Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre rady według mnie dla osób którzy chcą mieć przyzwoite kino domowe.

dariusz964

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie chciałbym założyć taki wątek aby ludzie co dopiero zaczynają przygodę z kinem domowym mieli jakiś obraz na co zwracać uwagę przy kupnie ,tak aby sprzedawcy nie sprzedawali nam leżaki magazynowe.Podam swoje typy amplitunerów.Nowych oraz używanych sądzę ze dla każdego coś się znajdzie.Pierwsza sprawa nie kupować sprzętu wyposażonego we wszystkie możliwe gadżety,to się odbija na dżwięku,kupujmy tylko to co nam jest potrzebne.Stare amplitunery z aukcji np Allegro nie drogie normalnie wyposażone godne uwagi i grające dość dobrze Podaje od najtańszych ,wszystkie są wyposażone w pre-out.Możemy polepszyć ich dzwiek przez dodanie niezłego wzmacniacza,ale to w przyszłości jak będziemy już wiedzieli czego oczekujemy od swojego sprzętu.Zacznę może od popularnej Yamahy.Modele podstawowe.RX-V 640,650,657,740,800,1000,1200,1300,1400,1500..Lepszej klasy RX-V 1600,1700,2500,2600,2700,4600,Wysokiej klasy a1,ax1,az1,az7az9,az11.Oraz nowsze z dekoderami Hd.Podstawowe RX-V 663,765,1065,lepsze RX-V 1800,1900,3800,3900.Nowe Yamahy to chyba RX-V 671,771,1067,2067,3067.

Kolejna firma to Denon. AVR-2805,3802,3803,3805,3806,lepsze 4806,wszelkie modele z a,avc na początku oraz nowsze 2309,2310,3309,3310,4310 wszystkie te nowsze z dekoderami HD.

Harman Kardon AVR-235,245,335,345,435,445,630,635,645.Avr-7000,7500,8000,a takze nowe AVR-255,355,460,760.

Marantz SR-7000,7200,7500,8500,9600,7001,8001,oraz nowsze SR-5003,5004,5005,6003,6004,6005,7005,najnowsze z 6 na końcu juz trochę słabsze.

Onkyo starsze 898,989,705,805,806,875,876,lepsze 905,906.

Pioneer 908,909,AX3,AX5,AX10i najlepszy Pioneer,oraz re nowsze z serii LX.

Sony ES 3600,5300,555,777.

Rotele ,Arcamy,Cambridge uzupełniaja moją listę.Mam nadzieje że komuś się to przyda.

O widzę Dariusz,że masz już przerwę świąteczną :-) A tak na poważnie to wydaje mi się, żewysiłek i tak pójdzie na marne bo ludzie nie przeszukują forum tylko klepią co chwilę te same pytania.

O widzę Dariusz,że masz już przerwę świąteczną :-) A tak na poważnie to wydaje mi się, żewysiłek i tak pójdzie na marne bo ludzie nie przeszukują forum tylko klepią co chwilę te same pytania.

Przepraszam za byka w tytule miało być według mnie.

Pewnie tak ale już nie mogę czytać tych postów,kiedyś można było tu na forum dowiedzieć się czegoś ciekawego,posłuchać doświadczonych kolegów,teraz post za postem zupełnie bez sensu,no i zauważyłem że większość znanych mi kolegów z forum nie pisze tu wcale.Pewnie szlag ich trafia.Szkoda bo forum zeszło na psy.

Warto dodac jako ciekawa alternatywe starsze procesory Rotel RSP-1066, RSP-1068 oraz do kompletu 5-cio kanalowe koncowki mocy RMB-1075, RMB-985.

Co do wzmacniaczy stereo podpinanych pod wyjscia 'pre out' amplitunera warto aby posiadaly bezposrednie wejscie na koncowke mocy zazwyczaj 'main in', 'power amp direct in' czy cos podobnego. Do najpopularnijeszych wzmacniaczy naleza:

- Marantz PM14mk2, PM17mk2, PM15S2, PM7001, PM7003, PM8003 oraz nowsze odmiany Pearl.

- NAD C320, C325bee, C326bee, C355, C356, C375, C319 itp

- Roksan Kandy mk2

- Yamaha AS1000, AS2000

- Denon PMA-1510AE, PMA-2010AE, PMA-1500AE, PMA-2000AE

Moze ktos uzupelni liste. Bo temat wielce przydatny.

Po za ty mnie osobiscie ciekawia 3 sprawy.

- uzycie wzmacniacza stereo jako koncowki mocy dla kanalu centralnego. Jak podlaczyc? Czy wychodze z wyjscia 'pre out' ampli pojedynczym kablem RCA do jednego z wejsc 'main in' wzmaka (obojetnie ktorego) i lacze centralny i wzmaka kablami w bi-ampingu tak jak bym laczyl dwie kolumny. Mam racje?

- druga sprawa amplitunery b. stare Yamaha DSP-A1, AX-1, AZ-1, Sony 555es, Denon A1SE, A1SR. Czy warto sie w to pakowac czy jest zadbany sprzet posluzy jeszcze kilka dobrych lat bez zadnych napraw. Wiem ze trudno przewidziec ale to sa wiekowe sprzety i jak wszystko sa obliczone na pewien czas bezawaryjnej pracy.

- trzecia sprawa, kino domowe zlozone z 3 budzetowych wzmacniaczy stereo. Amplituner jako procesor i 3 wzmacniacze stereo np. NAD C325bee. Probowal ktos juz?

Po za ty mnie osobiscie ciekawia 3 sprawy.

- uzycie wzmacniacza stereo jako koncowki mocy dla kanalu centralnego. Jak podlaczyc? Czy wychodze z wyjscia 'pre out' ampli pojedynczym kablem RCA do jednego z wejsc 'main in' wzmaka (obojetnie ktorego) i lacze centralny i wzmaka kablami w bi-ampingu tak jak bym laczyl dwie kolumny. Mam racje?

- druga sprawa amplitunery b. stare Yamaha DSP-A1, AX-1, AZ-1, Sony 555es, Denon A1SE, A1SR. Czy warto sie w to pakowac czy jest zadbany sprzet posluzy jeszcze kilka dobrych lat bez zadnych napraw. Wiem ze trudno przewidziec ale to sa wiekowe sprzety i jak wszystko sa obliczone na pewien czas bezawaryjnej pracy.

- trzecia sprawa, kino domowe zlozone z 3 budzetowych wzmacniaczy stereo. Amplituner jako procesor i 3 wzmacniacze stereo np. NAD C325bee. Probowal ktos juz?

Pierwsza sprawa - kompletnie nie rozumiem .

Druga sprawa - z wpisów doświadczonych użytkowników , którzy przewalili różnoraki używany i nowy sprzęt dowiedziałem się , że raczej nowy miał awarie .

Trzecia sprawa - mam system kina domowego złożonego z amplitunera Yamaha rxv 750 i podpiętych dwóch wzmacniaczy stereo zintegrowanych Pioneer A 9 J i HK 980 . Frontowe są podpięte pod Pioneera , a surrandy pod HK .

Najpierw były podpięte fronty , poprawiło się .

Później surrandy , odniosłem wrażenie , że w kolumnie centralnej jest lepszy dźwięk ( może to jest moja sugestia , gdyż wiem , że ampli napędza tylko centralną ), jednak ze wskazaniem na poprawę w kolumnie centralnej .

Pierwsza sprawa - kompletnie nie rozumiem .

W skrocie jak najlepiej/najefektywniej podlaczyc glosnik centralny do wzmacniacza stereo. Wzmacniacz stereo nie ma mozliwosci mostkowania.

Druga sprawa - z wpisów doświadczonych użytkowników , którzy przewalili różnoraki używany i nowy sprzęt dowiedziałem się , że raczej nowy miał awarie .

Wiesz ja tez czytam na ich temat same ochy i achy a jak jest naprawde. Te klocki maja ponad 10 lat i jakos trudno mi uwierzyc ze sa juz w tej chwili bezawaryjne. Oczywiscie pisze o statystycznym sprzecie uzywanym a nie nieuzywanym przez x lat. Nic nie jest wieczne i nie trudno wydac np.2000zl na cos co przysparzac bedzie klopoty.

Ryzyko jest zawsze,ale jakoś wzmacniacze dobre nawet 20 letnie grają bez awarii.Sansui,Yamaha, Marantz te modele z końca lat 80 i początku 90 wciąż grają świetnie.Nowe częsciej nawalają niż te paro letnie ,sam to doświadczyłem.Takie napędzanie amplitunera dwoma wzmacniaczami,a nawet trzema ma sens,tylko strasznie graci pokój,jak komuś to nie przeszkadza to jak najbardziej polecam.

Te klocki maja ponad 10 lat i jakos trudno mi uwierzyc ze sa juz w tej chwili bezawaryjne.

Największe ryzyko zepsutego sprzętu to amplitunery ( mogą siadać procesory dźwięku , znam to tylko z teorii ) .

Miałem i część z nich mam :

używane dwa wzmacniacze stereo , dek , gramofon , jeden tuner cyfrowy , ostatnio zakupione trzy tunery analogowe w tym dwa 30 - letnie .

Do tej pory zepsuł mi się Gramofon Fonica , brak obrotów do większych płyt .

Witam kolegów wreszcie coś odbiegającego od ciągłego co kopic do 1000zł / 2000zł itd.

Osobiście również uważam ze sprzęt produkowany przed laty to wiele lepsze rozwiązanie

dla osób chcących poskładać coś nietuzinkowego i dobrej jakości (niestety większość nowo

przybyłych chodzi mi o zakładane posty ) patrzy na „WATTY MOC” często i to źle interpretując przez stosowane chwyty marketingowe sprzedawców . Ludzie boją się może trochę przesadnie kupować używanych strych starszych sprzętów audio , po części zapewne szerzącą się PLAGĄ oszustów nieuczciwych sprzedawców i naciągaczy na znanym portalu All...

Podstawą przed kupnem jest moim zdaniem przynajmniej odrobinę poczytać w danym temacie zainteresować się parametrami czy budową danego sprzętu , opiniami ludzi itp. Pozwoli to unikać w późniejszym terminie rozczarowań czy problemów wnikających z braku wiedzy czy też zdania się dobór elementów przez sprzedawców .

Sprzęt produkowany przed laty zwłaszcza ten ze średnich i wyższych półek jest nie do porównania do dzisiejszej klasy sprzętów przedziału średniego , nie twierdze ze co nowe to złe ale nie liczmy na dobrą jakość wykonania czy walory dźwiękowe nie mając zasobnego „portfela”

Sprzęt produkowany 10 i więcej lat temu działa do dziś oferując nam dużo lepsze walory , oczywiście odpowiednio użytkowany.

Chętnie przedstawię moje kino domowe które przeszło drogę od plastikowego zestawu „MANTY”

po pierwsze 5,1 na Technicsie SH-AC300 i amplitunerze AX7 do trzech wzmacniaczy stereo (6Ch)

To ostatnie rozbudowywałem wyłącznie z naciskiem na oglądanie filmów w parametrach nieco wyższych niż oferują nam sprzedawcy amplitunerów i odtwarzaczy DVD klasy średniej .Postanowiłem wszystkie 6 kanałów poddać niezależnie korekcji przez zastosowanie 3 korektorów Technicsa GE-70 a potem jeszcze rozbudowałem o kolejne 3szt GE-90 czyli podwójną korekcja każdego z 6 kanałów oczywiście z możliwością całkowitego lub częściowego odłączenia korekcji , zestaw taki super sprawował się na Technicsie AX7 nie mówiąc już o 3 osobnych wzmacniaczach stereo , (Front i Tył 4szt Polaris 300) , (2 kolumny stare Tonsile po wymianie głośników średnio-tonowych i modyfikacji wysoko-tonowych podłączonych razem jako Center) i całkowicie ręcznie zbudowanego subwoofera .

Na tak złożonych elementach nawet te tańsze wzmacniacze będą wstanie was zadziwić podczas oglądania filmu) a zestaw głośników czy wzmacniaczy jest przecież dowolny uzależniony od nas samych , lecz nawet przy zakupie tych tańszych wzmacniaczy należałoby przewertować ich parametry itd. Przecież można na bazie tego złożyć bardzo przyzwoity zestaw Stereo a nawet (3xStereo) do słuchania muzyki .

Pozdrawiam Janusz

W skrocie jak najlepiej/najefektywniej podlaczyc glosnik centralny do wzmacniacza stereo. Wzmacniacz stereo nie ma mozliwosci mostkowania.

Przecież 5,1 to nic innego jak 6 oddzielnych końcówek mocy

Sprawa z podłączeniem Centralnego jest prosta np.:

jeżeli dysponujemy subwooferem (aktywnym) do głośnika centralnego wykorzystujemy w

wzmacniaczu jeden z jego kanałów lub można iść krok dalej i rozmieścić dwa głośniki centralne w pomieszczeniu wykorzystując w tym celu oba kanały wzmacniacza który pracuje wtedy jak mono na dwóch kanałach mamy pasmo centralne w przypadku subwoofera (pasywnego) sprawa również nie jest zbytnio trudna jeden ze wzmacniaczy stereo obsługuje pasmo (centralnego i subwoofera) , (nie ma potrzeby dobierania jakiegoś super mocnego wzmacniacza w tym celu basy podczas oglądania filmu nie muszą nas wgniatać w fotel) aczkolwiek jeżeli ktoś lubi to czemu nie :) można nawet podłączyć (mono blok dużej mocy)

wystrój iście świąteczny :)

Hmm czy tylko mi się wydaje czy ta wypowiedz miała brzmieć pogardliwie ?

Jak wiadomo takie próby nie kończą się szybkim podpięciu czterech czy sześciu kabelków

(jak w gotowym zestawiku DVD) .

Można (nawet należy przetestować rożne konfiguracje ) a to stwarza pewne kłopoty z powodu ilości

oraz powierzchni i nie tylko jaką musimy sobie zadysponować na ten czas .

Osoby nie mające czasu ani ochoty nie są zmuszane przez nikogo do podejmowania takich wyzwań pozdrawiam kolegę .

wystrój iście świąteczny :)

Hmm czy tylko mi się wydaje czy ta wypowiedz miała brzmieć pogardliwie ?

Jak wiadomo takie próby nie kończą się szybkim podpięciu czterech czy sześciu kabelków

(jak w gotowym zestawiku DVD) .

Można (nawet należy przetestować rożne konfiguracje ) a to stwarza pewne kłopoty z powodu ilości

oraz powierzchni i nie tylko jaką musimy sobie zadysponować na ten czas .

Osoby nie mające czasu ani ochoty nie są zmuszane przez nikogo do podejmowania takich wyzwań pozdrawiam kolegę .

tutaj mało kto ma podłączony wzmacniacz pod amplituner, co najwyżej kanały przednie stąd takie pytania... a podłączenie wydaje się logiczne, można podłączyć tak jak napisałeś lub jeden kanał we wzmacniaczu zostawić nie podłączony... lub jeżeli ktoś posiada amplituner z wyjściem na tylni centralny... problemu nie powinien mieć z podłączeniem

ps.

moja wypowiedź nie była pogardliwa... dawno nie widziałem takiego zestawu w pełnej gotowości... robi wrażenie

123... test

Janusz_Szy, Slayer...

Panowie mi chodzi o ponizsze

Pojedynczy przewod RCA idzie z wyjscia 'pre out' dla kanalu centralnego w amplitunerze do obojetnie ktorego wejscia 'main in' we wzmacniaczu stereo. Teraz sa dwie opcje:

- Kable glosnikowe od zaciskow glosnika np. prawego do zaciskow w glosniku centralnym.

- Kable glosnikowe od zaciskow glosnika prawego i lewego do zaciskow w glosniku centralnym (oczywiscie blaszki spinajace zdjete) i powstaje bi-wiring.

Czy opcja 2 daje slyszalna przewage nad opcja 1?

Najprosciej byloby sprawdzic ale moje KD ciagle jest w fazie budowy i z przyczyn ode mnie na razie nie zalaznych nie wiem czy bede rozbijal na dwa systemy. Tak wiec nie chce kupowac zbednych klockow a mysle ze osobne zasilenie glosnika centralnego powinno dac dobry rezultat.

Janusz_Szy gratuluje pasji , wiedzy i stanowczości w dążeniu do celu .

Mam pytanie , używasz w kinie jednocześnie procesora i amplitunera ?

Amplituner służy Ci jako przedwzmacniacz do różnych źródeł stereo połączonych analogami ?

Jeżeli Ci amplituner służy jako przedwzmacniacz do różnych źródeł stereo połączonych analogami , to może kup w jego miejsce przedwzmacniacz stereo ?

ps.

moja wypowiedź nie była pogardliwa... dawno nie widziałem takiego zestawu w pełnej gotowości... robi wrażenie

Zgadzam się również z Twoja wypowiedzią lecz nie rozumie jednego z fragmentów

lub jeżeli ktoś posiada amplituner z wyjściem na tylni centralny

Po co dokładać i tak dużych kosztów (większych od zakupu standardowego zestawu DVD) przez

dokładanie do zestawu trzech wzmacniaczy stereo jeszcze amplitunera 5,1 (amplitunery stereo nie mają wyjścia na centralkę)

3xStereo + amplituner daje nam 12 kanałów po co?

Po co dokładać i tak dużych kosztów (większych od zakupu standardowego zestawu DVD) przez

dokładanie do zestawu trzech wzmacniaczy stereo jeszcze amplitunera 5,1 (amplitunery stereo nie mają wyjścia na centralkę)

Ale wynikło nieporozumienie .

Janusz_Szy gratuluje pasji , wiedzy i stanowczości w dążeniu do celu .

Mam pytanie , używasz w kinie jednocześnie procesora i amplitunera ?

Amplituner służy Ci jako przedwzmacniacz do różnych źródeł stereo połączonych analogami ?

Jeżeli Ci amplituner służy jako przedwzmacniacz do różnych źródeł stereo połączonych analogami , to może kup w jego miejsce przedwzmacniacz stereo ?

używasz w kinie jednocześnie procesora i amplitunera ?

Nie

Nie Technics AX7 pozostał mi po poprzedniej konfiguracji obecnie zaadaptowałem go do kuchni pod spory

zestaw głosników w suficie i nie tylko

Nie

Jako ze obecnie kino pracuje na A3 , V900 , SU-A900Mk2 w dwóch pierwszych wypadkach korzystam z Pre-ampów (a ze jestem wygodnisiem mam SU-C1000M2 ponieważ pozwala na sterowanie niezależnie dwoma końcówkami ZDALNIE ) SU-V900 po podłączeniu przez wejście „DIRECT AMP „ z pominięciem wbudowanego przedwzmacniacza zachowuje się jak rasowa końcówka mocy .

Większość obecnie produkowanych odtwarzaczy DVD nawet tych tanich (sam korzystam z jakiegoś z tanich

DVD – LG bo jest to już 4 odtwarzacz w tym roku 3 poprzednie wyzionęły ducha po kilku miesiącach

manty , fergusony padają zasilacze LG lasery lub napędy) zaczynam zastanawiać się nad kupnem czegoś

solidniejszego ale to może później Was zapytam .

Wracając do tematu każdy z wymienionych posiada wbudowane dekodery i wyjścia na (6Ch center sub front itd.)

wystarczy tylko poprowadzić odpowiednio dany kanał na wzmacniacz czy tez najpierw na „korekcje”

Sprawa zaczyna się komplikować gdy doglądamy dużo filmów i często mamy do czynienia z innymi

formatami niż DVD np(Divx , Avi , Xvid czy w naszym wypadku AC3 i innych) a nasz odtwarzacz nie radzi sobie z audio lub jego jakość jest lekko mówiąc mizerna .

Musimy wtedy sięgnąć po jakiś „procesor” osobiście z racji posiadanego sprzętu postanowiłem dokupić

SH-AC300 jest tańszy i o wiele łatwiej dostępny niż SH-AC500 a różnice miedzi nimi tylko w postaci

jednego wejścia optycznego więcej i na tym koniec z marną jakością dźwięku w naszym zestawie .

Procesorów do dekodowania AC3 jest wiele nie są tanie ale na pewno tańsze od sięgania po Amplituner 5,1 .

tutaj mało kto ma podłączony wzmacniacz pod amplituner, co najwyżej kanały przednie stąd takie pytania... a podłączenie wydaje się logiczne, można podłączyć tak jak napisałeś lub jeden kanał we wzmacniaczu zostawić nie podłączony... lub jeżeli ktoś posiada amplituner z wyjściem na tylni centralny... problemu nie powinien mieć z podłączeniem

ps.

O jo joj miało byc tak :)

Cieszy mnie to myślę ze nie nadepnąłem Ci na odcisk ?

Procesorów do dekodowania AC3 jest wiele nie są tanie ale na pewno tańsze od sięgania po Amplituner 5,1 .

Procesory są lepsze od Amplitunerów , można pokusić się nawet gdyby były droższe .

Te twoje DVD mogą siadać z braku odpowiedniego wietrzenia .

Procesory są lepsze od Amplitunerów , można pokusić się nawet gdyby były droższe .

Zgadza się :) i dają o wiele więcej możliwości sterowania jak i podnoszą wrażenia odsłuchowe

połączone z przetwornikami analogowo-cyfrowymi np(RS-DC8 /10/ SJ-MD100) pozwalają znaczne rozbudować nasz zestaw w kierunku samego Audio dysponujemy większą ilością wejść optycznych .

Można wtedy dowolny sygnał stereo łatwo przekształcić w 5,1 (co nie zawsze pomyślnie na niego wpływa ;-))

Tu tez masz racje lecz po zaglądnięciu pod pokrywkę często widzimy napęd płytkę zasilacza płytkę główną

każda 5 na 10cm i zero jakiegoś „radiatora” nie wspominając o wentylatorku .

Producent powinien raczej zadbać o takie drobiazgi . Hmm ale po co się starać w sprzętach z dolnej półki

mają być tanie w produkcji i tanie dla klienta a ze się często palą no cóż oby robiły to po okresie gwarancji

czy nie o to dziś chodzi producentom ?

Brat cioteczny ma stary procesor Sony , nie ma wejść cyfrowych , nie ma DD DTS , a potrafi uprzestrzennić zwykły sygnał stereo i zdekodować stary format Dolby Surround zadziwiająco dobrze . To jest przewaga oddzielnego dedykowanego pudełka .

Te tanie DVD to pewnie celowo tak robią , po to żeby klient przyszedł po gwarancji do sklepu i kupił drugie najlepiej tej samej firmy pasujące do jego zestawu , który ostał się jeszcze sprawny .

Janusz_Szy, Slayer...

Panowie mi chodzi o ponizsze

Pojedynczy przewod RCA idzie z wyjscia 'pre out' dla kanalu centralnego w amplitunerze do obojetnie ktorego wejscia 'main in' we wzmacniaczu stereo. Teraz sa dwie opcje:

- Kable glosnikowe od zaciskow glosnika np. prawego do zaciskow w glosniku centralnym.

- Kable glosnikowe od zaciskow glosnika prawego i lewego do zaciskow w glosniku centralnym (oczywiscie blaszki spinajace zdjete) i powstaje bi-wiring.

Czy opcja 2 daje slyszalna przewage nad opcja 1?

Najprosciej byloby sprawdzic ale moje KD ciagle jest w fazie budowy i z przyczyn ode mnie na razie nie zalaznych nie wiem czy bede rozbijal na dwa systemy. Tak wiec nie chce kupowac zbednych klockow a mysle ze osobne zasilenie glosnika centralnego powinno dac dobry rezultat.

Mam wrażenie ze coś pokręciłeś i to zdrowo (bo co ma wspólnego głośnik prawy lub lewy FRONTU czy Pr/Le TYŁU z kanałem CENTRALKI) w (DVD 6Ch to niemające nic wspólnego ze sobą sześć kanałów każdy emituje oddzielne pasmo całości) to są oddzielne kanały i powinny mieć oddzielne kolumny

Nawet gdy przełączysz tryb DVD z (6Ch) na np. (3Stereo lub Stereo w amplitunerze) połowa głośników przestaje grać.

Nie bardzo rozumie co chcesz osiągnąć jak możesz to opisz jaki masz amplituner i ilość głośników z których korzystasz i co chcesz zmienić w swoim ustawieniu a na pewno znajdzie się rozwiązanie .

Czy masz kolumny wielo-zaciskowe i myślisz rozdzielić pasma (doły i góry) a górne wykorzystywać jako

Centralne głośniki w trybie DVD ?

Nie ma to nic wspólnego z DVD 6CH (oczywiście poza fotką z nazwą „Technics 6Ch”) ale może to Ci coś pomoże zrozumieć ? Jeżeli nie to pisz co masz zamiar osiągnąć zanim coś popalisz !!!.

re Janusz

Zaciski od prawego, lewego glosnika bo to wzmacniacz stereo. Dlatego tak mi sie napisalo. Chce uzyc wzmacniacza stereo jako koncowki mocy do zasilania glosnika centralnego. Zastanawiam sie czy fakt uzycia dwoch kanalow wzmaka do bi-wiringu glosnika centralnego przyniesie poprawe dzwieku niz przy uzyciu jednego kanalu. Prosciej juz nie umiem napisac:)

re Janusz

Zaciski od prawego, lewego glosnika bo to wzmacniacz stereo. Dlatego tak mi sie napisalo. Chce uzyc wzmacniacza stereo jako koncowki mocy do zasilania glosnika centralnego. Zastanawiam sie czy fakt uzycia dwoch kanalow wzmaka do bi-wiringu glosnika centralnego przyniesie poprawe dzwieku niz przy uzyciu jednego kanalu. Prosciej juz nie umiem napisac:)

Zastanawiam sie czy fakt uzycia dwoch kanalow wzmaka do bi-wiringu glosnika centralnego przyniesie poprawe dzwieku niz przy uzyciu jednego kanalu.

Raczej nic to nie zmieni (na lepsze).

Najlepszy efekt uzyskamy w podłączeniu kolumn w systemie „BI-WIRING” gdy nasz wzmacniacz wyposażony jest w system ( VC-4)

W odpowiedzi na pytanie kolegi „Gummo”

Chce użyć wzmacniacza stereo jako końcówki mocy do zasilania głośnika centralnego.

Wykorzystanie całego wzmacniacza czyli obu kanałów P/L do zasilania kanału (centralnego)

przyniesie najlepszy efekt gdy zastosujemy dwie kolumny „podstawkowe”lub kolumny dobrze odtwarzające

tony średnie i wysokie i ustawimy je w niewielkiej odległości od siebie np. tuż obok TV prawa/lewa strona .

Zbytnie przesycenie „sopranem,basem” czy natarczywym „lektorem” również niekorzystnie wpływa na

doznania podczas np. oglądania filmu .

W tym celu dołożyłem sobie możliwość korekcji każdego z sześciu kanałów przez zastosowanie equalizerów .

Gdy to tego posiadamy jeszcze „większe 4szt identycznych” kolumn przednich i tylnych no i oczywiście

jakiegoś „suba” będzie nam bardzo łatwo osiągnąć efekt „kuli” należy pamiętać ze podczas zestrajania ze sobą

wszystkich głośników (tak zwany TEST gdy jakiś tam dźwięk mamy przekazywany kolejno na każdą z kolumn)

żaden z głośników nie powinien znacznie mocniej grać od pozostałych .

Konfiguracja ta będzie nam się czasem lekko zmieniać w zależności od jakości i rodzaju filmu czy muzyki

odsłuchiwanej . Do drobnych korekt mamy w tym celu wbudowany regulator poziomów głośności i opóźnień

(w procesorze czy amplitunerze) każdego z pasm pozwala man to na „zgranie” wszystkich kanałów względem

siebie lub naszego gustu (regulacja opóźnień poszczególnych kanałów pomaga w adaptacji w danym pomieszczeniu).

Moje ustawienie w 90% jest takie : kanał FRONTOWY (jako stały element zestawu) polaris 300 do niego

zestrajam resztę.(FOTO) ostatnie w ramce to czas opóźnienia kanałów

Raczej nic to nie zmieni (na lepsze).

Najlepszy efekt uzyskamy w podłączeniu kolumn w systemie „BI-WIRING” gdy nasz wzmacniacz wyposażony jest w system ( VC-4)

Janusz_Szy rozwiń temat z tym systemem VC-4 .

Czy chodzi o to , że bez tego systemu to jest pseudo BI-WIRING ?

Coś tam słyszałem , żeby był prawdziwy BI-WIRING to musi być specjalny wzmacniacz do tego .

Jeżeli nie ma tego czegoś , to dla mnie patrząc na rozdzielenie " żył " przewodów to nic nie daje , bo co to za różnica czy ten sam sygnał dostarczę dwoma " żyłami " i czy jedną ?

Edytuję : chodzi o to żeby wzmacniacz wyprowadzał różne pasma częstotliwości z różnych wyjść gniazd głośnikowych ( niskie i średnie + wysokie ) ?

Podsumowujac najprosciej bez zbednych komplikacji 3 takie same wzmacniacze (kolumna centralna zasilana jednym kanalem) badz monoblok zbytnio nie odbiegajacy moca.

Janusz_Szy rozwiń temat z tym systemem VC-4 .

Czy chodzi o to , że bez tego systemu to jest pseudo BI-WIRING ?

Coś tam słyszałem , żeby był prawdziwy BI-WIRING to musi być specjalny wzmacniacz do tego .

Jeżeli nie ma tego czegoś , to dla mnie patrząc na rozdzielenie " żył " przewodów to nic nie daje , bo co to za różnica czy ten sam sygnał dostarczę dwoma " żyłami " i czy jedną ?

Edytuję : chodzi o to żeby wzmacniacz wyprowadzał różne pasma częstotliwości z różnych wyjść gniazd głośnikowych ( niskie i średnie + wysokie ) ?

Moja wypowiedz odnośnie „ BI-WIRINGU” i systemu VC-4 dotyczyła głównie zastosowania go do 5,1 konkretnie do kanału centralki .

Zaś samo bi- na wiele sposobów – po masie testów na sprzęcie własnym odniosłem takie wrażenia

Na pojedynczym wzmacniaczu bez systemu VC-4 żadnych zmian nie usłyszałem bo to nic innego jak rozdzielenie

jednego kanału na dwa zestawy głośników .

Uzyskamy tylko dwukrotnie grubszą wiązkę przewodów doprowadzających sygnał od wz do kolumny (lepsze przesyłanie sygnału)

Posiadam wzmacniacz z systemem VC-4 (Technics SU-V900) z tym systemem jest tak iż to budowa końcówki i ustawienie tranzystorów w niej samej powodują lekkie zmiany w płynącym dźwięku „różnica powstaje przez zmianę w obciążeniu

kanału np.: Prawego przez podłączanie głośników do zacisków dolnych (pasmo niskie) „speakers A” zasila jedna para tranzystorów

„speakers B” zasila druga para tranzystorów do zacisków górnych (pasmo średnie i wysokie)

Daje nam to rozdzielenie pasm a co zatem idzie odciąża końcówkę przez rozdzielenie na tony

niskie i wysokie (druga para tranzystorów nie zasila głośników w tony niskie basy (które normalnie i tak są eliminowane przez zwrotnice w kolumnie).

Najlepiej jednak zaobserwować jakiekolwiek zmiany w brzmieniu naszego zestawu

przez zastosowanie np.: dwóch końcówek mocy .lub (jednej końcówki Dual-Momo kanał Prawy/Lewy)

Na zasilanie jednej kolumny czyli pierwsza końcówka zasilamy tony wysokie (zaciski górne kolumny)

Druga końcówka mocy zasila tony niskie (zaciski dolne kolumny) oczywiście „zwory w kolumnie zdjęte”

Co i tak nie zmienia faktu ze poza poniesieniem wydatków na zakup w miarę dobrego okablowania

nic zaskakującego nie uzyskujemy (żadnych wielkich zmian w jakości wdzięku nie uzyskamy)

to znaczy basy nie staną się głębsze soczyste i niższe , tony średnie nie dostaną nagle szerokiej i czystej sceny a sopran również nie zacznie nam grac super wysokimi tonami .

Więc z powyżej opisanych zmian lepiej przeznaczyć te środki z kabelków na zakup

lepszego wzmacniacza , końcówki mocy czy zestawu głośnikowego ewentualnie zadbać o adaptacje pomieszczenia w którym chcemy doznawać takich wrażeń odsłuchowych .

amplituner 5.1 z wyjściami pre-out w tym przypadku może służyć jako procesor dźwięku pod który podłączasz wzmacniacze/końcówki mocy

Obiegowa opinia głosi że amplitunery KD słabiej wypadają w stereo od wzmacniaczy stereo, dlatego jak ktoś ma fantazję i nadmiar $$$ to może rozbudować swój zestaw KD

3x stereo + amplituner daje dalej 6 kanałów ale w tym przypadku nie podłączasz głośników bezpośrednio pod amplituner tylko pod wzmacniacze

co do tylnego centralnego miałem na myśli amplituner 6.1 z wyjściami jak na zdjęciu i w tym przypadku jeżeli podłączysz 3 wzmacniacze, wykorzystasz wszystkie kanały

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wracając do tematu każdy z wymienionych posiada wbudowane dekodery i wyjścia na (6Ch center sub front itd.)

wystarczy tylko poprowadzić odpowiednio dany kanał na wzmacniacz czy tez najpierw na „korekcje”

Sprawa zaczyna się komplikować gdy doglądamy dużo filmów i często mamy do czynienia z innymi

formatami niż DVD np(Divx , Avi , Xvid czy w naszym wypadku AC3 i innych) a nasz odtwarzacz nie radzi sobie z audio lub jego jakość jest lekko mówiąc mizerna .

Musimy wtedy sięgnąć po jakiś „procesor” osobiście z racji posiadanego sprzętu postanowiłem dokupić

SH-AC300 jest tańszy i o wiele łatwiej dostępny niż SH-AC500 a różnice miedzi nimi tylko w postaci

jednego wejścia optycznego więcej i na tym koniec z marną jakością dźwięku w naszym zestawie .

wyjścia analogowe w tych tanich DVD dają marną jakość dźwięku... najsłabsze z możliwych podłączeń

Divx, Avi, Xvid itp odnosi się do formatu obrazu, natomiast AC3 to format dźwięku (Dolby Digital)... np. film Divx z dźwiękiem AC3...

do oglądania filmów ściągniętych z netu polecam jakiś media player... w nich nie ma się co zepsuć i wszystko odtwarzają

SH-AC300 jest tańszy do SH-AC500 ponieważ główna różnica to brak dekodera DTS (format dźwięku) w tańszym

Podsumowujac najprosciej bez zbednych komplikacji 3 takie same wzmacniacze (kolumna centralna zasilana jednym kanalem) badz monoblok zbytnio nie odbiegajacy moca.

tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

123... test

Gość Gość

(Konto usunięte)

Panowie pytanie laika. Mam ampli Onkyo 905. Zastanawiam się nad osobnym zasileniem frontów. Ampli ma wyjście pre-out. Czy mogę pod nie podpiąć jakiś piec do frontów a resztę w dalszym ciągu zasilać z amplitunera? Wydaje mi się że tak właśnie jest ale w instrukcji jest opisana tylko możliwość podpięcia osobnych końcówek do wszystkich kanałów. Ale wiadomo jak to jest z polskimi tłumaczeniami.

Wzmacniacze nie muszą być takie same by nam to ładnie grało różnice można

skorygować (ustawieniami w procesorze lub amplitunerze)

na pewno spodlałeś się już z rożnymi wzmacniaczami jedne grają płasko pozbawione głębi inne znowuż

mają nazbyt krzykliwą scenę rożne są niuanse między modelami .

Osobiście najlepiej brzmiący wpoiłem na „FRONT” kanał ten emituje najwięcej dźwięków podczas oglądania filmu

po przełączeniu procesora AC300 w tryb „3STEREO lub STEREO” również wykorzystujemy głośniki „FRONTOWE”

Napiszcie jaki/jakie amplituner , wzmacniacz czy końcówkę mocy osobiście wspominacie najlepiej (rozruszajmy troszkę ten wątek)

Pozdrawiam Janusz

Panowie pytanie laika. Mam ampli Onkyo 905. Zastanawiam się nad osobnym zasileniem frontów. Ampli ma wyjście pre-out. Czy mogę pod nie podpiąć jakiś piec do frontów a resztę w dalszym ciągu zasilać z amplitunera?

Oczywiście że tak. Ustawienia poziomów poszczególnych kanałów ustawiasz już po podłączeniu tego osobnego pieca.

Gummo, kolumna centralna nie musi być zasilana tylko jednym kanałem. Lepiej podłączyć ją w bi-ampingu. Można to zrobić:

- albo do wyjścia pre-out dla centralnego podłączyć najpier przejścióweczkę Y, od której idą już dwa kabelki do każdego z wejść wzmacniacza

- albo kupując kocówkę mocy (np. Audiolab, Arcam) która ma tzw przelotkę, która sygnał z wejścia "in" wyprowadza również na wyjście "out", które z kolei łączymy z drugim wejściem "in" tej końcówki (tym dla drugiego kanału).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.