Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz bluray Denon DBP-2012UD

Gryphon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Myślę nad zakupem odtwarzacz bluray. Patrząc na tzw. dzisiejsze czasy doszedłem do wniosku, że najlepszym rozwiązaniem jest odtwarzacz wieloformatowy. Oszczędność miejsca i gotówki przy zachowanym poziomie jakości. To ostatnie oczywiście w niektórych przypadkach a do takich nalezy moim zdaniem Denon DBP-2012UD. Bluray. DVD, SACD, DVD-Audio czyli wszystko czego dusza zapragnie. Jeśli chodzi o obraz powinien być lepszy od większości odtwarzaczy do 3000 zł a w temacie dźwięku ma być zdecydowanie lepszy, ustępując trochę Denonowi 1510AE. Czy jednak teoria i kilka testów mówią całą prawdę? Denon zadbał o to, żeby dla miłośników dźwięku istniała możliwość wyłączenia sekcji video przy słuchaniu formatów audio (pure direct) a dla miłośników obrazu i dźwięku zaprojektowała odtwarzacz ze świetnymi przetwornikami, napędem, spełniający wymagania wyjścia cyfrowego HDMI 1.4a. Wszystko brzmi i wygląda świetnie - tylko czy jest warte wydania prawie 3000 zł? Być może ktoś już posiada ten sprzęt albo także zastanawia się nad zakupem i podzieli się swoimi uwagami oraz przemyśleniami. Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/89837-odtwarzacz-bluray-denon-dbp-2012ud/

A na jakiej podstawie tak sądzisz? Wyposażony jest również w przetworniki Burr&Brown a skoro musi radzić sobie z formatami dźwięku na bluray więc nie powinno być źle. Nie twierdzę, że będzie klasy 1510AE stwierdzenie, że będzie "znacznie ustępował" to chyba trochę za wiele:-) Moim zdaniem powinien ustępować trochę 1510AE i być zdecydowanie lepszy od 710AE - czyli pomiędzy tymi dwoma ale bardziej w stronę 1510AE. Zresztą taka jest chyba koncepcja samego producenta (a dokładniej producentów bo odtwarzacze wieloformatowe stają się popularne). Myślę, że róznica w dźwięku zdecydowanie nie byłaby warta dorzucenia ponad 4.000 za kolejny odtwarzacz (1510AE).

A na jakiej podstawie tak sądzisz? Wyposażony jest również w przetworniki Burr&Brown a skoro musi radzić sobie z formatami dźwięku na bluray więc nie powinno być źle. Nie twierdzę, że będzie klasy 1510AE stwierdzenie, że będzie "znacznie ustępował" to chyba trochę za wiele:-) Moim zdaniem powinien ustępować trochę 1510AE i być zdecydowanie lepszy od 710AE - czyli pomiędzy tymi dwoma ale bardziej w stronę 1510AE. Zresztą taka jest chyba koncepcja samego producenta (a dokładniej producentów bo odtwarzacze wieloformatowe stają się popularne). Myślę, że róznica w dźwięku zdecydowanie nie byłaby warta dorzucenia ponad 4.000 za kolejny odtwarzacz (1510AE).

Raczej nie radzę się oszukiwać ,gra jak kazdy blu-ray mizernie,nawet gorzej od słabiutkiego cd 500ae.Dużo było uch i ach na temat paru drogich odtwarzaczy,ale prawda okazała sie brutalna.Nie są to urządzenia do delektowania sie płytami cd.Najlepiej wypada Oppo,ale tez nie jest to bdb żródełko.

Raczej nie radzę się oszukiwać ,gra jak kazdy blu-ray mizernie,nawet gorzej od słabiutkiego cd 500ae.Dużo było uch i ach na temat paru drogich odtwarzaczy,ale prawda okazała sie brutalna.Nie są to urządzenia do delektowania sie płytami cd.Najlepiej wypada Oppo,ale tez nie jest to bdb żródełko.

Tak jest, te Denony i Maranzte są b. drogie a jeśli chodzi o układy audio to mizeria i niczym nie róznią się od tanich playerów. Nie warto przepłacać. Taki BDP 1611UD - wysoka duża obudowa, a w środku pusto. I ten plastik. A kosztuje 2 tys.

A ja słuchałem bardzo szczegółowo blu raya tego co pytasz, porównywałem z Denonem 710, 1510 i jakimś blu ray Cambridge Audio.

2012 zagrał zdecydowanie lepiej od 710 i gorzej od 1510. Tak jak piszesz jest on gdzieś pośrodku.

Do tego masz obsługę wielu formatów.

Jeżeli nie jesteś „zboczonym” audiofilem to moim zdaniem będziesz zadowolony.

Warto się zapoznać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

32-bit/192kHz Burr-Brown DACs

To chyba nie jest mizerny układ audio. Nie powinno się wydawać opinii nawet bez zapoznania się ze specyfikacją, o odsłuchu już nie wspomnę :)

Ukryta Zawartość

Pieniądze nie grają !

A ja słuchałem bardzo szczegółowo blu raya tego co pytasz, porównywałem z Denonem 710, 1510 i jakimś blu ray Cambridge Audio.

2012 zagrał zdecydowanie lepiej od 710 i gorzej od 1510. Tak jak piszesz jest on gdzieś pośrodku.

Do tego masz obsługę wielu formatów.

Jeżeli nie jesteś „zboczonym” audiofilem to moim zdaniem będziesz zadowolony.

Warto się zapoznać

Ukryta Zawartość

32-bit/192kHz Burr-Brown DACs

To chyba nie jest mizerny układ audio. Nie powinno się wydawać opinii nawet bez zapoznania się ze specyfikacją, o odsłuchu już nie wspomnę :)

Tu się mylisz gazety piszą to co im każą nie za darmo,co do odsłuchu to gościł u mnie w domu Marantz 5005,Denon 1610 tak do testów,miałem wtedy jeszcze SR-6003 Marantza i szukałem blu-ray do kompletu,słuchałem obu i wypadły gorzej i to sporo niż taniutki CD Akai-55 który kosztuje 150 pln.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale my tu o 2012 a nie 1611 są to zupełnie różne konstrukcje a CD akai miał pewnie już z 15 lat dlatego ta cena :)

Ja ostatnio porównywałem np Arcam rDac który właśnie zakupiłem i wypadł dużo lepiej niż denon DCD-1510. Idąc dalej wolał bym zakupić tego BluRaya i rDaca i w tej samej kwocie miałbym więcej i lepiej więc to też może być rozwiązanie na przyszłość.

Ukryta Zawartość

Pieniądze nie grają !

Żaden odtwarzacz blu-ray nie nadaje się do odtwarzania muzyki stereo i wsłuchiwania sie w smaczki tejże. Ale po moich doświadczeniach z tym odtwarzaczem uważam że jest on jednym z najlepiej odtwarzających muzykę urządzeń BD. W wystarczającym stopniu radzi sobie w stereo i ma wiele ciekawych funkcji. Jeżeli ktoś szuka odtwarzacza blu-ray i odtwarzacz CD w jednym to jest to w miarę dobry kompromis.

Jak chcesz to wiem gdzie można dostać go trochę taniej.

Boras1 zgadzam się z Twoimi uwagami. Pozostali koledzy (za wyjątkiem peritus), którzy wypowiadali się po "Planeta Dźwięku" chcieli najwyraźniej... po prostu coś napisać:-))

jeśli chodzi o układy audio to mizeria i niczym nie róznią się od tanich playerów.

No ta "cenna uwaga" nie dotyczy modelu 2012 - niech kolega doczyta co "siedzi" w tym odtwarzaczu w torze audio. Gdyby było jak piszesz, w ogóle nie zawracałbym sobie nim głowy. Takie stwierdzenie ma zastosowanie w odtwarzaczach bluray firm Sony, Panasonic, Samsung, LG, Sharp i innych wielkich "telewizyjnych firm", w nich tor audio można porównac do tanich odtwarzaczy cd. Jednak już wyższe modele Denona, Pioneera czy Marantza (zaznaczem - nie niskie!) mają tor audio potraktowany serio - zgodnie z założeniem prawdziwego odtwarzacza wieloformatowego. Denon w 2012 stosuje nawet "pure direct" wyłączający sekcję video - to kolejny, dodatkowy ukłon w stronę audiofilskiej społeczności. A więc MERYTORYCZNIE proszę:-)) Boras1 i peritus udzielili ciekawych i wnoszących wiele do tematu odpowiedzi. Kolego Dariuszu

Raczej nie radzę się oszukiwać ,gra jak kazdy blu-ray mizernie,nawet gorzej od słabiutkiego cd 500ae
Twoja wypowiedz zaprzecza w pewnym sensie prawom fizyki ale apropos prawa to masz takowe, żeby nie wiedzieć jaka elektronika siedzi w 500AE i 2012AE - gdybyś wiedział nie byłoby takiej wypowiedzi. Ja wiem jakie panują stereotypy ale nie zakładałem postu, żeby je utrwalać tylko żeby dowiedzieć się czegoś ciekawego a idąc tropem niektórych to zaraz zamiast bluray kupię gramofon:-)) A więc jak napisał Boras1 - dzięki konstrukcji, przetwornikom Burr Brown + własnemu (Denona) napędowi plasuje się powyżej 710AE i poniżej 1510AE. Zgodnie z logiką, oczekiwaniami i obserwacjami konstrukcji. Ciekawą i zawsze możliwą do zrealizowania alternatywą jest właśnie zewnętrzny przetwornik DAC, wtedy z odtwarzacza zostaje tylko transport ale myślę, że nie będzie to konieczne.

Boras1 napisz proszę coś więcej o odsłuchu tych urządzeń. Peritus także proszę o trochę szczegółów związanych z Twoim doświadczeniem z 2012. W tej chwili mogę go kupić za 2750 zł (oczywiście nowy). Pozdrawiam!

Boras1 zgadzam się z Twoimi uwagami. Pozostali koledzy (za wyjątkiem peritus), którzy wypowiadali się po "Planeta Dźwięku" chcieli najwyraźniej... po prostu coś napisać:-))

No ta "cenna uwaga" nie dotyczy modelu 2012 - niech kolega doczyta co "siedzi" w tym odtwarzaczu w torze audio. Gdyby było jak piszesz, w ogóle nie zawracałbym sobie nim głowy. Takie stwierdzenie ma zastosowanie w odtwarzaczach bluray firm Sony, Panasonic, Samsung, LG, Sharp i innych wielkich "telewizyjnych firm", w nich tor audio można porównac do tanich odtwarzaczy cd. Jednak już wyższe modele Denona, Pioneera czy Marantza (zaznaczem - nie niskie!) mają tor audio potraktowany serio - zgodnie z założeniem prawdziwego odtwarzacza wieloformatowego. Denon w 2012 stosuje nawet "pure direct" wyłączający sekcję video - to kolejny, dodatkowy ukłon w stronę audiofilskiej społeczności. A więc MERYTORYCZNIE proszę:-)) Boras1 i peritus udzielili ciekawych i wnoszących wiele do tematu odpowiedzi. Kolego Dariuszu Twoja wypowiedz zaprzecza w pewnym sensie prawom fizyki ale apropos prawa to masz takowe, żeby nie wiedzieć jaka elektronika siedzi w 500AE i 2012AE - gdybyś wiedział nie byłoby takiej wypowiedzi. Ja wiem jakie panują stereotypy ale nie zakładałem postu, żeby je utrwalać tylko żeby dowiedzieć się czegoś ciekawego a idąc tropem niektórych to zaraz zamiast bluray kupię gramofon:-)) A więc jak napisał Boras1 - dzięki konstrukcji, przetwornikom Burr Brown + własnemu (Denona) napędowi plasuje się powyżej 710AE i poniżej 1510AE. Zgodnie z logiką, oczekiwaniami i obserwacjami konstrukcji. Ciekawą i zawsze możliwą do zrealizowania alternatywą jest właśnie zewnętrzny przetwornik DAC, wtedy z odtwarzacza zostaje tylko transport ale myślę, że nie będzie to konieczne.

Boras1 napisz proszę coś więcej o odsłuchu tych urządzeń. Peritus także proszę o trochę szczegółów związanych z Twoim doświadczeniem z 2012. W tej chwili mogę go kupić za 2750 zł (oczywiście nowy). Pozdrawiam!

Ładnie to wszystko opisujesz ale to i tak nic nie zmieni CD710 Denona jest bardzo słaba i w porównaniu do starszych 1015,1290,1460 to zwykły bubel,.Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe że za dzwięk nie jest odpowiedzialny tylko przetwornik,lecz także zegar ,procesor i sporo innych podzespołów,nie jestem jakimś audiofilem,ale miałem do czynienia z wieloma Cd,DVD,czy Blu-ray i te ostatnie grają najgorzej.Słuchałem i napęd 2500 Denona i Marantz UD 8004,Pioneer 71,Philips 9500,Oppo 83 i żaden nie zagrał jak nawet przeciętny CD.Pomimo wielu nagród i super opisom.Podam jeden przykład że dvd np Denon 5000,lub Marantz dv-9600.Deklasuje wszystkie te nowe odtwarzacze,były drogie nawet bardzo,ale faktycznie grały,Blu-raye za 5000-9000 pln też nie są tanie ,ale grają tylko przeciętnie.Denon 2012 kosztuje 2750 i zapewniam cię że nie wart jest więcej niż 1500 pln W tej cenie lepsza będzie Yamaha,Cambridge Audio,Oppo i Nad.

Ładnie to wszystko opisujesz ale to i tak nic nie zmieni CD710 Denona jest bardzo słaba i w porównaniu do starszych 1015,1290,1460 to zwykły bubel,.Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe że za dzwięk nie jest odpowiedzialny tylko przetwornik,lecz także zegar ,procesor i sporo innych podzespołów,nie jestem jakimś audiofilem,ale miałem do czynienia z wieloma Cd,DVD,czy Blu-ray i te ostatnie grają najgorzej.Słuchałem i napęd 2500 Denona i Marantz UD 8004,Pioneer 71,Philips 9500,Oppo 83 i żaden nie zagrał jak nawet przeciętny CD.Pomimo wielu nagród i super opisom.Podam jeden przykład że dvd np Denon 5000,lub Marantz dv-9600.Deklasuje wszystkie te nowe odtwarzacze,były drogie nawet bardzo,ale faktycznie grały,Blu-raye za 5000-9000 pln też nie są tanie ,ale grają tylko przeciętnie.Denon 2012 kosztuje 2750 i zapewniam cię że nie wart jest więcej niż 1500 pln W tej cenie lepsza będzie Yamaha,Cambridge Audio,Oppo i Nad.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dariusz, dziękuję za Twoje zdanie ale nie przekonałeś mnie. Nie interesuję się tym tematem od wczoraj. Rozumiem że Twoje uszy mogą tak to odbierać. To nie chodzi o to jak ja to opisuję tylko rozmaite opinie i testy. No chyba, że powiesz mi - wszystkie są podpłacone i na zamówienie. Znam już takich "spiskowców":-)) Wiem co decyduje o dźwięku w odtwarzaczach i wiem co "siedzi" w 2012. Już chociazby z tej przyczyny wiem, że będzie wystarczająco dobrze - a jak dobrze chciałem dopytać tutaj. Szanuję Twoje zdanie ale nawet ta dyskredytowana 710 Denona przez większość (z którą ja się spotkałem) uznawana jest za niezły odtwarzacz w swojej klasie. Dlatego wystarczy jeśli 2012 będzie od niego lepszy. Jeśli kiedyś będzie mi mało podepnę zewnętrzny przetwornik DAC i wyprzedzę dźwiękiem nawet 1510AE. A już pomijając to... jeśli urządzenie odtwarza tak niszowe formaty SACD, DVD Audio, wyposażane jest w tryb pure direct (wyłączający sekcję video) to chyba nie chcesz powiedzieć, że to wszystko "pic na wodę" i jakieś stare graty odtwarzające wyłącznie CD (z 16 czy 20 bitowymi przetwornikami) zagrają lepiej? Ja wiem, że tu zaraz może wyskoczyć ktoś kto powie, że prawdziwe odtwarzacze CD "skończyły się" na SL-PS900 Technicsa z przetwornikiem MASH:-))) No ale nie żartujmy... Nie zaklinajmy rzeczywistości - dla Ciebie samochód, który zdobywa 5 gwiazdek w teście Euro NCAP jest prawdopodobnie straszliwie niebezpieczny, bo testy, opisy i dane techniczne to mrzonki i najbezpieczniejsze były Wołgi.

Denon 2012 kosztuje 2750 i zapewniam cię że nie wart jest więcej niż 1500 pln W tej cenie lepsza będzie Yamaha,Cambridge Audio,Oppo i Nad.

Nie znam Cię więc mnie nie przekonałeś - napisałeś tylko swoje zdanie i OK. Zupełnie co innego mówią testy, oceny fachowych pism, które mają autorytet oraz jak możesz przeczytać wyżej posty podobnych jak my użytkowników. Za chwilę przecież może ktoś inny napisać, że to głupoty i tylko Pioneer się liczy... itd., itp. A nie o to w tym temacie chodziło.

Dzięki za link. Nie wiem o co dokładnie chodziło... bo zmiana nazwy to rzecz raczej mało istotna. Zwróć jednak uwagę na link który znajduje się poniżej przesłanej przez Ciebie informacji... a w nim czytamy:

Rekomendacja What Hi-Fi dla Denona! DBP-2012UD został wyróżniony przede wszystkim za znakomitą jakość obrazu 3D. Wg Redaktorów WHF głębia reprodukcji obrazu oraz płynność japońskiego odtwarzacza powala na kolana nie tylko w swojej kategorii cenowej. W kwestii dźwięku źródło prezentuje brzmienie masywne, muskularne z niepospolitą skalą i wypełnieniem dźwięku.

Ukryta Zawartość

I na koniec jeszcze coś... Piszesz, że nie jesteś audiofilem a jesteś w stanie usłyszeć różnice w zegarze, procesorze...? To "słyszą" a raczej czują już tylko najbardziej fanatyczni audiofile:-))

Pamiętaj także, że ewentualny zewnętrzny DAC to nie tylko sam przetwornik... wtedy z odtwarzacza naprawdę zostaje sam transport.

Ukryta Zawartość

Wiesz w czym jest problem w cenie tak samo wyposażona Yamaha jest tańsza o 1000 pln.Denon,Marantz trochę się spóznia ze swoimi nowinkami,celowo,potem każe sobie płaćic 30 proc więcej niż konkurenci,którzy już dużo wcześniej zaproponowali to samo.

Kolego Dariusz nie umniejszajac Twojej wiedzy, trochę mijasz się z tematem. Tutaj nie chodzi o to czy ten blu-ray zastąpi dobry odtwarzacz CD, tylko raczej o fakt czy z BD można uzyskać zadowalającą jakość dźwięku.

Myślę że kolega Gryphon już dokonał wyboru, potrzebuje tylko potwierdzenia :)

Moje testowanie tego denona polegało raczej na zobaczeniu jego możliwości w jakości odtwarzania obrazu, na tej podstawie mogę powiedzieć że jest warty każdej wydanej złotówki, bo w tej kategorii trudno mu o konkurenta. Oczywiście jakby przy okazji i jakość dźwięku też sprawdzałem i moim skromnym zdaniem ( chociaż co ja tam mogę wiedzieć :) ), odtwarzacz ten jest rewelacyjny pod względem możliwości toru Video a jakość odtwarzania CD stoi na dobrym poziomie, wystarczającym aby cieszyć się muzyką bez diamteralnego pogorszenia jakości dźwięku względem zwykłego odtwarzacz CD.

Ja mogę go mieć o 50 zł więcej, więc masz dobrą cenę. Ważne żeby był z Polskiej dystrybucji :)

Wiesz w czym jest problem w cenie tak samo wyposażona Yamaha jest tańsza o 1000 pln.

Nie wiem o jakim dokładnie modelu Yamahy piszesz, myślę że o BD-A1010. Tylko, że ja nie mam sentymentu do Yamahy, to świetna firma ale ani design ani brzmienie np. wzmacaniaczy nigdy mi do końca nie pasowało. Jak teraz zobaczyłem tego BD-A1010 w wersji srebrnej (a właściwie srebrno czarnej) to prawie zasłabłem;-)) Piszesz, że tak samo wyposażona - można powiedzieć, że podobnie ale już np. przetworniki DAC są 24 a nie 32 bitowe. To wszystko składa się na szczegóły decydujące o brzmieniu danej firmy, nie jest to zakup na rok czy dwa lata więc przeżyję te 1000 zł.

Peritus, jest z Horna więc wszystko OK.

Tutaj nie chodzi o to czy ten blu-ray zastąpi dobry odtwarzacz CD, tylko raczej o fakt czy z BD można uzyskać zadowalającą jakość dźwięku.

W pewnym sensie chodzi o obie rzeczy tylko zależy co rozumiemy pod pojęciem "dobry odtwarzacz CD". Jeśli np. 1510AE to oczywiste jest, że 2012 zagra gorzej ale założenie jest takie, żeby 2012 zagrał lepiej od 710AE (jak pisałem: pomiędzy 710 a 1510) i był w czołówce odtwarzaczy bluray - to myślę, że wybór jest właściwy.

Jeśli chodzi o obraz powinien być lepszy od większości odtwarzaczy do 3000 zł

272 laboratoryjne testy przeprowadzone przez poważny miesięcznik "VIDEO" wykazują precyzyjnie, że tego DENONA

na łopatki kładzie PANASONIC za 500 pln. uzyskujący 271 punktów na 272 możliwe - tak wygląda surowa, testowa ocena.

Zapewne tego nie zobaczysz, ale jeśli Panas przeszedł pozytywnie więcej testów pozytywnie, to sprawa jest jasna.

Tak niedokonca jest z tym Panasonic-iem jak piszesz.Mieszkam w Niemczech i trzymam wlasnie przed soba miesiecznik Video (z tego miesiaca).Opisywany Denon 2012 uzyskal za dzwiek 103 z 113 mozliwych pkt,za obraz natomiast 267 z 272 mozliwych.Co do Panasonic-a dmp-bd300 -za dzwiek uzyskal on 89 pkt a za obraz 269.Problem ze 300-setka Panasa kosztuje 500euro a denon 850(takie ceny sa podane i pewnie ulegly juz zmianie).Panasonic 310 w sprawie obrazu zostal oceniony na 269 pkt a dzwiek 85 pkt- to tak z woli uaktulnienia bo to nwszy model.(a cena 300 euro)

Jest dokładnie tak jak napisałem ... :)

Mowa jest o modelu DMP-BDT110, który kosztuje 500 pln.

Ukryta Zawartość

GORĄCA PROŚBA - czy mógłbyś wrzucić tutaj lub gdziekolwiekindziej

skan tego zestawienia z VIDEO ???

Ukryta Zawartość

tak w onkyo jest lg ale denonie swego czasu byl funai. Trzeba by sie temu blizej przyjzec. Generalnie do czego zmierzam to czy on jest wart zachodu? Model 1611 w swojej cenie wypada mizernie. tego nie widzialem

Funai to był w ONKYO. W DENONIE siedział klon Panasa.

I tak wszystko podajecie poprzez HDMI, więc oceny za dźwięk o kant rozbić.

Liczy się jakość VIDEO, a o audio zadba inna część toru.

SKAN MOŻESZ WRZUCIĆ POPRZEZ :

Ukryta Zawartość

I WKLEJASZ TUTAJ TYLKO LINK : wklej na forum.

Ukryta Zawartość

Dzięki piskle smoka - to potwierdza KLASĘ Denona 2012 (podobnie zresztą jak bardzo wiele testów). Bodex nie do końca chodziło mi o liczenie 1 czy 2 punktów bo sam sam zauważyłeś w tej kwestii i tak "gołym okiem" nie da rady tego zobaczyć. Zauważ, że ekstremalnie drogi model Denona A1UD w tym samym zestawieniu otrzymał mniej (262) punktów za obraz niż 2012! Podobnie z Denonem 2012 poległy strasznie drogi Pionner LX91 i Sony S5000.

I tak wszystko podajecie poprzez HDMI, więc oceny za dźwięk o kant rozbić.
Jak masz pisać takie rzeczy to już lepiej powstrzymaj się w ogóle... W kwestii dźwięku stereo (który oceniany jest z wyjścia audio nie HDMI) 2012 nie ma sobie równych a wyprzedzają go tylko i wyłącznie modele minimum dwa razy droższe! Ja nie twierdziłem, ze w kwestii obrazu są między poszczególnymi odtwarzaczami BD duże róznice - a to, że napisałem "Jeśli chodzi o obraz powinien być lepszy od większości odtwarzaczy do 3000 zł" akurat się zgadza, wymieniony Panasonic mieści się w tej grupie. Okazuje się nawet, że Denon 2012 potrafi być lepszy od znacznie droższych odtwarzaczy! Reasumując, jak wyraźnie widać wspomniany Panasonic nikogo "nie kładzie na łopatki" w kwestii obrazu a w kwiestii dźwięku (która tutaj była kluczową, bo właśnie tu są największe różnice) sam na nich leży i z tak niskim wynikiem nie może być brany pod uwagę jako odtwarzacz CD. Jeśli chodzi o napędy, w Denonach stosowane są autorskie rozwiązania tej firmy, zresztą może to być cokolwiek ważne że sprawuje się właśnie tak jak pokazuje praktyka, testy i uzyskiwane oceny. Pozdrawiam.

Dzięki piskle smoka - to potwierdza KLASĘ Denona 2012 (podobnie zresztą jak bardzo wiele testów).

Warto czasem poczytać testy gdzie testujący nie boją sie napisać o wadach testowanego sprzętu.

Np. w AV testowany był klon tego denona czyli Marantz 7006 i jako odtwarzacz CD wypadł bardzo słabo. Podobnie w HFC stwierdzili, że w porównaniu z jakimś cedekiem Marantza dźwięk był dużo gorszy.

Widzę że jesteś strasznie napalony na tego BR, ale może spróbuj ochłonąć i oddzielić marketingowe laurki od rzetelnych testów?

W kwestii dźwięku stereo (który oceniany jest z wyjścia audio nie HDMI) 2012 nie ma sobie równych a wyprzedzają go tylko i wyłącznie modele minimum dwa razy droższe!

:)))

sprawdź może oppo i jego wariacje...

Jeśli chodzi o napędy, w Denonach stosowane są autorskie rozwiązania tej firmy, zresztą może to być cokolwiek ważne że sprawuje się właśnie tak jak pokazuje praktyka, testy i uzyskiwane oceny. Pozdrawiam.

Skąd pochodzi Twoja wiedza odnośnie autorskiego napędu w denonie 2012?

w onkyo na poczatku byl pioneer pozniej LG kolego w Marantzu Philips a w Denonie Funai i jestem tego pewien

I masz rację (tyle że w Marantzu, Philipsie i Onkyo był ten sam Funai), nawet założyłem kiedyś wątek o tych klonach, podchwycony tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.