech inni się w to bawią - mi się znudziło, dlatego teraz szukam uniwersalnego sprzętu do użytkowania a nie podziwiania. Takim idealnym wyborem "all in one" byłby dla mnie ampli stereo z dodatkowym torem audio-video po HDMI. 2-3 analogowe wejścia liniowe + 3-4 wejścia HDMI i 1 wyjście HDMI - niestety takie rozwiązania jedynie w ampli wielokanałowych widziałem a tam jak wiadomo sekcja wzmocnienia raczej jest marnej jakości - przynajmniej w tych kwotach co mnie interesują.

Dzięki

Bo....trzeba mieć kable ....niekoniecznie moje... tracicie czas zaśmiecacie forum .....tyle...

Arek 45 o co Ci tak naprawde biega...?

Wpadasz do klubu UK z wielka laska zapisaujac sie z miejsca oswiadczajac aby nic juz nie mowic bo nasze systemy sa nijakie.

Przychodzisz tutaj i twierdzisz ze zasmiecamy forum...Wybacz kolego ale jakby kazdy byl taki oswiecony jak ty z twoja super audio wiedza to nikt by nic nie pisal bo wszystko by bylo jasne.

Moglbys byc tak mily rowniez i nie zasmiecac innych watkow jak juz nie masz nic do powiedzenia oprocz swoich zlosliwych uwag.

Z gory przepraszam autora watku za off top ale nie da sie tego przemilczec.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.