Skocz do zawartości
IGNORED

Podstawki pod głośniki

r1212

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem sobie podstawki pod kolumny Chario Syntar 523R.

DIY w tym nie za wiele, bo mało kto ma w domu diamentową piłę do granitu i tokarkę do toczenia z drewna 15cm wałków, ale jednak sam to wymyśliłem :).

Konstrukcja składa się z:

- podstawa dolna z granitu 31x31 / 3cm

- noga o średnicy 15cm z drewna merbau

- podstawa górna pod głośnik z granitu 27x27 cm / 3cm

- kolce SuperSpikes z firmy Soundcare

Granit z drewnem połączyłem klejem dwuskładnikowym na bazie epoksydu pomagając sobie przy pozycjonowaniu elementów cienką taśmą dwustronną 3M.

Jedna podstawka waży ok. 17 kg.

Wiem że zbyt wiele własnej inwencji w to nie włożyłem, ale spróbuję poddać się ocenie kolegów.

Co wy na to - może być ?? :)

Uwagi mile widziane - skorzystam ja przy kolejnej konstrukcji lub ew. naśladowcy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-30447-0-24579800-1324594939_thumb.jpg

post-30447-0-82132300-1324594949_thumb.jpg

post-30447-0-18703300-1324594966_thumb.jpg

post-30447-0-75478400-1324594977_thumb.jpg

post-30447-0-31191000-1324594990_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/89750-podstawki-pod-g%C5%82o%C5%9Bniki/

+ za chęci :)

Nie moje kolory ale prezentuje się ciekawie. Po fragmentach mebli wnioskuje ze całośc ładnie wtapia sie w pomieszczenie :)

Mógłby kolega podać koszt całości?

Też nie mój kolor. Ale pomysł fajny. Dobrze wyglądało by połączenie kamienia z aluminiowymi rurkami.

Zrobiłem sobie podstawki pod kolumny Chario Syntar 523R.

DIY w tym nie za wiele, bo mało kto ma w domu diamentową piłę do granitu i tokarkę do toczenia z drewna 15cm wałków, ale jednak sam to wymyśliłem :).

Konstrukcja składa się z:

- podstawa dolna z granitu 31x31 / 3cm

- noga o średnicy 15cm z drewna merbau

- podstawa górna pod głośnik z granitu 27x27 cm / 3cm

- kolce SuperSpikes z firmy Soundcare

Granit z drewnem połączyłem klejem dwuskładnikowym na bazie epoksydu pomagając sobie przy pozycjonowaniu elementów cienką taśmą dwustronną 3M.

Jedna podstawka waży ok. 17 kg.

Wiem że zbyt wiele własnej inwencji w to nie włożyłem, ale spróbuję poddać się ocenie kolegów.

Co wy na to - może być ?? :)

Uwagi mile widziane - skorzystam ja przy kolejnej konstrukcji lub ew. naśladowcy.

Bardzo fajny pomysł. Nie boisz się, że klej dwuskładnikowy nie wytrzyma, bardzo rożne materiały przy czym granit jest bardzo gładki ?

Osobiście dał bym jeszcze kołki rozporowe..

Tak mysle, ogolnie, ze podstawa gorna moglabyby byc mniejsza/ciensza/lzejsza. Najwazniejsza jest wielkosc/waga samej podstawy. Moze dodac np. male rzepy miedzy podstawy a dno kolumny, choc nie wiem czy to potrzebne. A tak wogole to ladnie wyszlo, i kolor ladny, podobny mam na blatach w kuchni,

Moze dodac np. male rzepy miedzy podstawy a dno kolumny,

W tych kolumnach bas-reflex w dnie - musza stać na nóżkach

Nie boisz się, że klej dwuskładnikowy nie wytrzyma, bardzo rożne materiały przy czym granit jest bardzo gładki ?

Zgodnie z wskazówką kamieniarza, miejsce klejenia umyte rozpuszczalnikiem na bazie acetonu. Dookoła kleju taśma dwustronna 3M. Ponieważ na to nie działają żadne inne siły poza ściskającymi, to myślę że po jakimś czasie nie do rozerwania.

Tak mysle, ogolnie, ze podstawa gorna moglabyby byc mniejsza/ciensza/lzejsza.

kolejny wymiar to 2 cm, przymierzałem, ale wg. mnie wizualnie gorzej.

Kolumna musi stać na nóżkach, wiec wielkość podstawy dokładnie wielkości kolumny.

Znakomity pomysł i perfekcyjna realizacja. Dobrze wysezonowane, klejone drewno lub kamień, lub też połączenie jednego i drugiego. Żadnych stalowych elementów. Moje osobiste doświadczenia ze sztuką stawiania uczą, że kamień daje spektakularne efekty.

Pozazdroscić warsztatu.

Fajnie wykonane, kolor granitu nie w moim guście.

Nie jestem fachowcem, ale merbau to chyba nienajlepszy wybór - akustycznie ( podobnie jak dąb ) jest za twardy. Bardzo lubię to drewno, mam kilka mebelków wykonanych z merbau, ale opierając się na słowie czytanym, drewno powinno być miększe ( merbau to jedno z najtwardszych drzew ). Mówiąć w skrócie poleca się drewno "myrth" nie mam pojęcia co to za wynalazek ( drewno myrtowe? nie słyszałem o takim, a starałem sie temat zgłębic są tylko takie krzaki ), a z bardziej powszechnych podobno swietnie sprawdza się klon. Z własnego doswiadczenia "na szybko mogę powiedzieć, że w moi przypadku, merbau był sporo lepszy ( sam, bez kamienia ) od standów stalowych, ale gorszy od świerku ( konstrukcja lita, wzorowana na standach do Yamahy ns-10000, tylko na 3 nogach nie na 4. Aha dobrze napisałem 10000 nie 1000 ). Nie mogę znaleźć teraz link, ale gdzieś w necie był artykuł człowieka który porównywał blaty z różnego drewna pod gramofonem ( oczywiscie jestem swiadom, że to nie to samo, ale ogólne wnioski dotyczące "brzmienia" drewna myślę, ze byłyby podobne) swoje poszukiwania zakonczył na klonie, dobrze wypadał też jawor i chyba modrzew.

Pytanie o twardość drewna to pytanie o "nieśmiertelność".

Większość stand'ów zrobiona z metalu (chociaż te bardziej wyrafinowane obłożone drewnem dla design'u) - czyli na pewno twardsze niż merbau.

Wypełniane często piaskiem w celu osiągnięcia dużego ciężaru - brak wibracji ??.

Ja sztywność uzyskałem dzięki twardości drewna i stosunkowo dużej średnicy, a ciężar kamieniem. Pytanie czy noga miała być pochłaniaczem wibracji i miała być miękka ??.

Efektem moich stend'ów miało być zlikwidowanie dudnienia.

W pokoju mam tzw. ślepą podłogę czyli legary i płyty OSB, a przestrzenie między legarami wypełnione wełną mineralną - mimo to jak kolumny stały na podłodze to bas "dudnił".

Po postawieniu na podstawkach efekt dudnienia bezwzględni zniknął.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.